Widok

Biegunka u dziecka, ile moze trwac?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Prosze o rade bardziej doswiadczone mamy bo pierwszy raz mamy jakiegos okropnego wirusa(chyba).W piatek corka wymiotowala rano, 3 razy, pozniej juz bylo ok, nastepnego dnia bez wymiotow. 3 dnia znowu wymiotowala rano, pozniej wszystko ok a w poniedzialek wieczorem dostala biegunke. Tylko ten jeden raz musialam jej zmieniac pieluche co chwile bo "lało" sie z niej. Teraz od wtorku ma rzadkie kupki o kwasnym zapachu, okolo 3-4 dziennie(normalnie tez czesto sie wyproznia). Podaje jej enterol, duzo pije, apetyt ma troche slabszy, goraczki nie ma i nie bylo przez te wszytskie dni. Humor caly czas ma dobry, bawi sie normalnie, biega, smieje. Podaje jej ryz, wafle ryzowe, flipsy, jagody itd. Pije tez troche mleka, wiem ze nie jest zbyt wskazane, ale bez tego nie ma spania, robie jej bardziej rozwodnione zeby sie nawodnila. Zastanawiam sie ile moga sie jeszcze takie kupy utrzymywac, do lekarza nie chce isc od razu bo zapewne przyniesiemy cos gorszego. A moze chodzicie Moze ktos ma jeszcze jakis cudowny sposob na chorobsko?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
musi duzo pić, inaczej sie odwodni
A ile ma Twoje dziecko?
Podaj Dicoflor30
Zapomnialam dopisac, ma 2 lata i 3 miesiace. Pije duzo.
Aniaa nam lekarka mowila ze jak biegunka czy dosc luzna kupa ktora jest min 3-4 razy dziennie trwa pow 6 dni to powinno si eisc do lekarza bo same oslonowe nic nie pomoga - poza tym w takim przypadku latwo o odparzenia pupy przy kwasnych kupach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a nie zmieniałaś mleka ostatnio?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
zwiększ jeszcze dawkę probiotyku (moja 18 msc - brała 4Xdziennie przez 3 dni i jak wówczas nie było poprawy to do lekarza - takie mieliśmy zalecenie od pediatry) - do enterolu dołącz jeszcze np. dicoflor 30
A czy enterol i diclofor 30 to nie jest to samo? Oba to probiotyki. Niby na ulotce jest napisane ze 1 lub 2 dawki dziennie enterolu. Mleka jako takiego nie zmienialismy, ale jako ze mieszkamy za granica to teraz dostaje polski odpowiednik wiec nie powinny sie te mleka niczym roznic. Mimo wszytsko jest to jakis pomysl, sprobuje moze z innym mlekiem.
Przy biegunkach lekarze każą podawać enterol,ja bym dołączyła jeszcze smectę i odstawiła nabiał.Sucharki,chrupki kukurydziane,ryż gotowany z marchewką,jabłko z jagodą przecier gerbera.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nic sie nie stanie jak zwiększysz dawkę ja miałam podawać lacidofil i lacidoenter łącznie albo jeden z tych dwóch i biogaja. Kiedyś lekarz kazał dawać mi dwa razy dziennie dawkę np. dicloforu30. Ps te objawy co opisujesz to sa objawy rotawirusa oczywiście samo przejdzie bo raczej nie ma lekarstwa ale powinnas uzupełniać płyny elekrolity. Zapytaj w aptece. Ja pod ręką zawsze ma acidolit.
Tez obstawiam rotawirusa, elektrolity podaje rowniez chociaz w mniejszej dawce bo corka nie chce tego pic i "przemycam" je w soczku. Sprobuje zwiekszyc dawke, jesli nie minie to w poniedzialek pojdziemy do lekarza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

do góry