Widok

Całe życie wokół chleba

Opinie do artykułu: Całe życie wokół chleba.

Przy Dolnej Bramie na Starym Przedmieściu Gdańska działa rzemieślnicza piekarnia, gdzie chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. Ryszard Majchrowski, właściciel i mistrz piekarstwa, trzyma się rodzinnej tradycji, bo - jak mówi - dobry chleb musi być naturalny i przygotowywany ręcznie.

Ta rodzinna historia zaczyna się wiosną 1945 roku. Wojenna zawierucha rzuciła Józefa Majchrowskiego z rodziną z Kunowa nieopodal Starachowic do Gdańska.

- Ojciec był mistrzem ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

do 13:30 ale to już nic o tej godzinie nie będzie, możliwe że zamkną wcześnie z powodu braku asortymentu...

Typie

Za osiem godzin nocki na piekarni po miesiącu 4tysiące do ręki.

gdzie kupić

gdzie w gdańsku można kupować ten chleb

Ja robię bez drożdży, tylko na zakwasie. Tylko taki chleb wymaga dużo pracy

Chleb

Dziś, tj. 6 kwietnia 2018 roku, szwendałem się z aparatem szukając jakiegoś ciekawego ujęcia, Już zmierzałem do samochodu. Szedłem ulicą Dolna Brama. Tuż przede mną zaparkował samochód. Kierowca wysiadł i rzucił mimochodem, że on przyjeżdża tu aż Sopotu, by kupić dobry chleb. Zaciekawiłem się. Wszedłem za nim, do zupełnie niepozornego budynku...
Już dawno nie jadłem tak smacznego chleba.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobry chleb powinien kosztować 10zł/kg

czyli razowy u Pana Majchrowskiego za piątaka to cena ok.
Spieszcie się jeść chleb z rzemieślniczych piekarni, bo niedługo nie będziecie mieć gdzie go spróbować :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niech pan tak trzyma jest pan jedyny w Gdansku ktory piecze chleb ..
To chleb ktory nie szkodzi nikomu..
A ludzie to ludziska dla nich to obojetnie
Czy z chemia czy nie. Nie daja sie przekonac ..niech wiec jedza ta chemie ..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chleb - podobny do chleba a czy wiecie co jecie..Chemie..to sztuczny chleb.
Jestes mlodymi ludzmi inie znacie prawdziwego chleba.ja znam bo sie na takim wychowalam.
Kazdy jadl i nikt nie byl chory a dzisiaj coraz wiecej jest uczulonych i chorych..
A od czego nowotwory wlasnie od tych s

To ohcyda a nie chlep

Obalamy mity

Nie opłaca się przywozić ciasta z Chin. Mrożenie służy zahamowaniu czerstwienia i poprawia higienę transportu. Dzięki mrożeniu nie ma potrzeby stosowania konserwantów. Ponieważ mrożenie żywności jest sprawdzonym i powszechnie stosowanym w naszych domach sposobem przechowywania warzyw, mięsa czy ryb, nie ma powodu by nie wykorzystywać mrożenia do produkcji pieczywa. Nie ma potrzeby dodawać do takiego pieczywa konserwantów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Obalamy mity

Pieczywo z marketu również może być dobre! Przede wszystkim należy zapoznać się z jego składem i wybrać odpowiednie pieczywo dla siebie. Dla każdego inny chleb jest dobry.
Pieczywo dostępne w dyskontach składa się z takich samych składników jak sprzedawane w piekarniach mniejszych lub większych. Czytajmy składy.

Chleb dobry

Mamy nadzieję, iż to tylko żartobliwy wpis, który należy potraktować z dystansem. W piekarni, gdzie wypieka się tradycyjne pieczywo nie można wypiekać równocześnie bezglutenowego.
Gluten to nic złego. Nie bójmy się go jeżeli nie mamy celiakii lub nietolerancji. Nie ulegajmy modom i delektujmy się pysznymi wypiekami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

samochodowka

Czesc,przepraszam ze pytam w ktorym Roku konczyliscie ZSS.Ja poszedlem w 1977 do ZSS,a pozniej 3 letnie Technikum dzienne.Konczylem w 1983.

Eheh widać stara szkoła i umiejętności zdobyte po ojcu takich ludzi trzeba cenić kupować w takich malućkich piekarniach i utrzymywać je przez to żeby nie zaginęła tradycja pozdrawiam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj panie dziennikarzu

Kazdy chleb ma w swoim skladzie drozdze rowniez ten na zakwasie , a nie tylko oliwski pszenny jak pan pisze, zakwas wlasnie np w mace zytniej pomaga zadzialac drozdzom bo zmienia strukture komorki. To tak gwoli scislosci, przykro ze to kolejny przyklad chyba traktowania kolejnego
tematu po lebkach przez trojmiasto.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

piekarnia Pellowski

to fakt bo niestety z nieiwlkiej dobrej firmy rodzinnej przekształcili się w kombinat piekraniczy a to nie idzie w parze z jakością, dawniej chleb od Pellowskiego był bardzo dobry dzisiaj nie można tego powiedzieć. na plus trzeba dodać , że mają tam dobrych cukierników

Jakie pieczywo by nie było jeśli jest z mąki pszennej nie razowej to jest syfem :) A ogółem to nie ma się co zapychać śmieciami bo w takiej kategorii można chleb rozpatrywać. Są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze formy doprowadzania węglowodanów do organizmu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

gdzie kupić??

czy ten chleb mozna kupic tylko w piekarni u Pana Ryszarda? w jakich godzinach?

Trzeba

jechać przed pracą, tak jak ja. Zazwyczaj w piekarni jestem kilka minut po 7. Cały asortyment dostępny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry