Widok

Bulwersująca ??? sprawa I Komunii

Dziecku autystycznemu, które nie mówi, ksiądz podobno odmówił dopuszczenia do I Komunii. Matka, sądząc z wypowiedzi w Radio Gdańsk,uważa,że skoro otrzymało chrzest, to automatycznie należy się I komunia i pyta - czy ono jest inne ?

No, chyba nie ulega wątpliwości, że jest inne. Ksiądz zastanawia się nad problemem, bo ten istnieje, lecz matką rządzą emocje i problemu nie dostrzega.Najwidoczniej uważa ona, że "usługa" się należy, jak psu buda, a sprawę chyba przespała, i zamiast zgłosić ją do proboszcza a przede wszystkim do biskupa, bo to biskup jest faktycznym duszpasterzem a księża jedynie jego pomocnikami, zgłosiła ją do Radia Gdańsk.

Radio Gdańsk, którego potencjał intelektualny już wielokrotnie tu na forum opisywałem, jest "zbulwersowane" tym "skandalicznym" wydarzeniem, nakręca histerię a niektórzy dziennikarze dają pokaz ignorancji i złej woli. Kościół to nie hipermarket, gdzie rządzi "zasada płacę i biorę co mi się należy", lecz obowiązują określone wymagania.
Ale wytłumacz to idiotom.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
Cristiady nie widziałem, niestety, ale recenzję pewnie czytałem, ale bez obejrzenia filmu trudno coś osądzać.
==
Jak mogłeś tego jeszcze nie widzieć?
Tu masz recenzję:

http://wnas.pl/artykuly/1251-cristiada-piekny-film-o-wojnie-katolikow-z-socjalistycznym-rezimem-nasza-recenzja

Z tego, co wiem jest jeszcze wyświetlany w Neptunie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnóstwo parafii zdążyłem obkolędować w Gdańsku i nic takiego mi się nie przydarzyło. Dodam, że denerwują mnie ludzi, którym żal złotówki choćby na tacę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Zet :) Może zbyt osobiste pytanie.. :) Ale z jakiego powodu kolędujesz? :)
Mnie 'denerwują' ;) tylko ludzie, którzy się denerwują, że każdy człowiek jest inny...
A co powiesz na duchownego, który nie buduje wspólnoty ale ją dzieli? Który nie buduje kościoła tylko spełnia swoje chore ambicje? Księża @Zet to tylko ludzie... Tacy jak My. Maja te same słabości. jeżeli Twój sąsiad będzie 'wredny', w imię 'wspólnoty sąsiedzkiej' będzie wyciągał łapę..BA!!! będzie Cię rugał, że masz opory rzucić na tacę.. dasz? :)
W sprawie autystycznego dziecka powiem tak - KAŻDY MA PRAWO DO PRZYJĘCIA SAKRAMENTÓW.
==
Po spełnieniu warunków.
W praktyce nie każdy może np dostąpić sakramentu małżeństwa, co do sakramentu Komunii to nie wiem jakie warunki tu nie zostały dopełnione, więc się nie wypowiem.
Nikt z tu wypowiadających się nie wie, ZetJot czytał GN, ja nie - Zetjocie czy online jest gdzioeś w necie dostępny ten artykuł?

???????????
Nie zauważyłem by ksiądz spisywał ile kto wrzuci na tacę.'

A ja niestety tak. I nie jest to odosobniony przypadek.
==
Czy kosmitów na tej mszy też widziałaś bo na pewno byli ;D

A poważnie - masz takie rewelacje to idź do biskupa.
Udział we Mszy jest dla każdego i za darmo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Kingo :) Pozostawię to BEZ KOMENTARZA. :) Dobrej Nocy :)

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (353 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (227 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry