Widok

Bóle nóżki w trakcie snu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Nie zdarza się to często, ale juz któryś raz w większych odstepach czasu synek podczas snu się budzi i płacze że boli go nóżka. Nie jest to raczej spowodowane jakimś urazem, bo przed snem jeszcze biega, nóżka też nie wygląda na opuchniętą itp.
Czasami myśleliśmy że to może skurcz go łapie, ale to trwa dość długo, jak mocniej zaśnie to nie czuje, ale jak tylko się wybudzi to płacz i tak potrafi przez kilka godzin z przerwami w ciągu nocy.
Może to tak zwane bóle rozwojowe?
Jak mu pomóc?
Pediatry mojej zapomniałam zapytać ostatnio a teraz ma urlop.
Może macie jakieś doświadczenie?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
miałyśmy to samo i przeszło,ale tez jestem ciekawa czy można jakoś pomóc na wypadek gdyby sie pojawiło znowu
Tylko że własnie czytam że te bóle to najwcześniej od 4 latek, a mój miał juz wcześniej. Do tego jego boli stópka i palce, a te wzrostowe to podobno wyżej.
image
image
u mojego Malucha tez sie co jakis czas pojawiaja bole nozek w nocy. Pediatra polecila nam podawanie przez 10 dni po lyzce wapna, a jak juz Mlodego chwyci to dajemy mu tez nurofen przeciwbolowo i masujemy nozki.
image image
Ja w wieku dziecięcym miałam reumatyzm. Też najczęściej się mamie budziłam w nocy. Tylko że mnie bolały łydki, uda i biodro.

Dodam że moja mała też czasami się budzi i płacze że ja bolą nóżki ale wtedy z reguły śpi w dziwacznej pozycji i myślę że to odrętwienie-po masażu przechodzi i mała śpi jak miś :)
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
jakis czas temu tez chcialam zalozyc taki wątek

Zuzia tez budzi sie czasem w nocy z placzem ze bola ja nozki
wije sie nie chce zasnac potrafi plakac godzine

najpierw myslalam ze po prostu zbyt intensywny dzien tak wplynal ze bola ja nogi teraz uwazam ze to nie od tego
mysle ze to bole wzrostowe

czasem jej podaje nurofen wtedy sie uspokaja
image
u nas też tak się zdarza
warto podawac wapno
A wapno takie normalne jak przy katarze?
Sanosvit itp?
Łyżeczkę dziennie?
image
image
My mamy ten problem juz od roku, czyli synek miał 2 latka z kawałkiem jak się zaczęło.
Jak boli, podajemy nurofen i masujemy. Nic innego nie pomaga.
Niedawno pediatra kazała zrobić badania, żeby wykluczyć stan zapalny kosci. Wszystko jest ok, wiec tylko mamy podawaać preparat witaminowy z witaminą D. Wapno też zapisała, ale powiedziała, żeby sprawdzić, czy będzie lepiej po witaminach - i jest. Do tej por mielismy średnio raz w tygodniu pobudkę i zarwaną nockę. Ale teraz minęło i od 3 tygodni tylko raz była akcja ale wieczorem i po nurofenie przeszło.
To są bóle wzrostowe, piszczele i stopy bolą. Mój synek urusł w ciągu roku 6cm a stopa o dwa rzmiary. Nic dziwnego, że boli.
Ola, a co z witaminą D podajecie?
image
image
takie bole sa czesto spowodowane brakiem magnezu
u nas tez byl taki moment ze liwka plalakala w nocy ze bola ja nozki ,trzeba bylo masowac,mozna samorwac chyba olejkiem kamforowym,u nas to jakos przeszlo ale stawiam na te bole wzrostowe szczegolnie jak tak szybko rosła.
image
Powiedziała że Vibovit junior albo multisanostol mają odpowiednią dawkę wit D. Mówiła, że każdy preparat z tą dawka będzie ok. Dawaliśmy inny preparat, nie pamiętam nazwy, ale teraz kupięmultisanostol,. Jest wygodniejszy w podawaniu, bo tylko łyżeczka na dobę. Synek nie chce pic tych rozpuszczalnych w wodzie, próbowałam też żelki, ale nie przeszły też.
no właśnie patrzę że 2 razy na dobę po 5ml? (multisanostol).
A jak podaje tran, to czy to nie będzie za duzo wtedy?
image
image
Jak podajesz tran to już chyba wystarczy. My tranu nie podajemy, dlatego ten preparat kazałą włączyć. Najlepiej w aptece zapytać albo lekarza.
u nas tez kilka razy sie zdarzylo
obudzil sie z placzem ze go noga boli pokazal gdzie co i jak a ja pomasowalam mu i zaraz zasnal
image[/url]
image[/url]
podobno nie ma czegoś takiego jak bóle wzrostowe/rozwojowe- ból spowodowany jest brakiem witamin i minerałów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja lekarka też mówi, że nie ma czegoś takiego, jak bóle wzrostowe. to brak witamin i minerałów.
jak brakuje potasu i magnezu, to łapią skurcze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bóle wzrostowe, bo w okresie wzmożonego wzrostu. Wtedy trzeba dostarczać więcej witamin i minerałów. Tak nam lekarka powiedziała. U nas to przychodzi falami, jak bolą nóżki to po kilku tygodniach spodnie sie robią krótsze :)
Ola, a jakie badania pediatra kazała Wam zrobić, aby wykluczyć stan zapalny?
U nas to samo,też wczesniej się zaczęło około 3 roku,zdarza się sporadycznie,ale jak złapie to jest płacz,ostatnio bardzo płakał i podałam mu nurofen,a jak mocno nie boli to standardowo smaruje wicem(maść rozgrzewająca) i skarpeta(moja bo jest ciepła i lużna)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

do góry