Widok

Ceremonia

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Sluchajcie!czym rozni sie msza zwykla od tej slubnej?Jakie sa obyczaje z tym zwiazane?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
warbuziak
bardzo chciałabym zobaczyć twoją uroczystość. Z tego co czytam to będzie niesamowicie!!!! Nigdy nie bylam na takim ślubie!!!!
Moglabyś podać adres kościoła i termin ślubu?
Pozdrawiam

Aguszka :)
tak może być śpiewany hymn o miłości - już kiedyś byłam na takim ślubie :) a pieśni już też wybraliśmy :) i np zamiast "O Stworzycielu Duchu..." mamy "Duchu Miłości" :) polecam takie "przyłożenie się" do oprawy eucharysti, to pozwala troszkę głębiej duchowo przygotować się do ślubu :)
pozdrowionka

to milo mi, ze ktos skorzystal :-)
ja jeszcze nie wybralam, mamy jeszcze troche czasu :-)
My mielismy slub w Katedrze Oliwskiej....ceremonie prowadzil ksiadz, ktory uczyl nas w szkole podstawowej religii, dlatego bylo milo i sympatycznie (ponad 60 minut zlecialo nie wiem kiedy ;-) oprocz tego swiadek zaskoczyl nas baaardzo, gdy wyszedl do czytania ;-) ale bylo millluuusiooo ;-)))
Elajza! Jestes niesamowita! Juz sobie wybralam teksciki, jeden przeczyta moj brat jesli bedzie taka mozliwosc ! Fajnie :)

Super watek. Mam pytanie-czy macie tez propozycje psalmow?
Czy istnieje wersja spiewana Listu do Koryntian 'Gdybym mowil jezykami ludzi...
Czy wybraliscie stosowne piesni w trakcie Mszy?
Pozdrawiam!
Dzieki bardzo za wszytskie odp. Cos jeszcze trzeba wiedziec?
A co do podziekowan rodzicom i kwaitkow, to my robimy to w kosciele, bo wesela nie mamy, tylko przyjecie weselne. Poza tym wydaje mi sie, ze to najbardziej odpowiednie miejsce na takie rzeczy, najmniej sztucznie to wyjdzie. Ale to tylko moja opinia.
Dzieki!jakbys jeszcze cos znalazla, to bardzo prosze o info. Bo rozumiem, ze to nie wszytskie z mozliwych czytan do wyboru?
http://infoslub.pl/engine.php?path=planer&art_id=2

ale widzialam tez kiedys na jakims innym portalu slubnym.

na początku chciałam, żeby prowadził mnie tatuś, ale mój narzeczony tak bardzo chciał "mnie zaciągnąc pod ołtarz" :) chciał, żebyśmy razem szli do ołtarza, a i mój tatuś chętnie na to przystał, bo stwierdził, że jak mnie będzie prowadził, to jeszcze sie popłacze, rozmyśli i nie odda :) więc idziemy sami :)
a my do dominikanów często chodzimy na 19 i bardzo lubimy i kościółek i ojców :)

Forest napisał(a):

> Elajza slicznie Ci dziekuje;) Naprawde bardzo, bardzo!!!:)
>
> A kto niesie dary warbuziak?
>
> A modliwe powszechną sami ustalamy?
> Slyszlalam jeszcze o przekazaniu znaku pokoju rodzicom poprzez
> symboliczny bukiet?

Dary niosą przyjaciele i rodzina. Krótko pisząc - ludzie dobrze życzący
Młodym. Sporo ślubów widziałem, ale w kościele nie spotkałem się
z przekazywaniem bukietu rodzicom. Najczęściej uroczyste podziękowania
są na weselu. Chociaż, gdy dacie po ładnej róży rodzicom i dziadkom
z obu stron nic się nie stanie (efekt będzie, gdy prędzej otym nie będą wiedzieli. Oj polecą łzy)
Ksiądz nieraz przypomina Młodym, żeby podeszli do rodziców przekazac znak pokoju. Jeśli nie powie tego, to nie znaczy, że nie możecie podejśc.
Macie prawo do tego i nie przejmowac się tym, że jest mało czasu i za chwilę jest następny ślub. P :)
My u dominikanow. To nie nasza parafia, wiec stad moze to niedogranie:)Tez zalezy nam na oryginalnosci, choc wiem ze domikanie sami w sobie sa oryginalni;) Czyli kwiatki, ktore dacie rodzicom tez zanosicie z darami?
A tatus Cie prowadzi, czy idziecie razem?
a my rozmawialiśmy z księdzem o takich szczegółach juz teraz - jeszcze przed podpisaniem protokołu. Powiedzieliśmy księdzu jakie są nasze oczekiwania i dał nam wolną rękę, ale oczywiście kazał sobie wszystko dokładnie przypomnieć przed slubem :)
a ślub bierzemy w Sanktuarium Matki Bożej Brzemiennej w Matemblewie :)
a WY???

Aj, wiecie co, o tym wszystkim to ja jeszcze nie pomyślałam (WOGÓLE) ale wtopa ;) super dziękóweczka za ten wątek :) :)

nam ksiadz kazal przyjsc 2 tyg. przed slubem i dograc szczegoly. Dlatego nic nie wiem. Na razie rozdzielolam role czytajacym, ale nie mam jeszcze tekstow.
Gdzie bierzesz slub warbuziak?
jak chcesz, to możesz zostawiś wszystko księdzu, ale nam bardzo zależało na tym żeby to była nasza uroczystość, tak troszke nieszablonowa i dlatego ta modlitwa wiernych, czytania, dary.....
a swoją drogą szczerze się przyzanm, że bardziej planuje ślub niz wesele :) i to slub jest bardziej dopracowany niz wesele :)

Elajza, masz jeszcze jakies teksty? A mozesz podac linki do stron, gdzie one sie znajduja?
Matko!Jak wszytsko juz dopracowane!!!! Czyli modlitwa powszechna, to nasza sprawa, tak? A reszta zalezy od ksiedza i wlasnej inwencji?:)
dary wymyślamy sami (po za oczywiście chlebem i winem), będą też gołąbki w klatce, cisteczka serduszka, którymi potem będziemy częstowali gości, którzy przybyli na ślub, kwiatki, które właśnie w czasie znaku pokoju przekażemy naszym rodzicom i jeszcze kilka innych, a nieść je będą nasi rodzice, rodzeństwo i przyjaciele :) natomiast komentarz do darów czytamy MY :)
Modlitwą wiernych zajmuje sie moja świadkowa :) będzie cytat z pisma świętego i wezwanie modlitwy :)
A czytania czytaja nasi świadkowie :)
pozdrowionka

Elajza slicznie Ci dziekuje;) Naprawde bardzo, bardzo!!!:)

A kto niesie dary warbuziak?

A modliwe powszechną sami ustalamy?
Slyszlalam jeszcze o przekazaniu znaku pokoju rodzicom poprzez symboliczny bukiet?
do góry