Widok

Ból kręgosłupa po znieczuleniu podpajęczynówkowym - jak długo?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Minęły 2 lata od porodu.

Miałam komplikacje przy podawaniu znieczulenia - kręgosłup był kilkakrotnie nakłuwany zanim udało się trafić tam gdzie trzeba :/

w każdym razie - przy każdej miesiączce łapią mnie bóle kręgosłupa- właśnie w tym miejscu. taki przeszywający ból(przez chwilę nie mogę się ruszyć).

Czy ktoś jeszcze tak ma?

A może miał ale już przeszło?

Zastanawiam się czy to już na zawsze tak będzie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ojej! szczerze współczuję! Ja miałam dwa razy takie znieczulenie, i kilka razy mi się wkuwano i wkuwano, aż za entym razem wkuli się (mam dużą wadę kręgosłupa), ale na szczęście nie mam i nie miałam takich dolegliwości jak Ty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja tez mimo tego juz mi sie wklowali kilkakrotnie i jeszcze tak mnie prad kopna od znieczulenia ze im odskoczylam na stole z igla w plecach nie mam zadnych powiklan :)
Wam też upuszczali trochę płynu rdzeniowego, żeby mieć pewność, że dobrze się wbili?

zauważyłam, że co "przecieki" to bóle wracają :/
Ja mam bóle kręgosłupa czesto, nie zauważyłam, czy akurat przy @, ale są.
W miejscu gdzie się próbowali wkłuć i wokół.
Ale miałam nadzieję,że niedługo miną.
image

image
Ania - masz od czasów Janka czy Jacka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jacka, rodziłam przez CC.
Ten ból to nie kłucie, tylko takie ciągnięcie, promieniste.
image

image
ooo, ja tez tak mam po cesarce:/ boli w miejscu gdzie wkłuwali sie (de facto tez chyba z 3 razy) na szczescie coraz rzadziej...
image
niech mnie któraś z Was pocieszy, że to kiedyś minie ;P
Agusiu, mozliwe, ze porazili ci nerwy obok, ja jestem tydzien po wlasnie takim znieczuleniu, wczesniej milam tylko epidural, a teraz przy cc nr.2 musialam miec blokade i to sa powiklania, ktore lekarz powinien napraic itp...czyliw wyslac cie na fizjo itp...mi nic nie jest...i nie boli, u mnie wiekszy byl problem wklucia konuli do zyly niz do tego...

zaznaczam nie mam takich objawow...
image

image
minie:) ja mam to co raz rzadziej...ale ja generalnie mam jazdy z kregosłupem...i czesto mnie boli jak sie za mocno "napracuje"
image
mi też nie mogli się wkłuć:( ale na szczęście nie mam dolegliwości ściśle z tym związanych:) co prawda ból kręgosłupa mam, bo mam skrzywienie ale nie jest to ból od znieczulenia
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
o kurcze... to może mnie kręgosłup tak rypie od tego znieczulenia...
tylko, że ja nie pamiętam ile razy mi się wkłuwali, bo miałam podaną taką fajną tabletkę, że nie kumałam co się dzieje. Żeby było zabawniej, to jak anestezjolog mnie pytał w ankiecie czy zgadzam się na takie coś, to powiedziałam, że nie. Potem przed operacją wieczorem też pytali i też powiedziałam, że nie chcę. Obudziłam się z maszynką ze środkiem przeciwbólowym podpiętym do kręgosłupa, ale i tak mnie bolało, że musiałam w końcu dostać kroplówkę, do tego drętwiała mi noga.
image[/url]image[/url]
wcześniej miewałam zapalenia korzonków ;)

czasem (teraz też) mam taki "zmęczony" kręgosłup i czuję jakby mi się wyginał w druga stronę ;) wtedy np. muszę się na chwile pochylić itp.

od czasu porodu korzonki się uspokoiły - ale właśnie taki silny, rwący(jakby ktoś wyciągał mi coś z kręgosłupa) ból pojawia się kilka/kilkanaście razy w ciągu @ :/
ja tez tak sie schylam:pp i maz sie wtedy nabija, ze stare babcie tak robia, wiec ja chyba juz tez sie starzeje:)))
no ale wiem jakie to uczucie, niestety...
image
Agusiu_gda

Masz już 30 lat, do tego dużą nadwagę. Twoje bóle kręgosłupa należy zdiagnozować zdjęciem rtg- być może twój kręgosłup dźwigający duże obciążenie przez kilka lat po prostu zaczyna się zużywać. To nic nowego u osób z nadwagą. Nasilenie się bólu w okresie menstruacji wskazuje na ucisk, w tych dniach organizm kobiety jest obrzęknięty ( łaknienie słonego przed miesiączką i w trakcie, zwiększenie płynów) i właśnie ten obrzęk może wpływać uciskiem na kręgosłup właśnie w miejscu gdzie zaczęła się deformacja.
Należy udać się do lekarza POZ i poprosić o skierowanie na odpowiednie badania i diagnozowanie. Rehabilitant pokaże ci proste ćwiczenia odciążające kręgosłup, które bez leków ulżą ci w bólu w 15 minut.

Masz jeszcze czas na schudnięcie, po 45 roku życia zacznie się przekwitanie, zmieni się metabolizm, poziom estrogenów spadnie i schudnięcie będzie BARDZO trudne. A ból kręgosłupa to nic w porównaniu z resztą chorób przewlekłych jaki grożą grubaskom, a chyba masz dla kogo żyć ;)

Bez obrazy, w życiu na szczerość mają odwagę tylko prawdziwi przyjaciele :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam problem jak myję włosy nad wanną pózniej nie mogę się wyprostować :/ Jak byłam w 20 tyg ciąży to miałam operacje na Klinicznej i też podali mi to znieczulenie (mniej obciążało dziecko), a pózniej byłam podłączona do pompy i ona mi pompowała znieczulenie żeby mniej bolało (do kręgosłupa).
to prawda nalezy zgubić trochę tłuszczyku i będzie ok :) POWODZENIA

p.s. obiadki mniej kaloryczne i bez kolacji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
taaak - pewnie dodatkowe kg maja wpływ na te bóle :/

ale trudno. próbowałam diety 1200kcal przez kilka m-cy. więcej zachodu jak efektu (wooow boskie 5 kg mniej!) - dzięki wielkie za ciągłe ważenie, zapisywanie, podliczanie itp. (nie tylko kcal ale i całej reszty)

nie mam zamiaru więcej się odchudzać. (pomijam naście podejść przez ostatnie 15 lat)

do lekarza nie pójdę - dziękuję bardzo. po co mi skierowanie na rehabilitacje za 6-12m-cy? chromolę to :]

i tak radzę sobie bez tabletek przeciwbólowych :] (przynajmniej jeśli chodzi o kręgosłup)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
agusia zrób rezonans bo rtg nic nie wykaże teraz to koszt 350 zł przychodnia polanki lub poskierowanie do lekarza naprawdę warto poczekać, mój mąż ma problemy z kręgosłupem dyskopatia i wynik rezonansu naprawdę da odpowiedź
a druga sprawa to mojemu mężowi kazali chodzić na basen , schudnąć plus ćwiczenia metoda mckenzi o ile się nie mylę , bóle mu przeszły a miał go czekać operacja jak nie dostosuje się do rygoru
Aguś, mam to samo, dokładnie od urodzenia Amelki. Również wbijano mi się kilka razy, ze względu na sporą wadę kręgosłupa :(

Ból jest okropny, bywają dni, że nie mogę z łóżka wstać :(
Wczoraj nie byłam w stanie schylić się po małą do łóżeczka :( Musiałam jej w nocy kazać samej wstać, bo w życiu bym się nie schyliła i jeszcze dźwignęła ją.

Badań w tym kierunku nie robiłam, bo mój ortopeda twierdził, że to promieniowanie od biodra które mam chore, ale ja w 100% jestem pewna, że to po znieczuleniu.
Natomiast czy bóle mnie chwytają w czasie miesiączki nie wiem, nie obserwowałam tego, ale wiem jedno, jeżeli to nie minie to się załamię :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
AgusiaGda: oj bo złe diety miałaś ;)
Może u Ciebie to kwestia też hormonów. Idź do Aliony Szmukały w Gdyni (wygooglasz sobie ;) Ona spojrzy Ci w oko, powie co jest nie tak i da dietę, że nie będziesz nic ważyć, liczyć, zapisywać. Będziesz jadła do syta. Wręcz będziesz miała zabronione ważenie się ;)
Znajomi po 15-20 kg chudli w ciągu kilku miesięcy. Najlepsze jest to, że się nie chodzi głodnym, choć może nieco monotonna jest ta dieta... Ale z miesiąca na miesiąc dokładane są nowe składniki. Do tego jak kończysz dietę to efekt jojo jest tylko 10% zgubionej masy.
image[/url]image[/url]
Ajeczka - wiesz, że rozważałam operację ;) pół roku temu miałam robione najróżniejsze badania - i wszystko jak najbardziej ok :] jestem zdrowa jak ryba ;) wszystko w normie :) A Dr Kazmirowicz chciałby mieć taki cholesterol jak ja ;) (i ten zły i ten dobry)
hormony też w normie :) (nawet nie podwyższone/zaniżone)

ale poszukam namiarów :]
no pamiętam, nawet się w szpitalu miałyśmy spotkać ;)
image[/url]image[/url]
Agusia ja z tych ci nie cierpia wysiłku fizycznego
ale poszłam na siłke i tam są bieznie i okazuje się ze bardzo się chudnie od chodzenia na biezni ok 40 minut - 3-4 razy w tyg

rewelka - u mnie efekty byly juz po 4 razach - pasek potrzebował kolejnych dziurek ze by spodnie nie spadały

POLECAM BIEZNIE i chodzenie!! Instruktor wsio Ci wyjasni

Ja mam bole na czczo, a jak zjem drozdzowke to mi przechodza.Doktur mowi zeby jesc powoli i nie popijac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
po nakłuciu lędźwiowym jak po każdym innym przecięciu tkanki wytwarza się blizna. Być może u Ciebie powstał głęboki zrost, który ciągnie za jakieś inne tkanki i to powoduje ból. Możesz też mieć z tego powodu bóle lub inne objawy w okolicy głowy, szczególnie jeśli zrost obejmuje też oponę twardą. w czasie miesiączki wzrasta napięcie w całej miednicy ( w macicy wzrasta ciśnienie gromadzącej się krwi). A te tkanki są połączone również z okolicą kręgosłupa lędźwiowego. Prawdopodobnie trzeba u Ciebie rozluźnić głęboko położone tkanki( chodzi przede wszystkim o tkankę łączną i powięź), być może konieczna jest mobilizacja opony twardej by uelastycznić zrosty. To wszystko robi się bez operacji. Po prostu idź do dobrego fizjoterapeuty, który potrafi robić mobilizacje tkanek miękkich ( nie chodzi o masaż).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

świetna wypowiedz! wreszcie jakiś konkret! Dzięki
Witam! Ja też mam to samo, po CC ,już 4 miesięcy minęło i chodzę od lekarza do lekarza i RTG robiony, czekam na rezonans i ortopedę,a to rzeczywiście może być taki ból po znieczuleniu podpojęczynkowym...i nikt nic nie wie...:( A to mija!?..... dziękuję

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry