Widok

Banino i jego włodarze

W miniony piątek miałam okazję rozmawiać z sołtysem Banina. Zanim zadzwoniłam pomyślałam, że może powinnam rozmawiać od razu z gminą, ale dlaczego... skoro mamy sołtysa i radnych mieszkających w naszej miejscowości. Przecież widzą co się tu dzieje i powinni działać w naszym i swoim imieniu
Poniżej poruszone tematy
1. Piasek leżący na ulicach Banina od minionego roku. Już prawie nie widać jakichkolwiek linii, krawężników, o zmniejszającym się pasie jezdni nie wspomnę
2. Piasek leżący na nowo powstałych chodnikach po którym chodzimy od pół roku
3. Lampy przy ulicy Lotniczej które powstały jesienią ubiegłego roku i do tej pory nie zostały uruchomione.

Niestety, Pan nie był zainteresowany merytoryczną rozmową a powyższe tematy potraktował jako moje cytuję ,,gorzkie żale,, Do tego przeszkodziłam mu w zasłużonym urlopie.
Smutne ale prawdziwe. Mieszkamy w wielkiej wsi, odprowadzamy podatki, mamy reprezentujące nas osoby a sprzątać powinniśmy wyjść sami, bo nasz sołtys i gmina angażują się co najwyżej w przekazywanie mieszkańcom corocznych rozliczeń podatkowych.
Może to ciąg dalszy moich gorzkich żali, jednak jeżeli nie będziemy mówić o tym głośno to w końcu faktycznie będą pełnić funkcję tylko na papierze.

Pozdrawiam serdecznie Pana Wojciecha...
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4
Każdy ma to, na kogo głosuje. Przepędzić z Gminy mafię, (patrz Gdańsk), (towarzystwie wzajemnej adoracji.)Ich czas dawno już dobiegł końca. Ktoś napisał, że w 21 wieku, na osiedlu domków jednorodzinnych, ludzie się cieszą, że położone zostaną zużyte płyty jomb. Domy wolnostojące to wartość 700 tys, /800 tys zł,chodników brak, asfaltu, oświetlenia też. Ale mogą być popękane płyty jomb. Szok.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
I woda, nie zapominajmy o tej drobnej radości jaką daje wieczorny prysznic, w końcu tak rzadko możemy go doświatczyć w sezonie letnim
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja jeszcze muszę basen zapełnić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cały problem postawiony jest na głowie
Tak naprawde to najpierw powinna być stworzona infrastruktura , a potem powinno sie budować domy
a w Polsce jest dokladnie odwrotnie. Stawia się domy jak popadnie i potem kombinuje jak do nich dociągnąć media, jak dojechać.
Powiem szczerze, ze nie widzę powodu, aby nasze podatki szły na dociągnięcie drogi, kanalizacji, światłowodu do każdego domu postawionego w szczerym polu z powodu czyjejś fantazji.

Pytanie jest inne:
Kto pozwala deweloperom budować osiedla nie zapewniając im dostępu do wody, dróg dojazdowych , odwodnienia, parkingów, chodników.........?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

W sumie wszyscy w ramach uchwalania Miejscowych Planów Zagospodarowania - sytuacja taka jest w całym kraju, więc tu nie ma co ograniczać się do Kartuz czy Żukowa. W imię nieskrępowanego rozwoju gmin pozwala się na budowę wszędzie i potem tak jest.
A żeby nie było masa narzekających ty jest na osiedlach które ten problem tworzą, a nie obrywają od innych inwestycji w imę "nie stoisz w korku tylko go tworzysz"

Mieszkańcy mają o tyle wpływ bo można mieć uwagi do uchwalanych miejscowych planów, ale ludzie mają to gdzieś do czasu jak wody zabraknie czy kurz od ruchu za oknem się pojawi.
Ogólnie w naszym pięknym kraju urabanistyka jako nauka, analizy, przygotowania upadła już dawno - MPZ obejmują całe gminy, czy powiaty i wszędzie wszystko można

ps. Jakby było poprawnie to z 60% osób tu piszących nie powinno mieszkać gdzie mieszka, tzn jakby gmina miała zapewnić przed budową wszystko, ale zawsze szło się na kompromis
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Deweloperom w Gdańsku pozwala mafia Urzędu Miasta (Sycylia) w Baninie, Urząd Gminy też mafia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

do góry