Widok

Biedronka w Baninie - bezpieczeństwo mieszkańców Express Kaszubski komentuje.

Polecam lekturze,

http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2013/11/banino-mieszkancy-za-skrzyzowanie-niech-placi-inwestor-nie-podatnicy

nie tylko mieszkańcy problem bezpieczeństwa dostrzegli. Czy jest ktoś kto może zapobiec temu co może się stać w przyszłości?
Racje mają ci co piszą, że potrzebne jest oświetlenie na przejściach dla pieszych, oświetlenie skrzyżowania Pszenna-Lotnicza to wszystko wpływa na poprawę bezpieczeństwa. Czy są aż tak kosztowne te inwestycje dla gminy?
Moim zdaniem to brak chęci i zrozumienia sytuacji jaka jest w Baninie.
Sąsiad pomierzył ul. Borowiecką na wjeździe z powiatówki od drzewa do drzewa - 7 metrów bieżących. A droga osiedlowa kilometr dalej gdzie jeżdżę ja i 2 sąsiadów 12 metrów.
Ja się pytam co tu jest grane?
Czy wydając pozwolenie nie można było 6 metrów z działki biedry zabrać na drogę? Kto kogo ochrania i dlaczego? Kto ma interes aby było aż tak źle? W końcu żyjemy w XXI wieku.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
Szkoda słów. Zrzucili nam tę biedronę bez pytania i jeszcze będziemy płacić (podatnicy) za dojazd do niej. A potem przez lata będą nam wypominać, że zrobili inwestycję, rozbudowali skrzyźowanie i tyle pieniędzy wydali na Banino.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
co za pierdoły !!!tym samym miejscem będzie wjazd do szkoły i co szkoła nie zrobi skrzyżowania ! Samochodów będzie 5 razy więcej rano i po południu - z powodu szkoły będą wypadki i korki !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
Po pierwsze - nowa szkoła nie jest umiejscowiona przy głównej drodze (powiatowej) i cały ruch ze skrzyżowania Lotnicza - Borowiecka tam się nie przeniesie. Ale oczywiście, trzeba i o to zadbać.
Po drugie - gdybyśmy w gminnych i powiatowych urzędach mieli fachowców, osoby kompetentne i dbające o interes gminy i mieszkańców to nie zostałoby wydane biedronce pozwolenie bez żadnych warunków. Nikt bowiem nie zaprzeczy, że otwarcie biedronki spowoduje dużo większe natężenie ruchu na skrzyżowaniu, z którego już teraz jest czasem ciężko wyjechać, a to przyniesie większe utrudnienia i zmniejszenie bezpieczeństwa. Nikt również nie zaprzeczy, że rozbudowa skrzyżowania leży w interesie biedronki. I dlatego powinna - przynajmniej po części - mieć udział w jego kosztach. Dlaczego nikt o to nie zadbał? Cały czas słyszymy, że w gminie na nic nie ma pieniędzy. A tu były do wzięcia. Teraz to musztarda po obiedzie. Teraz to gmina wybuduje biedronce piękną drogę. Za nasze - podatników pieniądze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
A czy wszyscy rodzice muszą koniecznie odwozić swoje dzieci do szkoły? To już chodzić same nie umieją? Nie trafią?
Nie wiem jak to możliwe, że żyj e skoro ani razu od podstawówki po studia rodzice ani razu nie odwieźli mnie, ani nie przywieźli.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
wiesz ale problemem jest też brak świateł i bepiecznego przejścia - bardzo przydałoby się gdyby dzieci chciałyby do szkoły IŚĆ
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nawet jeśli dziecko będzie po "właściwej" stronie Lotniczej - niech spróbuje przejść Borowiecką do Tuchomskiej. Drogą bez pobocza, na której z trudem mijają się większe samochody.
Mam też nadzieję, że dostawy do biedronki będą odbywały się w nocy (za co oczywiście pracownicy będą odpowiednio wynagrodzeni). Nie wyobrażam sobie dostawczego tira wbijającego się w Borowiecką w normalnych godzinach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też chodziłem drogą bez pobocza, ulica była równie ruchliwa co Lotnicza (jeśli nie bardziej), chodnik był tylko na części, a oświetlenie szczątkowe. Bezpieczeńśtwo bezpieczeństwem, ale nie róbcie pokrak z własnych dzieci. Tak im nie ufacie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Co znaczy: nie ufacie? Mam 9-letnie dziecko, które samo chodzi do szkoły - chodnikiem. Na Borowieckiej nie ma chodnika! Nie ma nawet pobocza! W szkole dziś uczy się ponad 500 dzieci. W nowej będzie ich dużo więcej. Zakładam, że 1/3 z nich będzie tędy codziennie przechodzić. 2xdziennie. Do tego dochodzą klienci biedronki, mieszkańcy, przedszkole. Czy byłeś/łaś na borowieckiej i wiesz jak ona wygląda?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Parę" razy byłem na Borowieckiej i nadal nie rozumiem z jakiego powodu każdy rodzić musi dowozić swoje dzieci do szkoły. Na buty rodziców nie stać? Co ma tu llość dzieci do rzeczy? Ja rozumiem troskę o własne dziecko i jego bezpieczeństwo, bo sam je posiadam, ale bez przesady. Przypomnij sobie swoje dzieciństwo. Teraz jak dziecko ma dalej, niż 200m, to już rodzic musi je obowiązkowo dowozić. Połowa korków w Trójmieście jest generowana przez takich nadgorliwych rodziców.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czytaj ze zrozumieniem: ja piszę, że moje dziecko CHODZI do szkoły. I inne dzieci też będą CHODZIĆ do szkoły. Będą również jeździć rowerami. Ruch na drodze nie dotyczy tylko pojazdów będących w ruchu. Dotyczy również pieszych i rowerzystów. Oni wszyscy codziennie rano, przed 8 znajdą się na tej wąskiej drodze. Część z nich będzie miała jeszcze do pokonania skrzyżowanie. Dlaczego troszczę się w tym względzie o moje dziecko - nie będę się tłumaczyć. Odsyłam do innych wątków o kierowcach jeżdżących po banińskich drogach.
I na tym kończę swoją polemikę. Chciałam tylko powiedzieć, że Borowiecka w dzisiejszej odsłonie nie udźwignie bezproblemowo ruchu pojazdów/pieszych/rowerzystów. Do nasilenia ruchu przyczyni się szkoła i biedronka. Przebudowa tej drogi będzie konieczna. I biedronka mogła się do tego dołożyć. Okazaliśmy się jednak tak wspaniałomyślną i bogatą gminą, że nie potrzebujemy wsparcia. Pozdrawiam
200 lat temu władze zawisłyby na gałęzi za takie działania. Ciekawe jakby dziś były takie konsekwencje czy byłoby tylu darmozjadów w gminie i imbecyli bo inaczej tego nazwać nie można.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
~Nelka
Czytam ze zrozumieniem i nie pisałem o Tobie i Twoim dziecku, ale o rodzicach wożących swoje dzieci do szkoły. To jest po prostu chore.
Co do uspokojenia ruchu na naszych drogach to popieram Cię w 100% :) O drogach to już nie mam siły rozmawiać.
Równiez pozdrawiam :)

~bbbbbbb
Kandyduj i zastąp tych 'darmozjadów' i 'imbecyli'. Jeśłi masz lepszy pomysł na rządzenie to ludzie będa cię na rękach nosić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
~xing mnie też irytują rodzice odwożący dzieci do szkoly.... ja też z tych czasów jestem co się przesiadywało samemu na podwórku od rana do wieczora, chodziło samemu do szkoły i po osiedlu ganiało.... ale było inaczej... było bezpieczniej.... mniej samochodów... w dzisiejszych czasach strach dorosłemu iść a co dopiero puszczać dzieci... także czasem rozumiem te podwózki....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
wystarczy, że będą odwozić dzieci od "0" do "3" klasy, jeśli wkrótce będzie każdy rok miał po 5 klas, jak w tej chwili zerówka, to sobie przelicz ile to jest dzieci i ile odwożących rodziców,
poza tym Banino, to nie osiedle, na którym miałeś do szkoły 5 minut piechotą, to rozległy teren, gdzie wiele dzieci będzie miało 2 - 3 km, więc w ogóle mnie nie dziwi, że rodzice podwożą dzieci do szkoły
Myślę że bus zbierający dzieci po Baninie miał by racje bytu.....
sid :D
napisz do jasnie burmistrza ktory w ramach oszczednosci zlikwidowal gimbusa do zukowa i dzieciaki do gimnazjum dojezdzaja komunikacja miejska :d
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Liczę że jaśnie burmistrz już niebawem zgaśnie na ornamencie Władzy :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście wiesz najlepiej kto ile minut miał do szkoły ...
A czy rodzice tych maluchów nie brali pod uwagę odległości od szkoły i drogi do niej w momencie kupna mieszkania? Czytając forumowe pretensje to pewnie nie. Do kogo więc teraz te żale? Jeśli ktoś chce, żeby jego dziecko miało szkołę pod nosem, to trzeba było kupić mieszkanie na Zaspie lub Morenie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
ja do nikogo żalu nie mam, po prostu wiem, że do pewnego wieku będę musiał wozić dzieci, jak i pół Banina,
a kupując dom świetnie o tym wiedziałem i jeszcze o wielu innych sprawach;
także po prostu się nie czepiaj że ktoś wozi dzieci
To jeśli w pełni świadomy konsekwencji kupiłeś tu dom/mieszkanie to teraz nie płacz, że ci źle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
potrafisz czytać ze zrozumieniem? mam wątpliwości co do tego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
x-wing czy nie rozumiesz, że ludzie którzy tu się wprowadzają mają nadzieję na zmiany na lepsze ? i właśnie dzięki temu że jest nas coraz więcej, te zmiany mają szanse się zrealizować?
właśnie to "płakanie" i "narzekanie" jest częścią tych starań. Tylko powinno odbywać się w UG Żukowo albo w Kartuzach, a nie na forum
pyo po to wlasnie Żurawicz konsultacje spoleczne w sprawie rozwoju gminy organizuje w takich godzinach "z doopy" aby mu sie nikt z zalami nie ladowal na spotkanie. wszystko cacy jest przeca
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
no niestety, władze gminy mają nas głęboko w poważaniu.
A czym te 'nadzieje' przeprowadzających się do Banina są podparte? Ktoś może przestudiował finanse gminy? Zaznajomił się z planem zagospodarowania przestrzennego? Porozmawiał z dotychczasowymi mieszkańcami? W 99% przypadków NIE. Więc nie wie skąd te 'nadzieje'. Śmiechu warte i tyle. Ale ocztwiście na forum najłatwiej wylać żale. Widziały gały co brały. Za mieszkanie w szeregu za 2500 nie ma co oczekiwać chodnika, asfaltu, oświetlenia i szkoły dla dzieci tuż za rogiem. Za tą cenę jest błoto, dziury w jezdniach, odśnieżanie takie jak w ostatnich dniach i pół kilometra do autobusu jeżdżącego parę razy na dzień.
Dla mnie to było jasne, ale jak widać większość woli słuchać bajek deweloperów i narzekać na wszystko dookoła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tak jak mówisz. Jak ktoś ma żale to sprzedać i wracać do miasta do betonu. 90-95 % mieszkańców przemieszcza się samochodami po za dom więc o co chodzi?

Ostatnio usłyszałem teks iż mieszkanie na "chełmie" to prestiż. Ja tam dziękuję za taki kołchoz i wole swoją wieś i błoto. Prestiż jak na 1ha mieszka 1000 osób albo i lepiej. Szum samochodów 24h/7, wycie dzieciaków całodniowe, wieczorno-poranne powroty młodzieży i ciągłe szukanie miejsca do zaparkowania. Normalnie REWELACJA!!!!!
nadzieje mają to do siebie, że często nie są podparte niczym. Ale są znakomitym motorem do działania.
Finanse gminy? Przestudiowałeś dynamikę rozwoju Banina? To sobie odpowiedz. Jesteśmy miejscowością która w gminie zaczyna liczyć się bardzo mocno. Generujemy coraz więcej podatków. I to raczej się nie zatrzyma, tylko będzie postępować.
Może i głupia nadzieja, ale mam też nadzieję że w gminie w końcu zaczną efektywnie pozyskiwać i wykorzystywać środki z UE

Nadziei można znaleźć dużo. Ale zdecydowanie jak piszesz, NAJŁATWIEJ jest nie zmieniać zastanej rzeczywistości. Mi ona nie do końca pasuje. I nie kupowałem mieszkania w szeregu za 2500 choć akurat to nei ma najmniejszego znaczenia.
Niedługo to samo będzie na pszennej. Zobacz ile aut stoi przed rodzinnym, za chwilę przed familijnym a dalej w stronę lotniczej puste pola, które niedługo będą następnymi osiedlami.
Powstaje dużo osiedli ale bez infrastruktury technicznej, bez miejsc postojowych.
Dzieci też będą rosnąć.
Gdyby były chodniki - lub sensowne pobocza - to dzieci same by chodziły. A tak tylko błoto po kolana i rozpędzeni kierowcy :-(
Gdybyś zadał sobie trochę trudu, to mógłbyś sprawdzić, że działka, na której w tym miejscu leży ul. Lotnicza ma w najwęższym miejscu ponad 18 metrów szerokości, w najszerszym - ponad 30.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ciekawe gdzie pojadą samochody ze szkoły ! NA LOTNICZĄ i co , Zamknąć szkołę bo drogi nie postawili.
???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
To niech chociaż po połowie sfinansują. :P Biedra i Gmina.
image

mocno irytujacy jest fakt, że

ekipa burmistrza Żurawicza zarzuca cały czas, że większość gminnej kasy pochłania nasza osada :)
inwestycji jakoś poza szkołą nie odnotowuję, a w trakcie negocjacji jej budowy pochłanianie środków gminnych przez Banino było koronnym argumentem przeciwko.
Mam dziwne przeświadczenie, że sytuacja jawnej niegospodarności w przypadku budowy biedry i reorganizacji skrzyżowania borowiecka - lotnicza jest klice rządzącej mocno na rękę, będą mieli kolejny argument ze oni przecież inwestują bo skrzyżowanie będą przerabiać, a ze gros kasy stracili nie pociągnąwszy inwestora do odpowiedzialności za rozbudowę dróg nikt nie będzie pamiętał...
mam szczera nadzieje ze znajdzie się w przyszłych wyborach samorządowych ktoś kto walnie pięścią w stół i wytknie tym wszystkim kolesiom punkt po punkcie wszystkie idiotyzmy jakich się dopuścili podczas swoich rządów
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
bo jakimi trzeba byc półgłówkami żeby wyznaczyć tak duże tereny (pola) pod zabudowę jedno lub wielo rodzinną i nie pomyśleć ze w przeciągu np 10 lat naplynie kilka tysiecy ludzi wiec trzeba pomyslec od drogach szkołach itd...zaplanowac rozwój całej infrastruktury.....Gdyby chociaż głowne nitki południowej części Banina (Księżycowa i Pszenna ) od razu dostały płyty to ile kasy ocalało by na oświetlenie i inne potrzebne inwestycje...ale lepiej naście lat puszczać równiarke choc po tygodniu nie widać efektu jej przejazdu bo ciężki sprzęt jeżdzi. A jak już kładzie sie płyty to nikt nie pomyśli żeby tak wyprofilować drogi aby błoto i woda nie spływały na nią......witki opadają
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Być może w puszczaniu równiarki kilkanaście razy w roku też ma interes ktoś związany z lokalną kliką?
Pewnie i tak może być ale takie planowanie inwestycji to jest rażąca niegospodarność , a teraz jeszcze następna kasa pójdzie na projekt skrzyżowania a mogła by być wydana na kawałek utwardzonej drogi....podobno w tym kraju urzędnicy już ponoszą odpowiedzialność za swoje czyny może czas zacząć egzekwować to prawo?
a potem ci powiedza na sesji RG ze TYYYYYYLe gmina w Banino inwestuje :D
12.12.13 dowiemy się jak bardzo niepotrzebna jest ta Biedra i ilu mieszkańców bardzo jej nie chce. Wszytko okaże się po otwarciu i kolejkach do niej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tzn otwarcie biedronki bedzie juz jutro
Moim zdaniem się przyda...ja osobiście bardzo cieszę się , że powstaje. Co do kolejek - zobaczcie jakie są kolejki w Biedronce w Chwaszczynie... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dokładnie.... ciekawe ilu z was hejterów biedry wypisujących tu swoje obrzydzenie do tego sklepu (sklepu, nie mówię o dojeździe do niego) jutro o 7 będzie się dobijało
halo halo i co cisza.... chyba wszyscy hejterzy w biedronce na zakupach :D:D

ja byłam zadowolona z zakupów
, przedział wiekowy od dzieciaków po starszych ludzi (wnioskuję, że rodowitych mieszkańców wsi)

wyjazd fatalny, na parkingu tłum samochodów, ale to po południu było po 16 a ciekawe co było z zsamego rana
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
my byliśmy ok. 11 i również było ciężko z miejscem parkingowym ;)
Również byliśmy z zakupów zadowoleni ;))
Jechałem o godz. 6:45 koło biedronki i widok małego tłumu ludzi z wózkami przed sklepem czekającego na otwarcie mnie lekko rozbawił. Biedronka jest bezkonkurencyjna.
No nie powiedziałabym, pewne artykuły są tańsze w delikatesach wyżej. Filet z kurczaka 9,99, mleko 1,89, jabłka 0,99 ale niektóre są tańsze w biedronce orzechy 1,99, pomarańczki 2,99 no i cała chemia w stałym asortymencie. Nie jest źle. Promocji jakiś olśniewających nie było. Zakupy zrobiłam takie same jak w innej biedronce. Pozdrawiam
acha, no i jest drugi bankomat we wsi, hurrrra!
Wygląda na to, że otwarcie Biedronki rośnie do rangi największego wydarzenia społeczno-kulturalnego roku we wsi ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy bankomat jest euronetu?
nie wiem jakiej nazwy, ale za wypłatę 60 zł zabrał mi 6 zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie on tylko bank zapoznaj się z cennikiem banku i zobacz z jakich możesz wypłacać a jak chcesz ze wszystkich to zmień konto
Wiatm a w Baninie sa jeszcze jakies bankomaty albo filie bankow ?

Bankomat

cash 4 you.
lubię te bankomaty bo można 20zł wypłacac.

Promocji nie było ale dali darmową siatkę oraz kropkę TV
przecież to tylko zwykła Biedronka, jak wszystkie inne
odnoszę wrażenie, że dla niektórych to kolejny cud świata

szkoda, że tak mało osób dostrzega problem przejezdności Borowieckiej w związku z otwarciem tego sklepu - vide choćby wczorajszy tir strojący na awaryjnych
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wow! Darmowa siatka! Że też nie byłem :/ Pewnie drugiej Biedry u nas nie postawią, żebym w końcu się załapał :/ Jak żyć?
Lidla postawią kiedyś , może wtedy się załąpiesz - nie załamuje sie chłopie!
na pewno się załąpie,
pozdrowionka dla ziomków banińskich. Tak - dla ciebie też!!!!!!!
święta niedługo......
No nie wiem nie wiem od samego rana parking Biedry zastawiony więc darmówki w końcu mogą się skończyć
czyli Biedronka była baaaardzo potrzeba. A tak krzyczeli, że niepotrzebna. Życie zweryfikowało.
do ~tiroriro:
A co to jest "kropka TV"??
do as program TV.

oczywiscie to co napisałam o tych gratisach to ironicznie ;) a dla dzieci były baloniki..

aga juz Czesiu Miłosz wszak stwierdził że:

"W Warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych"
i zdanie to jak by nie bolalo , tak jest prawdziwe, ludzie sa mierni i lubia mierne rzeczy, tak jak biedra w ktorej oprocz kilku doslownie towarow sensownej jakosci sprzedaje sie chinski badziew, ale tluszcza rzuca sie jak na zloto :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

bankomat

... że dobra jakość zawsze sama się obroni bez względu na ilość tandety.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
to nie tak, ludzie lubia tandete, stad np fenomen dicso polo, kazdy powie nie, to nie ja, a potem leci rzucac sie na chinskie trampki do biedry albo lidla, slabe troche
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
"chińszczyzna" akurat jest wszędzie nie tylko biedra/lidl. 80% ciuchów w naszych wspaniałych markowych sklepach to z "chin lub innych bangla bangla" nie zawsze droższe oznacza lepsze :)
tiroriro, gdzie w moich postach stoi napisane drozsze - lepsze?
kompleks jakis masz czy co?

a badziew pozostanie badziewem niezaleznie od ceny, w biedronce kupuje doslownie KILKA produktów znanych polskich marek a i to czesto odbiega od produktu robionego nie dla biedry chocby gramatura :D, ale coz, dalej za cytatem z Milosza, ludzie lubia tandete i miernote to maja biedry na kazdym osiedlu :)
co do ceny to tak jak z samochodami, mozna jezdzic limuzyna mercedesa lub daewoo tico, jednak peany nad powszechna jej zayebistoscia i wyzszoscia daewoo nad mercem beda zawsze traktowane w kategorii smiesznosci :D chocby nawet oba wyszly z tej samej fabryki
biorac pod uwage powszechnosc sikania w majty z powodu otwarcia biedry w baninie czekam teraz na grad minusow od zniesmaczonych tym ze ktos im prawde wali w oczy :)

buziaczki moje male biedronki :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
do ... a widzisz mylisz się... nie mam kompleksów i nie sikam w majty z powodu otwarcia Stonki, Do biedry chodzę po konkretne towary, po prostu lubię tam robić zakupy... tak samo lubię w Xavierze w warzywniaku w Piotrze i Pawle czy innym HIPERmarkecie. nie zabronisz ludziom robić zakupów w tym sklepie jak chcą niech chodzą, niech kupują.

ps. jeżdzę autem z "wyższej półki"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
ps. jeżdzę autem z "wyższej półki"
good to u :D
LOL
niezla napinka
co do lubienia - wroc do Milosza i kolo sie zamyka czemu biedra cieszy sie taka popularnoscia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
do tego mądrali od tandety ...
Kiedyś kupowałem sardynki w Bomi , cena 8 zł za puszkę, dokładnie te same kupiłem w Biedronce po 4 zeta.
Piotr i Paweł haa , ceny z data przydatności do spożycia przebijane.
Ser bursztyn w Almie po 80 zł za kilogram w Biedronce pod nazwą Stary Olender , ser długo dojrzewający , fajny do wina( producent ten sam) o wiele tańszy kupowany w kawałku, pakowany .
Dobrej jakości portugalskie wina w FESTUSIE( sklepy winami)_ te same 3 x droższe, mimo ,że mam do Festusa imienna kartę stałego klienta kupuję w Biedronce bo tylko frajer przepłaca.
Wiele jest przykładów.
Masz jakieś pytania jeszcze ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam pytanie co do sprzedaży alkoholu w naszej biedronce :-)
podobno nie ma, a ktoś wie czy będzie?
bo bez tego to właściwie jest bezużyteczna, jeśli nie mogę do kolacji wina dokupić :-)))
Ja pierdzielę, normalnie drugi Wersal! Wino z Biedry do kolacji (pewnie do kanapek). Taki odosobniony przypadek folkloru lokalnego. Boki zerwałam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
no widzisz, nie wszyscy do kolacji piją setkę bo mieszkają na wsi

I kiedy w końcu ludzie z tego forum zaczną merytorycznie odpowiadać na posty a nie wylewać tylko swoją złość???
może ten przedświąteczny czas jest dobry żeby pomyśleć trochę krytycznie o sobie?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Też jestem czasem porażona poziomem tego forum.
Co z wami, ludzie?
~mieszkanka poniekąd się zgadzam , ale merytorycznie na takie pytanie odpowie ci wyłącznie kierownik wspomnianej biedronki więc czego oczekujesz w odpowiedzi że ktoś będzie wiedział czy oni mają/dostaną koncesję . Także rozsądne odpowiedzi będą na rozsądne pytania
najprawdopodobniej od 19 grudnia będzie alkohol w biedronce! Czekają na koncesję!
czyli Święta jednak będą piękne ;)
tak, na pewno alkohol będzie :)
nie uschniecie ;)
i to jest merytoryczna odpowiedź, dziękuję i Wesołych Świąt :-)

do takich tam porownan

proponuje rozumiec co sie czyta :D
lub chociaz w przeblyskach swiadomosci pomiedzy jedna flaszka portugalskiego wina z biedry zagryzanego serem dojrzewajacym a druga prosze o probe zrozumienia slowa pisanego :) w moich postach znajduje sie tekst na temat kilku rzeczy, ktore w biedrze kupuje, tez kupujesz kilka bo nie sadze ze chodzisz w butach z biedry, zonie kupujesz perfumy z biedry, a noca podczas malzenskich obowiazkow uzywasz gumek z biedry...
no ja cie prosze :)
po co przeplacac nie odwiedzaj innych sklepow jak biedra, takie biedrowe supersize me - happening sobie zrob zobaczymy jakiego zadasz szyku lokalnie i globalnie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Olka
post na miarę baby głupszej od buta
Czyli Gmina Żukowo rzuci 30 tys. zł na przebudowę skrzyżowania Lotniczej z Borowiecką (zjazd do Biedronki):
http://bip.zukowo.pl/rada/uchwaly/1388141929.pdf

Dla porównania, tyle mniej więcej wynosi cały roczny budżet sołectwa Banino.

Pogratulować gospodarności naszym włodarzom z UG...
SZLAG MNIE TRAFI ! Co się przykleiliście tej biedry !
To się robi w celu poprawy ruchu do szkoły która wygeneruje 15 X więcej aut rano i po południu !!!!!!
Bo oczywiście każdy rodzic MUSI podwieźć dziecko pod samą bramę szkoły, bo inaczej to sobie buciki pobrudzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
popieram twój komentarz , tylko czemu przypisano to skrzyżowanie biedronce - to szkoła będzie problemem i brak dojazdu do niej ???????????????!!!!!!!!!
tak ale można było zgodnie z prawem ten koszt przerzucić na właścicieli biedronki , a te 30 tys. np. na zrobienie normalnej nawierzchni i chodników na odcinku borowieckiej i tuchomskiej od biedry do szkoły
30 tys. zł to pewnie kwota mniej więcej miesięcznego czynszu, jaki płaci Jeronimo Martins właścicielowi tej Biedronki. Wartość rynkową takiej Bidronki określa się zaś mnożąc roczny czynsz przez mnożnik 12-13 (w zależności od lokalizacji i innych czynników). Tak więc dodatkowy koszt inwestora w wysokości 1-miesięcznego czynszu (30 tys. zł) na pewno nie spowodowałby, że inwestor zrezygnowałby z takiej inwestycji (zwrot z inwestycji wydłużyłby mu się o zaledwie miesiąc)...

Wiem, bo kiedyś pracowałem w firmie deweloperskiej budującej Biedronki. Wielokrotnie musieliśmy partycypować w kosztach przebudowy dróg publicznych.

Za te 30 tys. zł można by postawić w Baninie 5 dodatkowych punktów świetlnych (czyli oświetlić jakieś 500 m którejś z ulic) lub położyć jakieś 100-150 m drogi płytami yomb.
Logiczne, że skoro droga ma służyć głównie RODZICOM odwożącym swoje dzieci do szkoły, to rodzice powinni do tej drogi dołożyć. Za gminne pieniądze powinien być chodnik i bezpieczne DOJŚCIE dla dzieci do szkoły. Jeśli ktoś robi ze swojego dziecka pokrakę nieumiejąca przejść parę kroków to niech płaci za budowę ulicy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
A biedra na rurce gazowej stoi ...nikt bez koperty nie dostanie pozwolenia na wybudowanie czegokolwiek na rurze z gazem a tu prosze Biedra ...Przypadek ?
Nie somdze !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ty z banina argumentacja mega nieudolna

zwlaszcza ze od paru ladnych lat rada solecka doklada ze skladki mieszkancow na plyty yomb na drogach :D miedzy innymi na tuchomskiej, wiec jakby ci rodzice swoje juz wkladaja, a biedra ma za darmola dostep do drogi krajowej i w niczym nie musi partycypowac
mysle ze UG Zukowo powinien lepszych klakierow zatrudnic :D
Aleś Ty mało rozgarnięty pewnie będzię cięzko Ci zrozumieć że np z Pszennej dziecko może mięć ponad 3 km i co ma 5-6 latek wędrować błotnistą aleją pomiędzy ciężarówkami i gnającymi do pracy autami?

Inne tematy z forum Banino

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

budujecie/kupujecie na kredyt? (261 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

do góry