Widok
Chińska podróba sałatki chińskiej :)
Podaję proporcje, jakich ja użyłem ale oczywiście można to dowolnie modyfikować:
3 zupki chińskie
4 piersi z kurczaka (połówki) - ok 1 kg
słoik papryki konserwowej
2/3 puszki kukurydzy
4-5 ząbków czosnku
poł kapusty pekińskiej
słoik majonezu (400 g)
przyprawa chińska "5 smaków"
chilli lub cayenne
makaron z zupek zalać jak najmniejszą ilością wrzątku z dodatkiem przypraw z zupek (ale bez oleju/tłuszczu, jeśli jest osobno)
Kurczaka obsypać przyprawą chińską, zgrillować w plastrach grubości ok 1cm a potem pokroić je na drobne paski - wygodniej niż grillować już pociętego na drobno. Ja grillowałem w mikroweli z funkcją grilla - ale można też obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni.
Dodać kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę i kapustę (można zrobić z całej ale wówczas wyjdzie koszmarna ilość :), rozgnieciony czosnek i doprawić wg swojego uznania chilli i ew. przyprawą chińska (jeśli smak z kurczaka będzie zbyt mało intensywny). Całość zabełtać z majonezem.
Smacznego :)
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
3 zupki chińskie
4 piersi z kurczaka (połówki) - ok 1 kg
słoik papryki konserwowej
2/3 puszki kukurydzy
4-5 ząbków czosnku
poł kapusty pekińskiej
słoik majonezu (400 g)
przyprawa chińska "5 smaków"
chilli lub cayenne
makaron z zupek zalać jak najmniejszą ilością wrzątku z dodatkiem przypraw z zupek (ale bez oleju/tłuszczu, jeśli jest osobno)
Kurczaka obsypać przyprawą chińską, zgrillować w plastrach grubości ok 1cm a potem pokroić je na drobne paski - wygodniej niż grillować już pociętego na drobno. Ja grillowałem w mikroweli z funkcją grilla - ale można też obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni.
Dodać kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę i kapustę (można zrobić z całej ale wówczas wyjdzie koszmarna ilość :), rozgnieciony czosnek i doprawić wg swojego uznania chilli i ew. przyprawą chińska (jeśli smak z kurczaka będzie zbyt mało intensywny). Całość zabełtać z majonezem.
Smacznego :)

Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
Mój przepis:
Podwójna piers z kurczaka(średnia)
Kukurydza
Fasola czerwona(ja kupuję taką puszkę bondiuelle 2 w1 fasola i kukurydza)
Kapusta pekińska
Czerwona papryka
2 zupki chińskie vifon(łagodne- w takim zielono szarym opakowaniu)
1 czerwona cebula(mała, albo pół dużej)
Z 4-5 średnich ogórków kiszonych(tylko sprawdz czy nie są za słone(jeśli są bardzo słone to nie solić kurczaka)
Dosłownie 2-3 łyżki majonezu
Kurczak pokroić mega drobno, usmażyć z przyprawą do kurczaka(+ sól i pieprz), warzywa pokroić.
Zupkę rozgnieść i wsypać na końcu. Przyprawę(2) sypką z zupki też wsypać(zupek nie zalewać, bo będzie bryndza a nie sałatka) makaron i tak nasiąknie sokiem z warzyw, ale będzie twardy i chrupki. Na koniec majonez
Podwójna piers z kurczaka(średnia)
Kukurydza
Fasola czerwona(ja kupuję taką puszkę bondiuelle 2 w1 fasola i kukurydza)
Kapusta pekińska
Czerwona papryka
2 zupki chińskie vifon(łagodne- w takim zielono szarym opakowaniu)
1 czerwona cebula(mała, albo pół dużej)
Z 4-5 średnich ogórków kiszonych(tylko sprawdz czy nie są za słone(jeśli są bardzo słone to nie solić kurczaka)
Dosłownie 2-3 łyżki majonezu
Kurczak pokroić mega drobno, usmażyć z przyprawą do kurczaka(+ sól i pieprz), warzywa pokroić.
Zupkę rozgnieść i wsypać na końcu. Przyprawę(2) sypką z zupki też wsypać(zupek nie zalewać, bo będzie bryndza a nie sałatka) makaron i tak nasiąknie sokiem z warzyw, ale będzie twardy i chrupki. Na koniec majonez