Widok

Banki - kredyty na budowę

Nie wiem - jak Wasze doświadczenia z kredytami na budowę domu, ale u nas nie wygląda to tak ładnie jak na reklamach. Pierwsze złe doświadczenie - to doświadczenie z Deutsche Bank, gdzie mamy własne konta osobiste (i którego klientami wydawałoby się, że rzetelnymi... jesteśmy od lat). Nie otrzymaliśmy tam kredytu, gdyż mąż jest na umowie na czas określony (na okresie próbnym), ale łącznie ma ośmioletnią ciągłość pracy - a ja jestem od sześciu lat na umowie na czas nieokreślony (i głownym kredytobiorcą). Najgorsze jest to, że zanim złożyliśmy w DB wniosek zostaliśmy poinformowani, że umowa męża nie stanowi problemu (pytaliśmy się o to kilkakrotnie, mieliśmy też promesę dalszego zatrudnienia)... a jednak okazała się problemem (straciliśmy na to 3 tygodnie i kasę na operat, który w innym banku nie będzie mógł być wykorzystany - każdy bank ma swoją listę rzeczoznawców)... Teraz budowa już ruszyła (ciągniemy ją na oszczędnościach naszych i naszych przyjaciół), mamy złożone wnioski w 2 innych bankach jednoczeście (czyli nowe operaty) i czekamy, czekamy i czekamy na decyzję (donosząc co chwilę nowe dokumenty, ciągle nowe...). Może macie do polecenia jakiś bank z rozsądną wysokością marży i prowizji no i z rozsądnym doradcą kredytowym? Bo po prostu powoli ręce mi opadają :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki wielkie za słowa otuchy :), próbuję dalej - teraz na widelcu nordea, pani wydaje się być całkiem do rzeczy więc proszę trzymać kciuki - może ktoś ma jakieś doświadczenia w innych bankach? jak tak to proszę o polecenie konkretnej placówki i osoby
jesli Pani dochod pozwala na zaciagniecie kredytu, dochody Pani meza w ogole nie musza byc brane pod uwage. zeby zwiekszyc zdolnosc oczywiscie nalezaloby uwzglednic dochod meza. W takim przypadku mąż musialby byc zatrudniony minimum 3 miesiace plus jesli na czas okreslony umowa minimum na 6 meisiecy do przodu.

Bank moze zrobic odstepstwo, jesli mąż awansowal, zmienil miejsce pracy- miasto, w ramach tej samej firmy.

Moze warto pomyslec o wspolkredytobiorcy? rodzice, rodzenstwo, ktos z przyjaciol a po 3 miesiacach refinansowac kredyt? gdzie jedynymi kredytobiorcami byliby Państwo? Mysle, ze jesli znajdą Państwo jakaś zyczliwa osobe, problem szybko mozna rozwiazac.

W przypadku zainteresowania prosze o kontakt:

daniells@interia.pl

lub 0513128211

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Jak mieszka się w bloku? (17 odpowiedzi)

Czesto słyszy się, że mieszkanie w bloku to same udręki. Szczególnych powodów do zmartwień...

Rabata z różami (4 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

Jaki program do wizualizacji mieszkania?? (22 odpowiedzi)

Hejka, może ktoś polecić jakiś fajny program gdzie bede mogla zaprojektować całe mieszkanie?...

do góry