Re: Ciasta na święta
Przepis na ciasto Tunezyjskie pomaranczowe ja mam taki :
Składniki
1 duża pomarańcza
300 g cukru
75 ml oliwy
280 g mąki pszennej
1...
rozwiń
Przepis na ciasto Tunezyjskie pomaranczowe ja mam taki :
Składniki
1 duża pomarańcza
300 g cukru
75 ml oliwy
280 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
4 duże jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
W tym cieście najważniejszym składnikiem jest piękna, duża pomarańcza. Poza tym trzeba użyć naprawdę dobrej oliwy z oliwek
1.
Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę o średnicy 23 cm.
2.
Odciąć twardsze części skórki na dole i na górze pomarańczy. Pokroić pomarańczę w plasterki i usunąć pestki. Zmiksować miąższ wraz ze skórką w robocie kuchennym. Dodać 1/3 cukru i oliwę i kontynuować miksowanie, aby wszystko się dobrze połączyło.
3.
Przesiać razem mąkę i proszek dopieczenia.
4.
Zmiksować jajka z pozostałym cukrem za pomocą ręcznego miksera, mieszając przez co najmniej 5 minut, aż masa będzie bardzo puszysta. Mieszając, dodać połowę mąki z proszkiem, następnie pomarańczę z wanilią, a następnie resztę mąki. Wymieszać dobrze, ale nie mieszać za długo.
5.
Przelać ciasto do przygotowanej blaszki i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 30 minut. Piec aż ciasto będzie złocistobrązowe, a wetknięta w nie wykałaczka wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej kratce.
zobacz wątek