Widok
CO TO JEST!!!!???
Co to ma być?! Miasto wydaje niebotyczne ilości złotówek - NASZYCH pieniędzy! - na jakieś pseudonowoczesne fanaberie, które zamiast ułatwiać życie, tylko je utrudniają. Kiedyś to człowiek wsiadał do autobusu, kasował bilet i jechał. Prosto, uczciwie, zrozumiale dla każdego. A teraz co? Bilet, którego nawet nie da się skasować! Jakiś kod QR na telefonie albo świstek papieru, który trzeba gdzieś ...
więcej
więcej
Nawet, jak super system zadziała, to jest to niewygodne.
Mam bilet trzymany w kieszeni/ portfelu/etc. i nie wiem, czy był już użyty czy też nie.
A dowiem się dopiero, jak go użyję.....czyli mogę zostać bez biletu, albo muszę mieć dwie kieszonki: na bilety nowe i ten, na którym aktualnie jadę i uważać, do której gdzie wkładam użyty bilet.
Mam bilet trzymany w kieszeni/ portfelu/etc. i nie wiem, czy był już użyty czy też nie.
A dowiem się dopiero, jak go użyję.....czyli mogę zostać bez biletu, albo muszę mieć dwie kieszonki: na bilety nowe i ten, na którym aktualnie jadę i uważać, do której gdzie wkładam użyty bilet.
A czy ja muszę i mam obowiązek posiadania smartfona, podłączenia go do internetu i noszenia go wszędzie? Gdzie to jest zapisane i przez kogo? To jest jakiś terror. Dla mnie "spokój" oznacza kupno normalnego biletu i skasowanie go w kasowniku, nie potrzebuję dodatkowych urządzeń, aplikacji, kont, haseł do każdej najbardziej banalnej czynności, do tej pory wystarczał mi mózg.
Zaściankowi jesteście
Aha hejterzy, czyli w innych miastach i krajach używacie a tu narzekacie, bo nie chce Wam się zrozumieć, przeczytać 5 zdań wyjaśnienia? Kpiny, chcecie zostać zaściankową wioską w Europie? Fala to wszystkie możliwości zakupu, skasowania biletu, a Wy wolicie szukać biletomatu z papierem? Ech nie chce się tego czytać. Wystarczy przyłożyć kartę i skasować biletu, nic więcej. Łatwość ogarnięcia systemu jest fenomenalna a tu tylko psioczenie i psioczenie. Co za naród, tylko narzekać potrafią. W budzie z truskawkami odbijacie kartę u anonimowego sprzedawcy a tu się boicie użyć tej samej karty. Nie trzeba żadnej aplikacji. Jak nie zadziała to można reklamowa, tak samo jak z papierowym biletem, też moze byc nieczytelny itp. Nie potraficie przyłożyć qr kodu? To prostsze niż włożenie papieru do kasownika! I zrozumcie że to nie jest jedno miasto, tylko kilkunastu przewoźników dookoła i kolej, a Fala to ogarnia. Ale wolicie szukać biletomatu i stać w kolejkach. Spróbujcie to raz użyć, trwa parę sekund i nie będziecie chcieli innego systemu malkontenci.
A brak wygody? Rzecza ktora czesto jest pomijana w nowoczesnych systemach to UX - bo malo jest dobrych specjalistow, a do tego zwieksza to koszt. Fala to takie wlasnie "super pomysły" bez a analizy na prostote użytkowania.
Trochę jak QR w autobusach w warszawie, ktore trzeba skanowac jak sobie kupisz bilet w apce - no bardzo glupie rozwiazanie, ale ktoś to zawsze będzie bronił, jakby nie mozna bylo kliknac kasowania w apce
Trochę jak QR w autobusach w warszawie, ktore trzeba skanowac jak sobie kupisz bilet w apce - no bardzo glupie rozwiazanie, ale ktoś to zawsze będzie bronił, jakby nie mozna bylo kliknac kasowania w apce
To się nazywa cyfryzacja i jest efektem
budowy społeczeństwa cyfrowego. Jest Pani elementem społeczeństwa informacyjnego, które bazuje na technologiach informatycznych i elektronicznym przepływie informacyjnym. Może Pani to ignorować, ale można też podjąć wysiłek edukacyjny w celu uniknięcia wykluczenia cyfrowego. Takie trochę ewolucyjne: dostosuj się albo zgiń. Proponuję w wolnym czasie, dla sportu, zagłębienie się w zagadniena takie jak blockchain, sieć 5G, autonomiczne urządzenia i sztuczna inteligencja. Bez tego w przyszłości może być ciężko.
To mądrala pojedzie za darmo.
Przynajmniej autobusem, bo bez prądu będzie problem z trolejbusami, tramwajami i dużą częścią kolei... i światłami na skrzyżowaniach... i kasami fiskalnymi, i komputerami w biurze... Ogólnie fajny komentarz: "jak podstawowe medium dzięki któremu robimy dzisiaj niemal wszystko siądzie to nie będzie mógł kupić biletu" :D
A co się stanie jak wyłączą Wam internet? Rozwiązania powinny być dla wszystkich. Nikomu nikt nie broni używania telefonu, internetu itp. itd. Więc dlaczego nie może też być zwykłego kasownik i papierowego biletu. Jak jesteśmy tacy nowocześni to nie wykluczamy tych, którzy może nie chcą być tacy jak my.
Elektorat
Ile w Tobie pogardy przez ośmieszanie starszych ludzi, radzę nie zapomnieć że czas upływa, a przy okazji i i umysł zaczyna szwankować z różnych powodow. Nie jestem gapami futrowana, ale czasami to nie pojmuje tych nowości. Życzę dobrego umysłu do końca życia, aby nikt nie nazwał Ciebie Pisowskim elektoratem.
FALA
nie wiem czy cos zrobili w tym temacie ale ta cala fala jest na bialoruskim oprogramowanu . troche nie udalo sie niestety. bardzo niedopracowany pomysl.
podobnie jest z tymi wiatami przystankowymi- sciana szkla i krotki daszek. jakby sie nie stalo wiatr poczujesz a jak pada to zmokniesz. w glowie mi sie nie miesci ze ktos zaakceptowal to. nie wspomne juz o pomyslodawcy....
podobnie jest z tymi wiatami przystankowymi- sciana szkla i krotki daszek. jakby sie nie stalo wiatr poczujesz a jak pada to zmokniesz. w glowie mi sie nie miesci ze ktos zaakceptowal to. nie wspomne juz o pomyslodawcy....
Fala
Nie może być tak żeby był obowiązek posiadania telefonu jeśli ktoś zamierza skorzystać z komunikacji miejskiej.Rozumiem,że wszystko jest robione pod cyfryzację wszystkiego ale nie można wykluczać z życia publicznego ludzi , którzy np. nie używają z zasady tel.komórkowych bo nie i co nie masz komórki i ciebie nie obsłużymy?Zmierzamy zdecydowanie w stronę kierowanego Matrixu.Wiele ludzi nie zdaje sobie z tego nawet sprawy , tak się w tym czują dobrze.Problem w tym co zrobią jak ktoś im dokręci śrubę.
The future is now, old man
Jak się ktoś nie rozwija, to się cofa. Takie mamy czasy. Chciało Ci się wysmarować długi post, żeby ponarzekać na kod QR? W tym czasie nauczyłabyś się, jak taki kod obsłużyć. Podejrzewam, że nie jest to rocket science i raczej zauważysz, gdzie taki bilet zeskanować. Robisz z igły widły, tyle.
PS zawsze można kupić w apce swojego banku, wtedy nic nie kasujesz, nic nie skanujesz, a i drobnych nosić po kieszeniach nie musisz.
PS zawsze można kupić w apce swojego banku, wtedy nic nie kasujesz, nic nie skanujesz, a i drobnych nosić po kieszeniach nie musisz.
Wciskanie na chama falusomatów
To świadczy o lekceważeniu potrzeb osób w podeszłym wieku i kompletnego braku szacunku do publicznych pieniędzy. Dawniej ludzie z zewnątrz śmiali się że domy nasze a ulice wasze, dziś nawet ulice nie są dla nas. To tylko kwestia czasu gdy takie falusomaty będą stały przed każdą klatką schodową a każdorazowe wyjście na zewnątrz będzie płatne. Póki co frajerskie płacimy za samochody ale nie potrwa to długo. Za śp Adamowicza wszystko robiono dla miasta, nie powiem że dziś jest tak samo. Obecna pani prezydent ma zamiast oczu pieniądze i nie wiadomo czyj interes reprezentuje. Zdecydowanie nie Gdańszczan.Bliżej jej do idei : - "wszystko na sprzedaż" .