Widok
to jeszcze podam przepis na 2 pizze (na dwie osoby)
Z paczki drożdzy (babuni ;) ) odrajam ok 1.5 cm i mieszam w 3/4 szklakni letniej wody (ważne - NIE GORĄCEJ) dodaje małą łyżeczkę cukru oraz 2 małe łyżeczki mąki. Mieszam i czekam aż urośnie (będzie chciało wyskoczyć ze szklaki) W misy mam 2.5 szklanki mąki + ze 3 stołowe oliwy z oliwek + większa szczypta soli. Dodaje wyrośniete drożdże ze szklanki i dokładnie wszystko wybrabiam. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce po czym dzile ciasto na pół i rozwałkowuje do odpowiedniego wymiaru. Daj znać jak Tobie wyszło, ale tak jak pisałem kamień to podstawa dobrego ciasta.
Z paczki drożdzy (babuni ;) ) odrajam ok 1.5 cm i mieszam w 3/4 szklakni letniej wody (ważne - NIE GORĄCEJ) dodaje małą łyżeczkę cukru oraz 2 małe łyżeczki mąki. Mieszam i czekam aż urośnie (będzie chciało wyskoczyć ze szklaki) W misy mam 2.5 szklanki mąki + ze 3 stołowe oliwy z oliwek + większa szczypta soli. Dodaje wyrośniete drożdże ze szklanki i dokładnie wszystko wybrabiam. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce po czym dzile ciasto na pół i rozwałkowuje do odpowiedniego wymiaru. Daj znać jak Tobie wyszło, ale tak jak pisałem kamień to podstawa dobrego ciasta.
robie takie ciasto jak na chleb ale daje mniej wody, zeby pozniej moc walkowac ciasto :) takim cienko rozwalkowanym wykladam blache(wylozona papierem do pieczenia), robie waleczki z ciasta i doklejam wyzsze brzegi pizzy. Ciasto wylozone na blaszce jeszcze dodatkowo atakuje widelcem ;) i dziurawie miejsce przy miejscu zeby nie roslo :]
kiedys robilam tylko grube ciasto :) az doszlam do tego walkowania ;)
kiedys robilam tylko grube ciasto :) az doszlam do tego walkowania ;)
http://pizza-stone.pl/#!/Ciasto_na_pizze - przepis na pizzę, kruchą i smaczną. Proponowana pizza jest wypiekana na kamieniu szamotowym (najlepszy sposób). Odnośnie przepisu i cienkiego i chrupiącego ciasta to musi być ono rozwałkowane na naprawdę cieniutki placek, jak formowałem ręcznie to pizza wychodziła trochę za gruba.