Widok

Brak świetlicy dla dzieci od klasy czwartej

Czy są tu rodzice dzieci, które teraz chodzą do 4 klasy lub w przyszłym roku będą chodziły? Czy nie uważacie, że świetlica nie powinna się kończyć na 3 klasie. Dzieci w wieku 6 lat poszły do pierwszej klasy i teraz mają w większości po 8 lub 9 lat. I nie rozumiem tego, że te małe dzieci mają po lekcjach wracać do domu same? A gdzie jest dbanie o bezpieczeństwo dzieci? Powrót samego dziecka w takim wieku jest niedopuszczalny. Rodzice pracują i nie mają możliwości zwalniać się z pracy żeby codziennie dziecko odebrać ze szkoły. Nie wiem czy były w tej sprawie rozmowy z Dyrekcja szkoły, żeby świetlicę zrobić również dla dzieci z klas czwartych. Nie uważam, że bezpieczne jest aby tak małe dziecko wracało samo do domu ze szkoły, a potem przebywało samo w domu.
Jeżeli są tu rodzice, którzy również mają taki problem to proszę o wypowiedzi. A wszystkim osobom, które mają zamiar wpisywać jakieś bzdury to z góry dziękuję.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prawnie sprawa jest prosta - do 13 roku życia szkoła ma zapewnić świetlice powyżej już nie ma takiej potrzeby.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam, proponuję zadzwonić do kuratorium i spytać jak sytuacja wygląda prawnie.
Zdaje się, że wszystko zależy od organu prowadzącego szkołę, w tym przypadku gmina Żukowo. Ale rzeczywiście jest sprzeczność w przepisach, że dziecko które ukończyło 7 lat za zgodą rodziców może samo wracać do domu, a z drugiej strony według kodeksu rodzinnego dziecko do lat zdaje się 12 nie może przebywać w domu bez opieki rodziców.
Podaję link do delegatury kuratorium oświaty
http://bip.kuratorium.gda.pl/index.php?n=13
U mnie problem rozwiązała pani dyrektor szkoły wyrażając zgodę na pobyt syna w świetlicy szkolnej, ale to była szkoła w Gdańsku, gdzie uczęszczało mało dzieci na świetlicę. Jak będzie tutaj nie wiem, ale czeka mnie ten sam problem, ponieważ córka ma 6 lat i jest w I klasie.
Czekam na informację czy udało się coś załatwić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki bardzo za informację. Napiszę do nich maila z zapytanie i zobaczymy co odpiszą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

córka idzie do pierwszej klasy w roku 2017/2018 i również martwi już mnie ten problem co będzie za 3 lata...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

w tej chwili dzieci jest za dużo i do świetlicy starszych niż 3klasa nie zapisują. Ale jest czytelnia, w której dzieci mogą czekać na rodziców do 15.40. Syn czasem korzysta.

ten problem jest wszędzie, bo to ogólnie jest tak, że dzieci od czwartej klasy nie mogą korzystać ze świetlicy. Nasza szkoła rzeczywiście jest za mała już, ale czy ktoś zmieniając zasady edukacji myśli o takich sprawach jak chociażby świetlica dla dzieci starszych klas. Teraz czwarta klasa też będzie jako edukacja wczesnoszkolna tylko będą już zajęcia z różnymi nauczycielami, a nie jak do tej pory z jednym nauczycielem.

BRAWO !!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Komisariat Policji w Żukowie zamknięty (47 odpowiedzi)

czy ktoś wie co się stało? likwidują taki dyży komidariat???

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?

do góry