Widok

Całe życie wokół chleba

Opinie do artykułu: Całe życie wokół chleba.

Przy Dolnej Bramie na Starym Przedmieściu Gdańska działa rzemieślnicza piekarnia, gdzie chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. Ryszard Majchrowski, właściciel i mistrz piekarstwa, trzyma się rodzinnej tradycji, bo - jak mówi - dobry chleb musi być naturalny i przygotowywany ręcznie.

Ta rodzinna historia zaczyna się wiosną 1945 roku. Wojenna zawierucha rzuciła Józefa Majchrowskiego z rodziną z Kunowa nieopodal Starachowic do Gdańska.

- Ojciec był mistrzem ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świetny artykuł.

Bardzo mnie cieszy że po tylu latach zachwytu nad komercją i wielką konsumpcją,Polskie i pomorskie rzemiosło do łask. To synonim dobrze wykonanej pracy. Wszystkiego dobrego Panie Ryszardzie.
popieram tę opinię 223 nie zgadzam się z tą opinią 2

oby więcej takich miejsc, polska tradycja ma tyle do zaoferowania
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma jak piekarnia Szwedka Gdynia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co prawda to prawda

Piekarz odwrotnie jak marynarz w dzień śpi a w nocy pracuje.Jako młody chłopak w latach 70-tych dorabiałem sobie nockami u jednego z gdańskich piekarzy.Wyroby piekarskie z tamtych czasów wypisz wymaluj to to samo co u Pana Majchrowskiego.Smak i aromat świeżego pieczywa,który roznosił się co rano po okolicy wywoływał łaknienie najwybredniejszych smakoszy chleba.Niestety wszyscy gdańscy piekarze ulegli komercji i modzie na mono produkcję a zmowa cenowa niszczy wszelką uczciwą konkurencję.Panie Majchrowski wielki szacun dla Pana.Tak trzymać.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyżby u Szuty na Oruni ;-)

Wspomnienie porannych zapachów bezcenne :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najlepszy chleb w Gdańsku

Moim zdaniem nie ma w Gdańsku lepszego chleba niż od pana Majchrowskiego.
popieram tę opinię 112 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdzie kupić

gdzie w gdańsku można kupować ten chleb

piekarnia

szkoda, że jest tak mało rzemieślniczych piekarni, w których piecze się chleb i inne wyroby w sposób
już dzisiaj niespotykany często. te piekarnie nie sa w stanie konkurować z dużymi fabrykami chleba .
Warto by miasto zaczęło wspomagać nielicznych dzisiaj rzemieślników może to czynić w różny sposób. A warto bo chleb z każdej takiej piekarni jest inny , piekarze mają swoje tajemnice i tradycje.
Są to wyroby przede wszystkim dobre i smaczne i nie pleśnieją na drugi dzień jak chleby sprzedawane w róznych supermarketach. I nie ma co sie dziwić , że ludzie dojeżdzaja z odległych
dzielnic miasta by kupić dobry chleb.
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrej jakości produkt sam się obroni - gorzej ze świadomością ludzi , dla których pseudo pieczywo w niskiej cenie jest najlepsze bo tanie !
Tak samo jest z nabiałem i innymi produktami , gdzie liczy się cena , dziwne jest to , że kupując spodnie czy buty nie kupuje się najtańszych i byle jakich a jedzenie już tak
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nic w tym dziwnego. Ubranie nosisz na zewnątrz siebie, żeby inni widzieli.

Co ciekawe, podobnie wybiera się samochód. Pomimo tego, że posiadacz siedzi w środku i karoserii nie widzi, to jednak wygląd zewnętrzny auta jest istotny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

okaz na pokaz to tylko w Polsce - poza granicami nikt nie ocenia ksiązki po okładce - zobacz jak ludzie w innych krajach w metrze są ubrani - różnie ale nikt nie robi z ubioru wydarzenia, każdy nosi co lubi i nie po to by zrobić wrażenie na innych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam. .

Chleb razowy - pyszny !!!
popieram tę opinię 69 nie zgadzam się z tą opinią 0

szacun
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe ile ma na łape
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 79

do janusza - matematyka się kłania

wszystkie dane do zadania są w artykule
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Typie

Za osiem godzin nocki na piekarni po miesiącu 4tysiące do ręki.

Mniam

I ta wielka drozdzowka z dzemem,
Pycha!:)
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to jest Mistrzostwo!!!

Niesamowite,że Pan Ryszard przetrwał przy tej masowej produkcji pieczywa i ma komu sprzedawać. Gdyby takich ludzi z takim podejściem do konsumenta było więcej,ale było by pysznie i zdrowo.
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest kilka b. pobobnych miejsc w 3miescie

Znam na drugim koncu 3miasta:
Ul. Kartuska w Gdyni. Piekarnia Kozłowski.
Tez fantastyczne pieczywo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

najniższy poziom inteligencji - cyc -> -1
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

chleb z Chin

...tylko, że ten chleb z marketu jest najczęściej sprowadzany z Chin, głęboko mrożony przez pół roku, z różnymi polepszaczami i konserwantami w środku, a potem już na miejscu odgrzewany.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

- dlatego nie należy kupować chleba / pieczywa z marketów.

Delikatnie pisząc...

z tym , że i małe sklepy a nawet piekarnie potrafią "robić" pieczywo z mrożonego...

Tam gdzie w powszedni dzień rano są długie kolejki za chlebem z reguły jest dobre pieczywo. Dziadki i gospodynie domowe są czujne :p a Zabiegane młodziaki łapią co jeszcze znajdą w BiedaRomce po 18...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdański rogalik

Szacunek wielki ale czy nie myślał pan o wyprodukowaniu jakiejś małej bułeczki,charakterystycznej dla Gdańska ,np. mały lew.Inne miasta mają swoje pieczywa.
Pozdrowienia
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

Super

pomysl!!!

Jest świetny tradycyjny chleb.

A małego lewka to może Pani sobie we własnym zakresie upiec . Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chlebek pycha pozdrowienia dla p.Ryszarda
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

piekna sprawa ale...

nie wiem czy pan piekarz wie, ale jako hipster czuje sie w obowiazku powiedziec to glosno: GLUTEN. biała smierc pod przykrywką rosliny. nawet niewielka ilosc glutenu powoduje ze broda przestaje lsnic, a rurki ledwo mozna wsadzic na pupe. wiec ja tam nie jem tego badziewia, nie wiem jak inni...

dodatkowo lubie np. wchodzic do piekarni, pytac czy maja cos bezglutenowego i patrzec jak sie zastanawiaja o co chodzi hehe... no ale ktos nie moze byc hipsterem zeby kto inny nim byl prawda? :)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 61

hahahaaa

gluten zamiast mózgu napisał co wiedział
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam nadzieję, że to (tylko) ironia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chleb dobry

Mamy nadzieję, iż to tylko żartobliwy wpis, który należy potraktować z dystansem. W piekarni, gdzie wypieka się tradycyjne pieczywo nie można wypiekać równocześnie bezglutenowego.
Gluten to nic złego. Nie bójmy się go jeżeli nie mamy celiakii lub nietolerancji. Nie ulegajmy modom i delektujmy się pysznymi wypiekami.

Świetny artykuł. Sam jestem z zawodu piekarzem, ale porzuciłem go dla innej "branży". Myslalem, sobie ostatnio czy nie wrócić? Nawet porostu się poduczyć, przypomnieć wekowania, strychowania. Ale te nocki :(
PS: Mogę przejąć piekarnie? Tez mam inicjały MR :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wekować możesz ogorki

W piekarni werkujesz. Naprawdę potrzebujesz się doszkolić :-P

Pewnie tak... Syn Pana Majchrowskiego ani myśli iść w ślady ojca.

mniam, chrupiący (polski) chlebek, wygląda bardzo apetycznie

dobry chleb musi być naturalny.., o to chodzi
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodziliśmy i 2 x dziennie czasami na Śluzę / Kamienną / albo pobliskie jej kąpielska pływać a wracając kupowaliśmy w tej piekar

Ćwiartkę na głowę, ale tamte ćwiartki były większe aniżeli dzisiejsze ćwiartki bochenka... Nie wiem jak w omawianej piekarni dzisiaj wygląda ćwiartka chleba. Wracaliśmy na Biskupią , rwaliśmy ten chleb i jedliśmy ze smakiem...
Pod wiaduktem, który niebawem będą remontować dla Forum Raduni dzwoniliśmy z telefonu kolejowego na centralę mówiąc o nadciągającej katastrofie kolejowej i uciekaliśmy przed sokistami, by po godzini skakać na towarowe pociągi w celu przejażdżki, tak wyglądał dzień powszedni dzieci z Gdańska za czasów Gierka.
Nikt wówczas nie "dawał chleba na lewo" i życie miało inny smak tak nawiasem mówiąc i nie mam na myśli tutaj chleba z prawdziwej piekarni...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

patrzę sobie na stronę tej piekarni

ceny całkiem dobre ale jedno co mnie ciekawiło czyli chleb żytni razowy ma cenę mocno wysoką bo aż 5 zł a u mnie w piekarni jest też taki i za 2,5 wiec niestety ale to jak dla mnie za drogo, ale inne ceny jeszcze raz powtarzam są OK
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 18

Dobry chleb powinien kosztować 10zł/kg

czyli razowy u Pana Majchrowskiego za piątaka to cena ok.
Spieszcie się jeść chleb z rzemieślniczych piekarni, bo niedługo nie będziecie mieć gdzie go spróbować :(

Pieczywo robione w marketach na miejscu z gotowizn - wypiekane - ma dużo w sobie utrwalaczy i m.in sodu

Jest niezdrowe.

Dziwne, że ludzie bardziej przejmują się tym co wlewają do aut aniżeli tym z czego i jak jest robione jedzenie, które spożywają kupując za ciężkie pieniądze...
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie do konca...
chetnie bym kupił porzadny chleb odpowiednio drozszy, ale koło domu takiego nie mam, nie mam tez tyle czasu by dziennie tracic 1-2 godz na jego kupno
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obalamy mity

Pieczywo z marketu również może być dobre! Przede wszystkim należy zapoznać się z jego składem i wybrać odpowiednie pieczywo dla siebie. Dla każdego inny chleb jest dobry.
Pieczywo dostępne w dyskontach składa się z takich samych składników jak sprzedawane w piekarniach mniejszych lub większych. Czytajmy składy.

kupuję od sprawdzonego piekarza 52 %.Gdyby tak było to by chleba odmrozonego w biedronkach i lidlach niebyło

Pamietam jak Polskie piekarnie mówiły ze UE doprowadza do likwidacji piekarni ,bo wprowadziła szkodliwa konkurencje.Piekarnie tradycyjne nie sa w stanie konkurować z Chińskim ciastem mrożonym,pełnym dodatków chemicznych i konserwantów.!
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obalamy mity

Nie opłaca się przywozić ciasta z Chin. Mrożenie służy zahamowaniu czerstwienia i poprawia higienę transportu. Dzięki mrożeniu nie ma potrzeby stosowania konserwantów. Ponieważ mrożenie żywności jest sprawdzonym i powszechnie stosowanym w naszych domach sposobem przechowywania warzyw, mięsa czy ryb, nie ma powodu by nie wykorzystywać mrożenia do produkcji pieczywa. Nie ma potrzeby dodawać do takiego pieczywa konserwantów.

Uwielbiam chleb z podwójnym glutenem pycha a nie pierożki z mąki kasztanowej
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Laktoza

+ podwójna ilość laktozy z twarogu na taki chlebek! Pychotka!

Najlepsza piekarnia w Gdansku!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Musze tam zawitac
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie Ryszardzie,

wszystko pięknie/ładnie - ale współczesna mąka to już zupełnie inny surowiec niż 30-50 lata temu, bo zawiera ponad 2 razy więcej glutenu; jest go po prostu za dużo aby konsumenci ukształtowani na przestrzeni wieków przez ewolucję nagle byli w stanie strawić go bez problemów trawiennych; ale pieczywo ze współczesnej mąki wygląda wspaniale (jak na załączonym zdjęciu)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czyś ty oczadzizl z tym glutenem?

Przecież to ściema jest jak ADHD.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

lekarstwo czy trucizna ?

- kwestia dawki - także w przypadku glutenu.....

To ohcyda a nie chlep

takie gluten nie szkodził ludziom przez kilka tysięcy lat

a nagle od 10 lat wszyscy są uczuleni na gluten. Zastanawiające...
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 3

Od momentu wejscia do UE minełu juz sporo lat tyle własnie czasu starczyło by sie zatruc zywnoscią z UE

UE wprowadziła na rynek śmieciowe jedzenie do Polski szkodliwe konserwanty nie ominęły nawet chleba .Jedli te kilka lat zatruwająca żywność i teraz liczba alergików i uczulonych wzrosła 1000 krotnie.Tylko ze niesą uczuleni na gluten a nawszystko co jest śmieciowym jedzeniem.

bo jeszcze 30 lat temu

pszenica miała miała 10-15 % glutenu a dzisiaj 20-30%; wyczuwasz tę subtelną różnicę ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chleb - podobny do chleba a czy wiecie co jecie..Chemie..to sztuczny chleb.
Jestes mlodymi ludzmi inie znacie prawdziwego chleba.ja znam bo sie na takim wychowalam.
Kazdy jadl i nikt nie byl chory a dzisiaj coraz wiecej jest uczulonych i chorych..
A od czego nowotwory wlasnie od tych s

Jutro jadę do Pana piekarni po chleb! Aż mi ślinka pociekła :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawy projekt...
autorski chleb!
Szkoda, że z glutenem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Piekarnia Gaziński - Kartuska 229 bez chemii, tylko naturalne produkty.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko fajnie ale czy artykuł zawiera lokowanie produktu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

....

Można też wspomnieć ze dzięki praktykantom też ta piekarnia funkcjonuje :)

pyszny chleb, potwierdzam

Niech Pan rozwija biznes Panie Ryszardzie, jedna piekarnia otwarta do 14:00 to za mało :) A zdarza się często, że o 11:00 już półki świecą pustkami.
Powodzenia!!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chleb jest "przepyszny" i coraz trudniej można go kupić schodzi jak tak zwane "ciepłe bułki " warto spróbować
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdzie kupić??

czy ten chleb mozna kupic tylko w piekarni u Pana Ryszarda? w jakich godzinach?

Zgadzam się, że teraz jest przyjemna obsługa

To prawda: schludna, uśmiechnięta i zwinna.

Próbowałem chleb z piekarni pana Ryszarda. To prawdziwy chleb.

Szkoda, że piekarze tacy jak Pellowski czy Szydłowski przeszli na produkcję przemysłową.
Ich wyroby nie przewyższają jakością chleba sprzedawanego w Biedronce.
Różnią się tylko o wiele wyższą ceną.
Polecam chleb żytni na zakwasie u Paradowskiego na Wajdeloty. To piekarnia i cukiernia rzemieślnicza istniejąca od 1945 roku. Powstała na bazie przedwojennej piekarni, podobnie jak piekarnia pana Ryszarda Majchrowskiego.

piekarnia Pellowski

to fakt bo niestety z nieiwlkiej dobrej firmy rodzinnej przekształcili się w kombinat piekraniczy a to nie idzie w parze z jakością, dawniej chleb od Pellowskiego był bardzo dobry dzisiaj nie można tego powiedzieć. na plus trzeba dodać , że mają tam dobrych cukierników

Sklepik pana Ryszarda działa do godz. 14.00.

To jedyna wada. Ale poważna! Jak ja pracując do 16.00 mam kupić ten dobry chlebek?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Współpracujące sklepy...

Na stronie oraz na "fanpage'u" piekarni pana Ryszarda jest wykaz sklepów, do których dostarcza pieczywo. W tych punktach może być dostępne dłużej.

Trzeba

jechać przed pracą, tak jak ja. Zazwyczaj w piekarni jestem kilka minut po 7. Cały asortyment dostępny.

Tez tego pana nazwiecie sloikiem? Bo taki on z dziada pradziada jak wiekszosc z Was.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie którzy przyjechali do Gdańska w1945 roku .

Nie byli słoikami. Słoik to człowiek, który ląduje w mieście bo źle mu na prowincji.
W 1945 roku do Gdańska przyjeżdżali ludzie pozbawieni mieszkań w zburzonej Warszawie i na kresach wschodnich. Uciekali z miast i wsi zajętych przez ZSRR.

I oczywiście winy "Trzeciorzeszan" w tym nie ma...
Tylko Ruski

Od której otwarte?

Ok doczytałam ze od 6:00 bo tak się oplułam z łakomstwa, za tym smaczkiem chrupiącej skórki obgryzanego chleba z dzieciństwa gdy mama wysyłała po chleb. Zwariuje. Budzik nastawienie na 5:00 i znów będę obgryzała - jak kiedyś- powinnam na niebieskim Pelikanie po niego pojechać...zwariuje to były fajowe czasy dzieciństwa.

kogo to?
kota też weźmiesz?

No pewnie, że kota weźmie a nawet 3 dwa pod pachą a jednego w głowie. Ten w głowie od urodzenia jest jej najwierniejszy.

do 13:30 ale to już nic o tej godzinie nie będzie, możliwe że zamkną wcześnie z powodu braku asortymentu...

Pychotka

Taki Mistrz to skarb! Jego wypieki to Mistrzostwo Świata! Gorąco polecam zakup,, pychoty,, w tej piekarni! :)

fodam ze.......

Znam Ryska z czasow szkolnych.Konczylismy samochodowke w jednej klasie.Byl starosta.Doskonaly uczen i taki sam kolega i człowiek.Zyczliwy i zawsze usmiechniety.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

samochodowka

Czesc,przepraszam ze pytam w ktorym Roku konczyliscie ZSS.Ja poszedlem w 1977 do ZSS,a pozniej 3 letnie Technikum dzienne.Konczylem w 1983.

Na

Nie jadłem a jutro sprobuje

Jakie pieczywo by nie było jeśli jest z mąki pszennej nie razowej to jest syfem :) A ogółem to nie ma się co zapychać śmieciami bo w takiej kategorii można chleb rozpatrywać. Są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze formy doprowadzania węglowodanów do organizmu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Oj panie dziennikarzu

Kazdy chleb ma w swoim skladzie drozdze rowniez ten na zakwasie , a nie tylko oliwski pszenny jak pan pisze, zakwas wlasnie np w mace zytniej pomaga zadzialac drozdzom bo zmienia strukture komorki. To tak gwoli scislosci, przykro ze to kolejny przyklad chyba traktowania kolejnego
tematu po lebkach przez trojmiasto.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja robię bez drożdży, tylko na zakwasie. Tylko taki chleb wymaga dużo pracy

Eheh widać stara szkoła i umiejętności zdobyte po ojcu takich ludzi trzeba cenić kupować w takich malućkich piekarniach i utrzymywać je przez to żeby nie zaginęła tradycja pozdrawiam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niech pan tak trzyma jest pan jedyny w Gdansku ktory piecze chleb ..
To chleb ktory nie szkodzi nikomu..
A ludzie to ludziska dla nich to obojetnie
Czy z chemia czy nie. Nie daja sie przekonac ..niech wiec jedza ta chemie ..

Chleb

Dziś, tj. 6 kwietnia 2018 roku, szwendałem się z aparatem szukając jakiegoś ciekawego ujęcia, Już zmierzałem do samochodu. Szedłem ulicą Dolna Brama. Tuż przede mną zaparkował samochód. Kierowca wysiadł i rzucił mimochodem, że on przyjeżdża tu aż Sopotu, by kupić dobry chleb. Zaciekawiłem się. Wszedłem za nim, do zupełnie niepozornego budynku...
Już dawno nie jadłem tak smacznego chleba.
do góry