Widok

Całe życie wokół chleba

Opinie do artykułu: Całe życie wokół chleba.

Przy Dolnej Bramie na Starym Przedmieściu Gdańska działa rzemieślnicza piekarnia, gdzie chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. Ryszard Majchrowski, właściciel i mistrz piekarstwa, trzyma się rodzinnej tradycji, bo - jak mówi - dobry chleb musi być naturalny i przygotowywany ręcznie.

Ta rodzinna historia zaczyna się wiosną 1945 roku. Wojenna zawierucha rzuciła Józefa Majchrowskiego z rodziną z Kunowa nieopodal Starachowic do Gdańska.

- Ojciec był mistrzem ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Próbowałem chleb z piekarni pana Ryszarda. To prawdziwy chleb.

Szkoda, że piekarze tacy jak Pellowski czy Szydłowski przeszli na produkcję przemysłową.
Ich wyroby nie przewyższają jakością chleba sprzedawanego w Biedronce.
Różnią się tylko o wiele wyższą ceną.
Polecam chleb żytni na zakwasie u Paradowskiego na Wajdeloty. To piekarnia i cukiernia rzemieślnicza istniejąca od 1945 roku. Powstała na bazie przedwojennej piekarni, podobnie jak piekarnia pana Ryszarda Majchrowskiego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sklepik pana Ryszarda działa do godz. 14.00.

To jedyna wada. Ale poważna! Jak ja pracując do 16.00 mam kupić ten dobry chlebek?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się, że teraz jest przyjemna obsługa

To prawda: schludna, uśmiechnięta i zwinna.

Tez tego pana nazwiecie sloikiem? Bo taki on z dziada pradziada jak wiekszosc z Was.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie do konca...
chetnie bym kupił porzadny chleb odpowiednio drozszy, ale koło domu takiego nie mam, nie mam tez tyle czasu by dziennie tracic 1-2 godz na jego kupno
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od której otwarte?

Ok doczytałam ze od 6:00 bo tak się oplułam z łakomstwa, za tym smaczkiem chrupiącej skórki obgryzanego chleba z dzieciństwa gdy mama wysyłała po chleb. Zwariuje. Budzik nastawienie na 5:00 i znów będę obgryzała - jak kiedyś- powinnam na niebieskim Pelikanie po niego pojechać...zwariuje to były fajowe czasy dzieciństwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pychotka

Taki Mistrz to skarb! Jego wypieki to Mistrzostwo Świata! Gorąco polecam zakup,, pychoty,, w tej piekarni! :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyżby u Szuty na Oruni ;-)

Wspomnienie porannych zapachów bezcenne :-)

fodam ze.......

Znam Ryska z czasow szkolnych.Konczylismy samochodowke w jednej klasie.Byl starosta.Doskonaly uczen i taki sam kolega i człowiek.Zyczliwy i zawsze usmiechniety.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na

Nie jadłem a jutro sprobuje

Współpracujące sklepy...

Na stronie oraz na "fanpage'u" piekarni pana Ryszarda jest wykaz sklepów, do których dostarcza pieczywo. W tych punktach może być dostępne dłużej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie którzy przyjechali do Gdańska w1945 roku .

Nie byli słoikami. Słoik to człowiek, który ląduje w mieście bo źle mu na prowincji.
W 1945 roku do Gdańska przyjeżdżali ludzie pozbawieni mieszkań w zburzonej Warszawie i na kresach wschodnich. Uciekali z miast i wsi zajętych przez ZSRR.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I oczywiście winy "Trzeciorzeszan" w tym nie ma...
Tylko Ruski

Jest kilka b. pobobnych miejsc w 3miescie

Znam na drugim koncu 3miasta:
Ul. Kartuska w Gdyni. Piekarnia Kozłowski.
Tez fantastyczne pieczywo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

kogo to?
kota też weźmiesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No pewnie, że kota weźmie a nawet 3 dwa pod pachą a jednego w głowie. Ten w głowie od urodzenia jest jej najwierniejszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

okaz na pokaz to tylko w Polsce - poza granicami nikt nie ocenia ksiązki po okładce - zobacz jak ludzie w innych krajach w metrze są ubrani - różnie ale nikt nie robi z ubioru wydarzenia, każdy nosi co lubi i nie po to by zrobić wrażenie na innych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry