Widok

CV do oszustów

Wysyłając swoje cv tak naprawdę nie wiesz kto dysponuje twoimi danymi ,parę razy zdarzyło mi się wysłać cv do ludzi którzy w odpowiedzi wysyłają strony z wróżkami i innymi pierdołami na tel komórkowy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dlatego wysyła się CV tylko na adres firmy a nie na jakieś wp ; o2 ; interia itd.
Nigdy na adresy które po @ nie mają nazwy firmy , oczywiście firmy które są prawdziwe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czasem jednak nawet poważne firmy (np. z branży ubezpieczeń) podają adres e-mail z końcówką np. o2, wp.pl czy interia.eu. Postępują tak gdy akurat oficjalnie nie szukają nowych pracowników. Adresy te służą do tzw. ukrytej rekrutacji i są po pewnym czasie kasowane, jednak dane z nadesłanych CV, kandydatów którzy się nie dostali już nie. Te są cenną nową bazą potencjalnych klientów. Adresów tych nie należy wg. mnie kategorycznie odrzucać tylko wysyłać CV tam gdzie podana jest pełna nazwa firmy par razy zastanawiając się czy na pewno tam wysłać swoją aplikację. Każdy taki adres mailowy należałoby wcześniej sprawdzić w Google, na stronie GoWork oraz przez KRS-online (wystarczy wpisać nazwę firmy).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
- zakładasz drugi adres mailowy na korespondencję "zawodową" (co jakiś czas możesz sobie skasować i założyć nowy)

- telefon na kartę do publikowania w sieci (j.w. za 5 zł po jakimś czasie zmieniasz na nowy i masz spokój, jeśli tak bardzo Cię atakują)

a dane osobowe? mój boże a cóż to takiego? niech sobie piszą, wysyłają, przetwarzają, bez przesady z tą tajnością... cóż to za skarb? no ja rozumiem prywatny telefon do Britney Spears czy Kasi Glinki, ale do bezrobotnego Czesia z Radzynia nawet z jego adresem...

Ogłoszenia od pracodawców, mimo wszystko fajnie by było gdyby posiadały oryginalny adres mailowy na firmowej domenie, nawet jeśli jest to szybka rekrutacja to można takie konto założyć a potem zlikwidować, myślę że do dogadania z gostkiem od IT w firmie, ale trzeba chcieć, niestety trzeba chcieć, ale u nas wymagania rosną natomiast zazwyczaj wybiera się najprostszą drogę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Udostępnienie danych osobowych może stać się dużym kłopotem. Obecnie szukam pracy i wysyłam CV w którym nie podaję daty urodzenie tylko rok, nie podaję adresu tylko miasto zamieszkania, numer telefonu na kartę, adres e-mail taki do tego celu, nazwisko lekko zmienione. Byłem już na kilku rozmowach ogólnie okazuje się troche inaczej niż w ogłoszeniach wiadomo o co chodzi. Jak chcą się Cię zobaczyć to takie dane osobowe im wystarczą gdyby chcieli zatrudnić to i tak trzeba wypełnić ankietę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
nie wysyłaj cv na adresy ogólnodostępne, widziałem sporo takich które po @ jest wp,o2, interia itd - to są konta ogólnodostępne i każdy może sobie takie założyć.
Dobra rada to po @ musi być nazwa firmy - dodatkowo firmę należy sprawdzić w necie czy takowa istnieje.Nie ma sensu wysyłać do firmy która nie istnieje.
A co do oszukiwania nazwiska itd. to się zastanów co będzie jeżeli się zakwalifikujesz po rozmowie - ja bym pomyslał sobie że masz coś do ukrycia itp. na pewno ja bym nie podjął współpracy z takim typem.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Często w ogłoszeniach firmy nie podają swojej nazwy. Nie można wtedy sprawdzić czy firma istnieje. Spotkałem się z tym, że bardzo poważne firmy używały darmowych domen na potrzeby konkretnej rekrutacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
ja do firmy która nie podaje nazwy nigdy nie wysłała bym cv.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma obowiązku odpowiadania na każde ogłoszenie :)
Wiele ofert przez agencje pracy nie zdradza nazwy firmy. Tam oczywiście jest już mail agencyjny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11
SiSi, zgadza się. Np. mnie ostatnio zdziwiło, że tym 'sposobem' do pracy szukają kolejnych agentów (nieraz naiwniaków) różni poważni ubezpieczyciele psując i tak już kiepski rynek pracy w tej branży... i to ich tłumaczenie, że tak im taniej i niby szybciej, ech :((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14
Janeczek fantazja jest od tego by bawić się na całego :)
Dlaczego ty na wszystko masz odpowiedź ??
Masz 200 lat ? inaczej nie mógłbyś pracować w tylu firmach o których masz tak wiele do powiedzenia !!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po pierwsze nie znam odp. na większość pytań (zwłaszcza tych egzystencjalnych jak i dot. polskiego rynku pracy) i nie mam 200 lat. Powtarzam to po raz kolejny ;D Po drugie e-maile z końcówką jakiejś popularnej domeny typu np. Onet, Wirtualna Polska czy Tlen są powszechne nie tylko w ubezpieczalniach. Wiem, że tym stwierdzeniem Ameryki nie odkryłem czy nie zdobyłem środka Grenlandii, ale naświetlam jedynie narastający problem i zalecam ostrożność w odp. na te oferty. Tylko tyle ;D A gwoli ścisłości: odp., że "tak jest taniej i szybciej" (ważne, żeby biznes wciąż się kręcił) usłyszałem w biurze Avivy w Gdańsku (Stągiewna). Mam też ciocię pracującą w ubezpieczeniach kilkadziesiąt lat, więc wiem na bieżąco jaka jest sytuacja akurat w tej branży...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 15
Janeczek przecież ty masz zawsze coś do powiedzenia w każdym wątku !
Jesteś alfą i omegą , pracowałeś wszędzie , a jak nie ty to kolega , ciocia itd.
Myślę że jesteś oczytany , ale osobiście jeżeli nawet gdzieś pracowałeś to szybko wylatywałeś :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Olaf - obecnie mam już stałą pracę, a Ty co robisz ??!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 15
Obserwując twoje wpisy Janeczku - to nawet jeżeli po raz kolejny znalazłeś pracę , w co wątpię bo masz zbyt dużo czasu by tak pisać i odpowiadać na posty w tym portalu !
To pewnie zaraz ktoś na tobie się pozna i nie będziesz miał pracy po raz kolejny :)) - oczywiście będziesz mógł nadal doradzać co i jak gdzie się pracuje :)))
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zorientowany: Widzę, że jesteś b. zorientowany w moim temacie (tj. znasz mnie osobiście, bo piłem z Tobą wódkę lub piwo ??!!) a jak tam u Ciebie ?? Jesteś równie dobrze zorientowany w swojej sytuacji ?? Polecam się zająć sobą, swoją zaniedbaną żonką czy małymi dziećmi (o ile posiadasz rodzinę). U mnie wszystko w porządku, więc już o mnie się nie martw, ok ?? A to, że mam dużo czasu to też nie Twoja sprawa + naprawdę nie trzeba za***dalać od świtu do nocy 7 dni w tygodniu w tym kraju, by mieć sensowne pieniądze. Wystarczy znaleźć na to sposób. Miłego końca Majówki Ci życzę i ostrego zapieprzu na następne lata ;D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11
Janeczku wystarczy czytać twoje wypociny na tym forum, jesteś wszędzie i wszystkim wiesz wszystko ! Wciąż zmieniasz pracę , a jak gdzieś nie pracowałeś to ktoś pracował !
Czy ty nie widzisz że z tobą jest coś nie tak ??
I nie ściemniaj że masz pracę bo w to już chyba nikt ci nie uwierzy !
Najlepiej to zrezygnuj z opisywania twoich fantazji na tym forum , bo to ma być rzetelna strona , a przez takich jak ty to forum spada na psy !!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przez Ciebie również he, he. W końcu w POlandii za**anej żyjemy, a nie w UK czy Norwegii, więc poziom dyskusji musi być adekwatny do 'poziomu' niektórych forumowiczów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dokładnie, profesjonalne firmy powinny mieć swoje adresy, chociaż wiadomo że nie jest to reguła .
Jeżeli chodzi o podawanie daty urodzenia, nie jest to konieczne, rekruter nie powinien się pytać o wiek. Spotkałam się jednak z opinią, że osoby rekrutujące wolą datę urodzenia w CV, bo wtedy wiedzą z kim mają do czynienia. W tych wzorach CV np http://praca.gratka.pl/poradnik/art/odbierz-wzory-cv-11811.html podają datę urodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry