Odpowiadasz na:

Re: Ciasto ktore zachwyci gosci?

''Na tortownicę 24 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sodyrozwiń

''Na tortownicę 24 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody

1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g serka kremowego
1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
15 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki

Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.

Zawartość obu misek łączymy na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.

W międzyczasie krem. Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Mi zajęło to około 5 minut. Mieszamy z kawałkami ciasteczek.

Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem.

Jeśli macie ochotę na dekorację taką jak ta, wystarczy obłożyć boki tortu batonikami typu WW lub KitKat (te małe), a wierzch posypać M&Ms-ami lub innymi drażetkami.''

sprawdzony kilkakrotnie przepis, nie dość że ciasto jest śliczne to i smaczne że hohoho :D ja biszkopt smaruję jeszcze dżemem porzeczkowym żeby nie było za słodkie :)

zobacz wątek
12 lat temu
malwina-klima

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry