Re: Ciasta na święta
Ja robie z innego przepisu - juz w ktoryms watku "co-dzis-szykujecie.." podawalam..
Prosze bardzo:
-50g bulki tartej (nieco zeschnietej najlepiej)
- 200g cukru
-...
rozwiń
Ja robie z innego przepisu - juz w ktoryms watku "co-dzis-szykujecie.." podawalam..
Prosze bardzo:
-50g bulki tartej (nieco zeschnietej najlepiej)
- 200g cukru
- 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 100g mielonych migdalow
Suche skladniki wymieszac dokladnie w misce.
- 3 duze jajka
- 200ml oleju slonecznikowego
Jajka wymieszac z olejem na emulsje, dodac do suchych skladnikow, wymieszac.
- skorka z 1 pomaranczy
- skorka z 1/2 cytryny
Dodac do masy i wymieszac.
Mase przelozyc do tortownicy (wysypanej maka/bulka), wtsawic do zimnego piekarnika i piec ok. 45min-1h w 190st z termooobiegiem. Ciasto jest gotowa jesli zapalka/wykalaczka jest czysta.
Zdjac boki z tortownicy, ostudzic przez 5min, nakluc wykalaczka i zalac syropem:
- sok z 1pomaranczy
- sok z 1/2 cytryny
-75g cukru
-lyzeczka cynamonu
-dwa gozdziki
Zagotowac razem w malym rondelku az do rozpuszczenia cukru, mieszajac, potem gotowac jeszcze ok 3min.
Ciasto polewac syropem az caly bedzie zuzyty.
zobacz wątek