Widok
W leclercu też jest taki dział orientalno-zdrowotny.
Fajny sklep jest na Chrzanowskiego. (Można kupić przez Internet lub na miejscu)
Nie jestem pewna czy przypadkiem w Delikatesach Rybnych Krewetka na Zaspie nie widziałam dużego wyboru produktów - albo w sklepie Daniela na Piastowskiej.
A tutaj na osłodę przepis na ciastka bez glutenu ;) kiedyś jeena Forumka go podała ;)
Dosłownie 5min temu mój Syn się o nie upominał... I weszłam na forum żeby sobie przepis odkopać ;)
"oszinki.:
1 margaryna, 3/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka (białka ubijasz), 1 kleik ryżowy.
masło, cukier i żółtka utrzeć.dodać kleik i później pianę z białek. dobrze wymieszać. formować kulki. zrobić wgłębienie, w które możesz włożyć co chcesz: owoca, dżem, orzech,a migdała. piec na złoto w 180st.C."
Robiłam z kleiku ryżowego (dziecięcego i dorosłego - ten się rozjeżdża) i dziecięcych kaszek ryżowych smakowych, bezmlecznych.
Syn najbardziej lubi z czekoladą i marmoladą różaną. ;)
Fajny sklep jest na Chrzanowskiego. (Można kupić przez Internet lub na miejscu)
Nie jestem pewna czy przypadkiem w Delikatesach Rybnych Krewetka na Zaspie nie widziałam dużego wyboru produktów - albo w sklepie Daniela na Piastowskiej.
A tutaj na osłodę przepis na ciastka bez glutenu ;) kiedyś jeena Forumka go podała ;)
Dosłownie 5min temu mój Syn się o nie upominał... I weszłam na forum żeby sobie przepis odkopać ;)
"oszinki.:
1 margaryna, 3/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka (białka ubijasz), 1 kleik ryżowy.
masło, cukier i żółtka utrzeć.dodać kleik i później pianę z białek. dobrze wymieszać. formować kulki. zrobić wgłębienie, w które możesz włożyć co chcesz: owoca, dżem, orzech,a migdała. piec na złoto w 180st.C."
Robiłam z kleiku ryżowego (dziecięcego i dorosłego - ten się rozjeżdża) i dziecięcych kaszek ryżowych smakowych, bezmlecznych.
Syn najbardziej lubi z czekoladą i marmoladą różaną. ;)
w kazdym duzym markecie maja produkty bezgl. w biedrze chyba tez cos widzialam. swojemu dziecku zanim wprowadzilam gluten kupowalam produkty bezgl. tutaj:
http://biosklep.com.pl/
generalnie pewnie w kazdym bio-sklepie takowe znajdziesz. pieczywo na pewno maja w biopiekarni ziarno.
mozesz napisac jakie badania wykazaly celiaklie? i jakie objawy zona miala?moze to zwykla nietolerancja glutenu?
http://biosklep.com.pl/
generalnie pewnie w kazdym bio-sklepie takowe znajdziesz. pieczywo na pewno maja w biopiekarni ziarno.
mozesz napisac jakie badania wykazaly celiaklie? i jakie objawy zona miala?moze to zwykla nietolerancja glutenu?
Spokojnie, kosmki jelitowe odbudowują się szybko-jeśli się trzyma dietę, wykluczenie laktozy jest chwilowe do momentu odbudowy.
Musicie zwrócić uwagę na słodycze, wędliny (bardzo często jest dodawany błonnik pszenny). Ja piekę sama wędlinę a kiełbasę typu śląska (grille/ogniska) z firmy Nove Natura- są w Auchan.
No i oczywiście trzeba zwrócić uwagę wszystkim domownikom, żeby nie pchali noża po posmarowaniu masłem, dżemem itp. do pojemnika z którego je osoba chora.
również musicie zachować czystość przygotowania potraw, np. nie mieszać makaronu glutenowego tą samą łyżką co bezglutenowego.
Ja dowiedziałam się o swojej chorobie w 2014, od tego czasu jestem na diecie bg i mogę coś poradzić, dać wskazówki. Jeśli chcesz to pisz śmiało (na forum lub na priv-jak wolisz).
Musicie zwrócić uwagę na słodycze, wędliny (bardzo często jest dodawany błonnik pszenny). Ja piekę sama wędlinę a kiełbasę typu śląska (grille/ogniska) z firmy Nove Natura- są w Auchan.
No i oczywiście trzeba zwrócić uwagę wszystkim domownikom, żeby nie pchali noża po posmarowaniu masłem, dżemem itp. do pojemnika z którego je osoba chora.
również musicie zachować czystość przygotowania potraw, np. nie mieszać makaronu glutenowego tą samą łyżką co bezglutenowego.
Ja dowiedziałam się o swojej chorobie w 2014, od tego czasu jestem na diecie bg i mogę coś poradzić, dać wskazówki. Jeśli chcesz to pisz śmiało (na forum lub na priv-jak wolisz).
Po pierwszej gastroskopi wyszło ze ma niewydolnosc wpustu i helicobacter. Po zastosowaniu antybiotykotetapi wykonala badanie krwi: poziom Vit D3 (250H), transaminazy, przeciwciala w klasie lgA przeciw transglutaminazie tkankowej, oznaczyc lgA calkowite i takze z krwi obecnosc antygenow helicobactet pylori
Ja się niestety zdiagnozowałam sama. Zirytowało mnie podejście lekarzy do mojego- nieksiażkowego- przypadku. Wszystkie badania zrobiłam na własny koszt. Fakt trochę kasy na to poszło, ale przynajmniej nie musze się prosić o badania jak nie miałam typowych objawów, tj. kłopotów jelitowych. Robiłam badania :krew- transaminazy i p-ciała p. transglutaminazie tkankowej; gastroskopia.
Oczywiście w badaniach potwierdzono celiakię. Mina lekarza- bezcenne ;)
Oczywiście w badaniach potwierdzono celiakię. Mina lekarza- bezcenne ;)
Nie ma się co przejmować. Kiedyś faktycznie to był problem bo to była bardzo słabo znana choroba a teraz w dodatku jest "moda" na bezglutenowe produkty więc właściwie w każdym większym sklepie możecie znaleźć odpowiednie rzeczy, tak samo jeśli chodzi o restauracje - obecnie przeważnie chwalą się swoją bezglutenowością lub w karcie jest informacja na ten temat przy daniach. Głowa do góry!
The woods are lovely, dark and deep...
O nie, nie, nie. To nie jest takie proste.
Osoby z celiakia w zwykłych restauracjach jedzą na własną odpowiedzialność. Zazwyczaj restauracje, które oferują dania bezglutenowe nie mogą zagwarantować czystości wykonania potraw (tzn. Brak zanieczyszczenia krzyżowe glutenem) . Chyba, że sa w programie "menu bez glutenu" i przechodzą kontrolę na każdym etapie przygotowania.
Osoby z celiakia w zwykłych restauracjach jedzą na własną odpowiedzialność. Zazwyczaj restauracje, które oferują dania bezglutenowe nie mogą zagwarantować czystości wykonania potraw (tzn. Brak zanieczyszczenia krzyżowe glutenem) . Chyba, że sa w programie "menu bez glutenu" i przechodzą kontrolę na każdym etapie przygotowania.