Widok

jaki piec wybrać do domu?

Co kupić - wyposażenie Temat dostępny też na forum:
Witam
Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2 ). Proszę o informacje jaki jest średni koszt ogrzania domu o takiej powierzchni.
Dziękuję i pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam DeDietrich 24kW i daje radę na podobny dom. Koszty ogrzewania u mnie za zeszły rok (razem z ciepłą wodą) to 750m3 gazu + 8m3 drzewa spalonego w kominku + solary grzejące wodę latem i wspomagające ogrzewanie w okresach przejściowych. Czyli w przybliżeniu gaz 1900zł + drzewo 1000zł + solary trochę prądu = 3000zł/rok
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jednofunkcyjny - jeżeli masz miejsce na zasobink (150L to minimum dla rodziny trójosobowej, która rzadko korzysta z wanny). Dwufunkcyjny - gdy go nie ma.
O ile dom tej wielkości jest przyzwoicie ocieplony (trzyma obecne normy) to w zupełności wystarczy piec mocy ~20kW.

Mam dom 200m2 (w tym 40m2 ogrzewanego garażu), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Piec Vaillant kondens 19,5kW + zasobnik 150L + sterownik pogodowy. Mieszanka podłogówki i kaloryferów blaszanych + kominek z płaszczem.
Zapotrzebowanie mojego domu na ciepło to trochę poniżej 100kW/m2 na rok.

Spałiłem - ostatnie 3 sezony:
2013/14 - 1400m3 + 4 m3 drzewa - łączny roczny koszt ~3000 tys pln.
2012/13 - 1575 m3 + 4 m3 drzewa
2011/12 - 2031 m3 + 2 m3 drzewa
Szanowna Pani,

Na koszt ogrzania domu o wskazanej przez Panią powierzchni wpływa co najmniej kilka czynników, a wśród nich podstawowy - rodzaj i koszt paliwa jakim zamierza Pani domostwo ogrzać. Doradzanie rozwiązań przez internet, bez kompletu niezbędnych danych technicznych, nie pozwala na dobór rozwiązania w sposób rzetelny i merytoryczny. Zachęcam do kontaktu z jednym z naszych specjalistów, którzy służąc pomocą i doświadczeniem chętnie doradzą odpowiedni dla Pani kocioł, z pełną dbałością o aspekt ekonomiczny. W przypadku pytań bądź wątpliwości, służę pomocą.

Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
na Śmieci - najtaniej ;D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Z piecem Buderus mam więcej problemu niż z niego pożytku:(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C u mnie pracuje na 180m2 podłogówki. Dobry zakres modulacji. Bardzo ciekawy wątek o nim jest na forum muratora również tam znajdziesz dużo opinii na temat produktów innych producentów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Możesz coś więcej napisać? Ja akurat mam też kocioł tej marki i nie narzekam. Owszem zdarzały się awarie ale całe szczęście mają sprawnie działający serwis i szybko zostały naprawione. Ważne jest żeby taki kocioł był eksploatowany zgodnie z instrukcją obsługi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Trudno jest mi odnieść się do tak sformułowanej opinii, kiedy nie popierają jej żadne szczegóły merytoryczne. Nie podaje Pan modelu, nie opisuje problemu, w żaden sposób nie uzasadnia swojego zdania, trudno zatem ustosunkować się do niego. Rekomenduję kontakt z jednym z naszych serwisantów. Po zdiagnozowaniu problemu będzie on w stanie zaproponować rozwiązanie obiektywnie najkorzystniejsze dla Pana. Służę pomocą w przypadku wątpliwości.

Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
Ja mam Buderusa ponad 10 lat , jak cos się stało( drobiazgi) to serwis zawsze sprawnie działa
Na głowę te wszystkie kotły bije Viessmann. Vitodens 100 - najpowszechniejszy kondensat, cos lepszego to seria 200. Chyba ze zamiast mercedesa ktoś chce jaguara to seria 300 na pełnym wypasie ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Taa a pod jakim względem je bije? Na pewno ceną bije po oczach ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bungalow 130m2 pow.
rekuperator
piec kondensat Vaillant eco tec plus 20kw
za zeszły rok rachunek 2200pln za gaz (zawiera gotowanie na kuchence gazowej)+ 4m3 drewna do kominka.
Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 120litrów-spokojnie wystarczy dla trzyosobowej rodziny.
Ja podobnie jak koleżanka zastanawiam się nad wyborem rekuperatora, by powietrze nie było tak ciężkie. Mieszkam dodatkowo bardzo blisko 3 fabryk, co jest nieznośne, widzę po oknach. Czarne! To samo trafia do moich płuc, brak słów. :( muszę coś z tym zrobić
Dobry pomysł, zajmij się tym jak najszybciej! Proponuję Ci wyhaczyć jakąś ekipę monterską, która zaproponuje CI odpowiedni rekuperator, ja tak zrobiłam, bo nie znam się na parametrach i dla mnie każdy model jest taki sam hehe, ostatecznie wybraliśmy nie za drogi, ale też nie ten najtańszy, spełniający wszystkie warunki pod przefiltrywanie,super sprawa!
A jaka miejscowość? Bo ja z Warszawy jestem i potrzebuję ekipy tutejszej. I ostatecznie na czym stanęło z tym wyborem, może u mnie też będzie ktoś miał podobny na stanie.
Jeżeli ktoś z Was ma problem z doborem odpowiedniego pieca, warto skonsultować się z mobilnymi handlowcami z Ekowitt, można umówić się na spotkanie, oni pomogą dobrać odpowiedni model. Jak dla mnie najlepsze są modele wyposażone w ślimakowy podajnik retortowy.
> najlepsze są modele wyposażone w ślimakowy podajnik retortowy

To są takie piece gazowe? ;>
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trochę się pogubiłem, to raz o rekuperatorach, raz o piecach, już nie wiem komu odpisuję i na co hehe ;D ekipę miałem z Łodzi, ale tym się nie martw... przecież i tak oni reku ściągają z kilku jak nie kilkunastu punktów z Polski, bo mają kilka tej firmy, kilka tamtej... U mnie stanęło na HRU-ERGO, poczytaj sobie w necie o jego parametrach, ale Alnor ma ogólnie opinie bardzo pozytywną jeśli chodzi o produktu, więc u mnie nie było czegoś takiego, bym się wahał.
do góry