Widok

Baron cygański

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Baron cygański.
Po latach nieobecności do swojego majątku powraca młody dziedzic, Sandor Barinkay. Stara Cyganka wróży mu bogactwo i ożenek. Jego sąsiad, zachłanny prostak Żupan, chce wydać za niego swoją córkę, Arsenę. Wprawdzie Barinkayowi podoba się dziewczyna, ale ona kocha innego. Stawia przed Sandorem trudny do spełnienia warunek: poślubi go, gdy tylko zdobędzie on tytuł barona.Baron cygański to ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Baron cygański

Po latach nieobecności do swojego majątku powraca młody dziedzic, Sandor Barinkay. Stara Cyganka wróży mu bogactwo i ożenek. Jego sąsiad, zachłanny prostak Żupan, chce wydać za niego swoją córkę, Arsenę. Wprawdzie Barinkayowi podoba się dziewczyna, ale ona kocha innego. Stawia przed Sandorem trudny do spełnienia warunek: poślubi go, gdy tylko zdobędzie on tytuł barona. Baron cygański to ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Metropolia i Centrum Kultury ?

Oto cały repertuar kulturalny na karnawał w styczniu 2009 w Operze Bałtyckiej : przez trzy dni (15. 16. i 17.01.) wystawiany jest Baron Cygański, a całą resztę karnawałowego stycznia LECI balet dla dzieci : Dziadek do orzechów. I to ma być świetna kulturalna oferta kulturalnego Gdańska ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Srednio na jeza = bez rewelacji

A ja oceniam na 3+ Kilka pierwszoplanowych postaci gralo i spiewalo naprawde ładnie, ale cała reszta to jakis dramat. Tancerze tanczyli niesynchornicznie, gubili rytm, z reszta tancerki tez. Dzwiek slaby i ledwo slychac. Dekoracje tandetne, ale moze tak mialo byc :) W kazdym razie jak dla mnie to slabiutko...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

gratulacje

10.12.2008 podobało nam się. Brawo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

i o to chodzi!!

jesli ktos twierdzi ze operetka "umarła"to jest piiiiii
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

SUPER

BARDZO MISIĘ PODOBAŁO.PÓJDĘ JESZCZE RAZ(GDY BĘDZIE WOLNY TERMIN) Z DZIEĆMI

genialne

strasznie mi sie podobalo. twa dlugo, a wogóle nie przynaudza. zadna minuta przesiedziana tam nie byla zmarnowana. Stroje przepiekne, muzyka genialna, spiew 1 klasa. Jestem bardzo zadowolona. Serdeczne gratulacje !

tymon

za cygana wystapi smutne to
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szanowny....

Szanowny Pan Weiss to niestety chce sam narzucić widzom trójmiasta swoje wizje i wychować swoją publiczność - tylko pytanie czy mu sie to uda...??? osobiście nie uważam polityki takiej za dobrą i przyszłościową - a wogóle czytałam ostatni wywiad z Panem Weissem i uważam ,że to jakaś taka "psychoza" tego Pana - coś udowodnić widowni trójmiejskiej - tylko nie wiadomo co - nie da się do pewnych rzeczy przymusić - że mało znane dzieła będa chętnie oglądane i to wszystkie w reżyserii tego Pana....??? Panie Weiss opamiętaj się Pan i dopuść innych realizatorów - może i Gdańsk jest bardziej konserwatywny od Warszawki ale jednak my też -Gdańszczanie - chcemy się -troszkę rozerwać i mieć wybór czy pojdziemy na operę mało wystawianą czy operetkę .... może i by się władze miasta przyjrzały takiemu działaniu ..bo to idzie moim skromny zdaniem w złym .....jestem tym kierunkiem zniesmaczona

cena za wysoka!!

Pan Dyrektor znany ze swojej niecheci do operetki(podobno Johann Strauss to przezytek)chyba chce wykonczyc te przedstawienie cena biletu.Juz sie boje kolejnego "autorskiego"sezonu bo to nuda wieje Panie!

tylko pogratulować!!!

Baron pociety na kawalki spoczywa w magazynach poza Gdanskiem ,tylko pogratulowac wyobrazni i szastania publicznymi pieniedzmi aby go tam zawiesc trzeba bylo oplacic tuz przed urlopem kilkanascie kursow taksowka bagazowa gratuluje wyobrazni!

uczta dla oka

Baron cygański to prawdziwa uczta dla oka. Zachwyciły mnie klasyczne, przecudne kostiumy (których podobno w sumie jest 250!). Scenografia też bardzo pomysłowa, choć dodałbym więcej cygańskich elementów. Najmilej wspominam sceny chóralne, zwłaszcza te, w których śpiewany jest operetkowy szlagier "Wielka sława to żart..." Wówczas wydawać by się mogło, że zespół chce rozwalić Operę na kawałki. Brawa dla zespołu baletowego - na III próbie generalnej widoczne były wpadki, ale wybaczam je ze względu na inne mistrzowskie popisy.
Niestety, muszę skrytykować spektakl głównie ze względu na poziom słyszalności... Siedziałem w 10 rzędzie i prawie nic nie słyszałem! Od pewnego czasu mam wrażenie, że orkiestra zagłusza śpiewaków, a ci z kolei mają chyba słabe możliwości głosowe...Gdzie spektakle z udziałem Agnieszki Wolskiej czy Anny Cymmermann, które śpiewem potrafiły wypełnić całą salę? I co się stało z Pawłem Skałubą - zawsze najlepiej jego słyszałem w spektaklach, teraz zaś śpiewał jakby szeptem...
Mimo wszystko, warto zobaczyć i posłuchać - na tak niewielkiej scenie udało się urządzić wielkie widowisko!

Komedia! A szczegónie "Saffi"... Zafałszować potrafiła pięknie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeproś Pan!

no i ta pogardzana przez nowego dyrektora operetka trzyma sie swietnie wiec przyznaj sie Pan do bledu i przepros!a na spektaklach Izadory -polowa widowni (na razie)a potem -puuuuchyyyy

Znamomity spektakl, POLECAM!

Piękna muzyka, scenografia, kostiumy. Znakomity taniec zespołu baletowaego. Gratuluję!!!

Realia, mili moi... realia...

A raczej ich brak. Ducha w tym nie ma. Miłośnicy operetki, a "Barona" w szczególności, wiedzą czego rzecz tyczy. W 2007 roku Opera Śląska wystawiła "Barona" w plenerze. Z rozmachem. Ale przede wszystkim z duchem. No i z prawdziwym cygańskim zespołem. Zabrzmiało. Może subiektywne moje odczucia. Ale...

Operetka wspaniała, wykonanie dobre,tylko muzyka zagłuszała wykonawców gdybym miała oceniać pojedynczo dała bym po 4,80 ale połączone razem niestety tylko 3,70

chciałeś rzecz - MIELIŚMY...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

milo panie Tomaszu posłuchać również takiej oceny jak pana-widać człowieka,któremu nieobojętny jest odbiór tak skomplikowanego gatunku jakim jest opera czy tez operetka...krytyka jak najbardziej budująca...jakkolwiek;)
ma pan prawo...-niemniej wierzę ,że następnym razem włoży pan więcej serca w ocenę odbioru brzmienia orkiestry.pozdrawiam

...

bylbym nieobiektywny... trzeba wspomnieć o bardzo utalentowanej, jeszcze studiującej mezzosopranistce, która kreowala postać Czipry - Jadwidze Postrożnej. Wokalnie, aktorsko bardzo ladnie! Życzę powodzenia! Z męskich ról na uwagę zasugiwal Ryszard Smęda, operetkowy Kalman Żupan. Byl zabawny i naturalny, co ma ogromne znaczenie wlaśnie w operetce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Baron cygański

Po latach nieobecności do swojego majątku powraca młody dziedzic, Sandor Barinkay. Stara Cyganka wróży mu bogactwo i ożenek. Jego sąsiad, zachłanny prostak Żupan, chce wydać za niego swoją córkę, Arsenę. Wprawdzie Barinkayowi podoba się dziewczyna, ale ona kocha innego. Stawia przed Sandorem trudny do spełnienia warunek: poślubi go, gdy tylko zdobędzie on tytuł barona. Baron cygański to ...
Przejdź do spektaklu.
do góry