Widok

Cesarka na zyczenie w Uk - co o tym sadzicie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
wlasnie oglosili w Anglii i Walii mozna zazyczyc sobie cesarke nawet jezeli nie ma do tego medycznych wskazan. Tzn nie do konca jest to "bo nie chce mi sie rodzic naturalnie" tylko dotyczy kobiet ktore mialy bardzo ciezki pierwszy porod, fobie i trzeba to udowodnic tzn przeprowadzic rozmowe z psychologiem i polozna. co o tym sadzicie?
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jestem za naturalnym czyli fizjologicznym i nie planowanym porodem bo to najlepsze i najbezpieczniejsze dla dziecka. Wywoływać i robić cesarkę tylko w sytuacji gdy to konieczne lub długo po terminie.
image
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
jestem za.

ogólnie u mnie nie ma opcji drugiego dziecka ;)

ALE gdyby jakimś dziwnym zrządzeniem losu jednak miało się pojawić - to nie wyobrażam sobie porodu sn (właśnie wspominając przebieg pierwszego porodu)

już na porodówce zapowiedziałam Mężowi, że następne dziecko am sobie urodzić sam :] ja mogę chodzić w ciąży - nie ma problemu :] ale nie będę rodziła i już ;P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja jestem za tym, aby kobieta miała prawo wyboru
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
bardzo dobrze, też jestem za!

i tak jak Agusia gdybym jakimś dziwnym cudem zaszła w ciążę to też dziecka rodzić nie będę tylko wykupię sobie cc...

image

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jestem za. Moim zdaniem kobieta powinna rodzić jak chce, mam może trochę inne zdanie na temat odpłatności za różne fanaberie.

Do tej pory w UK było szlone parcie na porody naturalne, czytałąm kilka angielskich książek na ten temat i też dałam "się nakręcić". Dopóki nie spotkałam w poczekalni u mojego lekarza kilku kobiet z UK, które po takich porodach "na siłę" miały zrujnowane życie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
no u mnie moze nie zrujnowane ale wlasciwie do tej pory nie wiem czy z corcia jest wsio ok ze wzgledu na przedluzony niepotrzebnie i na sile porod naturalny zakonczony proznociagiem i kleszczami.
i jezeli bede miala drugie dziecko (bo przez to co przeszlam nie za bardzo mam na to ochote), to na pewno cesarka i nie obchodzi mnie ze to oznacza dla mnie dlugi okres gojenia, bol, rane itd bo wiem jak tragicznie mogl sie skonczyc pierwszy porod i nie jestem w stanie chodzic w ciazy z mysla ze to sie moze powtorzyc.
image

image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
jestem za, choc uwazam ze w Pl tez mozna zazyczyc sobie cc...

ja jestem swiezo po 2 porodach i pierwszy 40h meczarni z epiduralem i pozniej nagle cc, drugi po konsultacji i rozwazeniu, oraz prob namowienia mnie na porod SN, bo mialam wybor, mialam planowe cc w 38tc, bez zadnej akcji itp...i lepiej doszlam psychicznie i fizycznie po drugim porodzie, a ciezki porod nr.1, ktory tez b.wplynal na Blanke , teraz mialam porownanie, ze jak to jest jak z dzieckiem jest ok...bo porod przede wszystkim krotszy...

ja mialam i tak wskazania medyczne, ale jakbym nie miala w czerwcu wyznaczono mi cesarke na wrzesien...choc wiecie w sierpniu mialam akcje ze juz chcieli mi robic cc, aha a pod koniec ciazy mialam wpisane, ze nawet jak wczesniej rozkreci sie akcja to i tak mam miec cc, bo nie chcialam rodzic SN i probowac naturalnie...

Walerko, wiesz z dosw mojego, jest tak ciaze byly rozne , porody tez rozne, ale jestes bardziej doswiadczona itp i przyjmujesz lepiej wszystko...

ps.po drugiej cc zrobiono mi kosmetyke brzucha gratisowo...
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
walerka - co do długiego okresu gojenia... mam sa sobą cesarkę i poród naturalny i jak najbardziej jestem za cesarką!

Po cesarce już trzeciego dnia biegałam, jakby nic się nie stało, a po naturalnym jeszcze przez miesiąc dochodziłam do siebie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiscie ze wybor powinien byc! mi sie udalo przekonac lekarzy do cesarki, i bylam zaraz po i teraz bardzo zadowolona:) wiec jak najbardziej jestem ZA wborem sposobu rodzenia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Już to widzę jak w UK każdej która chce robią CC na życzenie... Zrobią, jak zapłacisz, podobnie jak w Polsce. A raczej jak będziesz miała "lepszy pakiet". Tam jest możliwość wykupu różnych standardów medycznych. Zależy to też od placówki.
Kilka lat temu sąsiadka moich rodziców przyszła "się wyżalić" bo jej synowa właśnie rodziła w UK i mimo próśb i błagań nie miała znieczulenia. Podobno stała przy łóżku i wyła z bólu.
Jej mąż pobiegł do lekarza z pretensjami cyt."W Polsce już dawno by żonie coś podali, zrobili cc cokolwiek...".
Na to lekarz krótko:"To trzeba było rodzić w Polsce, a nie tu".
Dlatego jak słyszę te zachwyty Polek "jak to wszędzie (poza Polską) dobrze" to mnie skręca.
Jeśli chodzi o opiekę nad ciężarną i dziećmi 100 razy wolę Polskę niż UK, Danię itp.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie robia na zyczenie i nie ma zadnych roznych standartow. Jest albo panstwowo albo prywatnie. Lapowek sie tu nie daje, chociazby dlatego ze jest niedopuszczalne spolecznie plus lekarze bardzo dobrze zarabiaja. Co do przykladu ktora przytoczylas to zgodze sie z cc - jest parcie na sn ale znieczulenie jest dawane kazdemu pod warunkiem ze jest wolny anastezjolog I to zaznaczaja od poczatku.
Mnie skreaca jak sie ktos naslucha pojedynczych historii i wyciaga wnioski i formuluje opinie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Są różne standardy. A pisząc "zapłaci" wcale nie miałam na myśli łapówek (skąd taki pomysł), tylko oficjalne usługi z cennika.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja rowniez nie mam pojecia o jakich roznych standardach piszesz. Rodzilam w UK pare dni temu I mam calkiem odmienne doswiadczenie. Kazdemu zyczylabym takiego standardu jaki mialam tu w panstwowym szpitalu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

do góry