Widok

Brak informacji o wynagrodzeniu

Dla tych wszystkich którzy nie wiedzą co mają zrobić kiedy pracodawca nie podaje w ogłoszeniu informacji o wynagrodzeniu polecam, jeśli aplikujecie przez internet:
- Ze swoim CV w mailu napisac krótką informację jak poniżej, nie stracicie swojego cennego czasu a odda to też wam obraz tego do kogo aplikujecie.

Dzień dobry,
W załączniku przesyłam Państwu swoje CV do celów rekrutacyjnych, nie mniej ze względu na brak informacji dotyczącej wynagrodzenia do pozycji na którą aplikuję uprzejmię proszę o kontakt w przypadku kiedy kwota jest nie niższa niż (...i tu kwota).
Jeśli nie spełniaja Państwo powyższego proszę o usunięcie moich danych personalnych w trybie natychmiastowym.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tym mailem to dobry pomysł, bo biorąc pod uwagę że nawet 1/3 wiadomości nie jest nawet odczytywana to dobry sposób na sprawdzenie czy tam po drugiej stronie faktycznie coś się dzieje. Z tym załączaniem cv w pierwszej wiadomości- nie ma potrzeby wyrywać się do przodu, w końcu jest tam dużo prywatnych danych, Z wysyłaniem cv warto zaczekać na odpowiedź zainteresowanej firmy, bo po co wysyłać nasze dane skoro nawet wstępnego zainteresowania brak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli nie wyślesz CV a tylko zapytanie o wynagrodzenie to gwarantuje że 99.9% się nie odezwie. Wysyłając CV pokazujesz że jesteś choć trochę zainteresowana, wtedy można liczyc na jakiś kontakt z drugiej strony.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czasami wysłałam tylko zapytanie czy jeszcze rekrutują, czasem zapytanie o widełki płacowe (i tu faktycznie 0 odpowiedzi), bo często zdarza się tak że rekrutacji jednak nie będzie albo ogłoszenie zapłacone więc sie samo wznawia a nie jest aktualne. Dużo ogłoszeń okazywalo się nieaktualnych w momencie pojawienia się, różnie to bywa, a z szablonu nie korzystałam bo to były specyficzne stanowiska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiesz, to taka tylko moja rada/uwaga, każdy kto bedzie chciał z niej skorzystać niech sam zdecyduje jakie informacje wyśle do potencjalnego pracodawcy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jasne :) ja tam nie lubię słać po próżnicy, zwlaszcza jak trzeba i list naskrobać. Czasami szkoda roboty jak firma nie jest zainteresowana albo jej na nas nie stać. A "dostosowanie"cv, sensownego listu to dobra godzina roboty, zwlaszcza z ewentualnym tlumaczeniem na inny jezyk. Wolę inwestować w jakość a nie ilość :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prosciej jest chyba zadzwonić i zapytac. Tak przynajmniej ja mialem. Ze jak ktos byl zainteresowany oferta ale brakowalo mu pewnych informacji to po prostu dzwonil i ja wszystko wyjasnialem i odpowiadalem na pytania.
Wiadomo przy wiekszym zainteresowaniu może byc to klopotliwe ale jak sie szuka pracownika to trzeba w to jakis wysilek wlozyc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej jest zadzwonić. Tylko w ogłoszeniach najczęściej nie ma podanego ani numeru kontaktowego, ani nawet osoby z nazwiska do której ma trafić aplikacja na maila. Zazwyczaj jest tylko ogólny mail "rekrutacja" "kadry" itp i nic więcej. Czasem nie ma ani maila, ani numeru, tylko strona ma swoje przekierowanie aplikacji, tak że nawet nie wiesz gdzie i czy dokumenty doszły a odpowiedź jeśli już jest to wysyła ją automat. Pamiętam że ja się spotykałem z bardzo dużą niechęcią kiedy udalo mi się samodzielnie znaleźć numer do firmy i chciałam się zapytać czy aplikacja doszła to w 95% wysyłano mnie na szczaw. To były rozmowy w bardzo lekceważącym tonie i po takim pierwszym kontakcie z firmą zazwyczaj byłam już odpowiednio do niej nastawiona. Inaczej się rozmawia z pozycji klienta czy petenta a inaczej z pozycji kooperanta czy dostawcy. Kolosalne różnica w rozmowie a firmy a nawet osoby te same.
Jeśli w ogłoszeniu jest podany numer telefonu i osoba kontaktowa która ma orientację o co chodzi i nie jest bucem, to już jest baaardzo duży plus dla takiej firmy !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesli dane kontaktowe sa takie top secret to najwidoczniej taka rekrutacja to jakaś sciema albo przygotowujacy oferte robi to dla kogos i po prostu nie zalezy mu/ nie zna się/nie chce mu sie itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do firm które nie podaja żanych danych kontaktowych a w ogłoszeniach piszą " Proszę kontaktować się przez formularz...danej strony" od razu się ignoruje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (3 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Praca za granicą. Niemcy (10 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

GDDKIA praca opinie (7 odpowiedzi)

Proszę o opinie na temat pracy w dziale finansowo-księgowym w Gdańsku,

do góry