Widok

CZERWCOWE mamuski 2010r.

Witam!!!
Pozwole sobie rozpocząć nowy wątek przyszłych mamusiek mających termin w czerwcu 2010r. Wcześniej terminmiałam na maja i tam też klikałam z innymi przyszłymi mamuśkami , gdyż pierwszy lekarz pomylił sie z terminem. Było miło i sympatycznie, więc warto kontynuować czerwcowy wątek:) Zapraszam i pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witajcie:)

ja tego badania ie mialam jeszcze :) ie wiem czy jest refundowane ale obawiam się, że nie, ale wiarygodna nie jestem bo nie wiem. Ja mam wysoki tsh i łykam tablty. Chodzę do dr Mielcarka, prywatnie, ale jest możliwość robienia badań na NFZ ale tylko w wybranej przychodni :)
Pozdrowionka:)
Hoop hooop :) Nie ma nas więcej :( ?? No dziewczyny sprężać się hehe:) Pozdrawiam i zapraszam na forumowe pogaduchy :)
mysle ze sporo czerwcowych mam dopiero na dniach sie dowie o swoich fasolkach:)
nie wiem czy tylko ja z mężem tak mamy ze jeszcze nie potrafimy sie cieszyc i "przyzwyczajac" do brzuszka, boimi sie strasznie ze cos bedzie nie tak, że poronie etc Wiem ze powinnam myslec pozytywnie ale jakos nie potrafie, tym bardziej ze moja starsza siostra juz 3 razy miala poronienie :(
ja teraz męczę sie z nudnościami , a najgorsze jest to że nie wiem jak zrobic obiad mojemu dziecku , nie moge patrzec na mieso, nie wspominajac o smrodach z kuchni :(
witajcie czerwcoweczki, chcialam wam odpowiedziec na pytanie o badania toksoplazmozy, wiec trzeba ja zrobic prywatnie bo nie jest refundowana.
a mi nic nie dolega, zero nudnosci, zero zapachowego wstertu nic.. i dlatego sie jakos tez martwie ze moze cos nie jest tak..
Hej!!!
Ja o mięsie też nie mogę nawet myśleć, za to ochota na pomidory jest ogromna!!!!! Teraz walczę z myślami, czy powiedzieć pracodawcy o ciąży a jest to 7tc. Nie wiem jak te przepisy czy sie zmienily, czy jestesmy pod ochroną od początku ciąży będąc na umowie na czas określony... Nie wiem i głowa mi juz pęka od czytania postów. Niektóre są stare wiec niewiarygodne, bo te przepisy często się zmieniają. Zalożyłam nowy post w tym temacie moze ktos potrafi zinterpretować kodeks pracy.... Pozdrawiam i życzę mniej nudności Kobietki :)
Zapraszamy świeżo uświadomioną przyszłą mamuśkę czerwcoweczke :)
ja dzis powiem w pracy, ale mam umowe na czas nieokreślony i pracuje w budżetówce więc u mnie bedzie luz:)

Mimii, poszperam poźniej w Lexie, moze cos znajde na Twoj temat!
Dzięki 3oko ja juz szperałam tylko nei wiem jak zinterpretować ten zapis ;/ art 178. Może mi pomozesz??Pozdrowionka
Mimi, od początku ciąży jesteś chroniona! Teraz nawet długość zwolnienia w ciąży zwiększono ze 180 do 270 dni!!! Czyli możesz być na pełnopłatnym zwolnieniu chorobowym przez całą ciążę.
Tylko czm tu sie podeprzeć w razie czego??Masz jakieś przepisy??
witam, dolaczam sie do wątku :) chcialam w maju miec dzidzie, ale raczej bedzie poczatek czerwca z tego co sobie licze :/ niedlugo druga wizyta u ginekologa i wtedy sie dowiem :)
Mimi. Poradziłam się męża, jest prawnikiem. Rzeczywiście jeśli chodzi o umowę na czas określony, która kończy się przed 3miesiącem ciąży, to pracodawca ma prawo NIE przedłużyć Ci umowy. Ale skoro twoja umowa kończy Ci się w grudniu a Ty wtedy będziesz już formalnie w 4 miesiącu ciąży - nic Ci nie grozi. Poinformuj go zatem dopiero jak będziesz w 3 miesiącu ciąży bo jeśli zrobisz to wcześniej, może wypowiedzieć Ci umowę zanim wejdziesz w 3 miesiąc. Pewnie masz 14 dniowy okres wypowiedzenia, z tego co pamiętam... Zrób tak na wszelki wypadek jakby pracodawca okazał się niezbyt empatyczny...Taka moja rada...I sorki za wprowadzenie w bład, sugerowałam się własną sytuacją, bo sama mam umowę na czas określony, ale która kończy mi się po dniu porodu. Życzę powodzenia!
HaniaB dziekuję za poradę, dobrze mieć męża prawnika :) Dziękuję Ci bardzo i tak jak napisałaś powiem mu w 3 miesiącu.Pozdrawiam:)
a jak pracodawca będzie kręcił to pokaż mu Kodeks Pracy, art.177, § 3. "Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu."
3oko ja znam ten artykuł tylko dwojako mozna go zinterpretować.... Chyba będę polegac na poradzie HaniB ona ma info od samego prawnika:)Cholera nie dosć,że tak cierpimy jesli chodzi o nudności i nastroje to jeszcze treba sie głowić co z pracodawcą poczać ;/
Przepisy są czasami niejednoznaczne i w niektórych przypadkach mogą podlegać interpretacji. Często zależy to też od Sądu Pracy, bo zwykle zwolnioną kobietę w ciąży sąd przywraca do pracy i uchyla wypowiedzenie... Ale nigdy nie wiesz na jakiego sędziego trafisz, no i dodatkow stres ze względu na samą sprawę też nie jest wskazany. Ja, mimo że moja umowa kończy się 4 m-ce po planowanym porodzie, i tak powiedziałam pracodawcy najpóźniej jak się dało, tzn w 10tc bo zaczęło mi widać brzuszek :) Bałam się też poronienia i odkręcania wszystkiego przed pracodawcą. Wejdziesz w 3miesiąc, tj 9-12 tc i mu powiedz, jeśli już kogoś kiedyś zwolnił z takiego powodu, może znów to zrobić.
Tak HaniuB masz raję, były jakieś nieścisłości w mojej pracy jak kobietka zała w ciazę. Nie ma co, trzeba się patrzeć na siebie. To juz moj 7tc wiec jeszcze te 2-3 tyg poczekam i powiem. Jak będzie chciał zwolnić nie będzie patrzył na to czy byłaś fair i szczera itd tylko bedzie się martwił o swoją kasę...

Fajnie dziewczyny że mam takie wsparcie :) Dziękuję Wam za to!!!!
Pozdrawiam mamuśki i Fasolki :*
słyszałam, ze jak sie jest na zwolnieniu lekarskim to tez nie mozna zwolnic pracownika (niezaleznie czy to ciąża czy nie), wiec Mimii jak bedziesz sie zle czula to na zwolnienie i nic Ci nie bedzie mógł zrobic. A jak jest ok, to tak jak mówi HaniaB :)