Widok

Cholestaza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zdecydowałam się rozpocząć nowy wątek - o cholestazie. Przechodziłam ją będąc w ciązy i pomyślałam sobie, że mogę pomóc innym ciężarnym cierpiącym na tą chorobę... Jeżeli nie będzie odzewu na ten post, to tylko się cieszyć ;-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie późno wyszła cholestaza ale była tak zaawansowana (kilkakrotnie przekroczone normy) ze skierowanie do szpitala od razu dostałam. Tydzien leżałam na patologii i potem mi wywoływali poród 2x w miedzy czasie dostawałam kroplówki z wit. c i położne kazały pic mi wode z cytryna i miodem ( rób sobie w domu ) działa na podobnej zasadzie co kroplówka. ogólnie Tobie nic nie grozi tylko dziecku dlatego u mnie nie czekali aż się zacznie cos złego dziać tylko wywoływali poród.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajnie że powstał taki wątek.
Ja też przechodziałam cholestazę. Wykryto ją u mnie ok 33 tc, trafiłam do szpitala na patologię na Zaspie. Co ciekawe swędziały mnie tylko stopy i to tak delikatnie, że do głowy mi nie przyszło, że to cholestaza (moja siostra która urodziła 3 miesiące przede mną też miałą cholestazę więc byłam na to wyczulona i wypatrywałam takich samych objawów u mnie ).U mnie wyniki Alat i Aspat na początku ok 100 (norma to ok. 30), w szpitalu na początku rosły i w najwyższym punkcie osiągnęły 300. Na szczęście u mnie wyniki wróciły do normy i w 38 tc wypisali mnie do domu (położne mówiły, że jestem jakimś wyjątkiem) ;-)
Oczywiście w szpitalu dieta i po powrocie do domu również.
Urodziłam naturalnie w 40 tc bez żadnych komplikacji.
W szpitalu kilkukrotnie miałam wykonywane badanie usg z przepływami, dodatkowo usg wątroby i oczywiście badania krwi co kilka dni.
Ze mną leżało kilka dziewczyn z tym choróbskiem ale każda to tak naprawdę indywidualna historia. Jeżeli wyniki są bardzo wysokie to ciążę można zakończyć cc i to przed 40 tc.
Jakby któraś miała jakieś pytania służę pomocą ;-)
dziekuje za odp.poki co mam byc w domu, scisla dieta i jakies tabsy, a za 5dni powtorzyc badanie. dr powiedzial ze ma nadzieje ze watroba zaskoczy, jak nie to pewnie szpital. a w ktorym tyg urodzilas?ja jestem dopiero w 30....
i kiedy wykryto u ciebie, czy bylas hospitalizowana?

image
wiesz ja przy cholestazie miałam wywoływany poród oxy spedziłąm 12 okropnych godz na porodówce i skończyło się cc ale to ze względu że synkowi tetno spadało jak leżałam na plecach i miał za mało miejsca. myslę ze beda sie starali zebys urodziła naturalnie jednak jak bedzie koniecznosc no wezma cie na cc
czy mozesz powiedziec jakie mialas wyniki, i w ktorym tyg urodzilas, czy naturalnie czy cesarka?
także miałam cholestazę :-(
u mnie skóra zaczęła mnie swędzieć jeszcze przed 30 tyg, zbagatelizowałam to i po ok 5-6 tyg myślałam że nie wytrzymam, swędziała mnie cała skóra,wszędzie, nawet w uszach... miałam ochotę iść gdzieś na myjnię samochodową i stanąć miedzy tymi szczotkami ;-)
przez przypadek przeczytałam coś o swędzeniu skóry w ciąży, zrobiłam badania i wyniki były baaaardzo zawyżone, pani która wydawała wyniki powiedziała że natychmiast mam się zgłosić do szpitala, na szczęście wszystko dobrze się skończyło :-)
Podbijam

niestety przytrafilo sie

poprosze o wymiane doswiadczen

:-(((((((

image
podbijam
Czy zwykłe swędzenie (nie takie uporczywe, tylko co chwilę coś zaswędzi) też kwalifikuje do tych badań? Jestem w 33tc, ale nie wiem czy panikuję, mam to od kilku dni, ale takie lekkie zupełnie.
hej.możesz napisać jaki lekarz prowadził Twoją ciążę (jeśli tu jeszcze zaglądasz :) pozddrawiam
dobrze wiedzieć, na co zwracać uwagę :D

Przy cholestazie swędzą głównie stopy i dłonie, głównie wieczorami i w nocy. Pojawia się zwykle po 30 tc. Mnie swędziało tak bardzo, że jak się obudziłam o 3 w nocy to potrafiłam już nie zasnąć do rana, tylko się drapać i drapać - aż do krwi :-( Myślałam, że to uczulenie na coś i brałam wapno, ale gdy nie pomagało wpisałam w googla "swędzenie ciąża" i poczytałam sobie trochę o objawach cholestazy. Jest to choroba, która niestety powoduje, że lekarz każe leżeć w szpitalu na patologii ciąży, tam badają dzidziusia, robią ktg, jest się pod stałą opieką, więc nic się z dzidziusiem ani z mamusią stać nie może. Więc jeśli kogoś bardzo swędzą kończyny i jest po 30 tc, to niech lepiej zrobi badania wątrobowe - alat,aspat, bilirubinę.

na czym polega ta cholestaza??

Ja mam właśnie 40 tc i co jakiś czas swędzi mnie potwornie dół brzucha (już jest bardzo nisko) i czasami uda. Po za tym innych objawów nie mam. Mam nadzieję, że to tylko napięta skóra a nie nic groźnego.

Skończone 34 tygodni. Piotruś ważył 3500, na USG wszystko wyglądało na to, że Bąbelek jest gotowy, więc miałam najpierw zaaplikowany żel, następnie kroplówkę... a na koniec i tak trzeba było puścić wody... ;-) A Ty?

Ja też miałam cholestaze. W którym tygodniu ciąży urodziłaś?
do góry