Widok

Ciasto na pierogi. Pomocy.

Jak zrobic dobre ciasto na pierogi,farsz zawsze mi wychodzi a ciasto niestety nie .Prosze o rady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dodaję zółtko i taką gorącą wodę jaką mogę znieść podczas zagniatania. i oczywiście mąka i sól.
dziękuje bardzo Asiunia ,może jeszcze jakieś rady .
Ja daje tylko make,posolic i dolewac stopniowo dosc ciepla wode i zagniatam. Potem ciasto przykryc na kilka minut ogrzana salaterka i woala mozna lepic.
Planuje zrobić około 100 pierogów ,ile mąki musze dać .
nigdy nie opanowałam robienia pierogów ;) ale to dlatego, że nie nauczyłam się ich lepienia, a muszę mieć śliczne pierogi, z równiutką falbanką ;P

za to jakiś czas temu mojemu Mężowi spodobało się robienie pierogów :] więc robią wszyscy dorośli domownicy(3) ;) ja zajmuję się farszem i gotowaniem pierogów :] ciasto zagniata i wałkuje Mąż :] a moja Mama wycina i lepi (Mąż też w tym pomaga)

jutro podam przepis na ciasto mojej Mamy :] muszę zajrzeć do notesu ;)
ja nie wycinam.
tylko tnę kuleczki z rulonu (coś jak na kopytka) i albo rozciągam, albo wałkuję i wtedy zlepiam z farszem. nie chce mi sie później zagniatać tych skrawków, bo im suchsze ciasto tym ciężej.
Dziękuje bardzo
Pierogi niby takie proste a łatwo je zepsuć ,mam nadzieje że wyjdą wyśmienite .
na pewno:)
AgusiaGda to poprosze o ten przepis ,miałam dziś lepić pierogi ale niestety nie dam rady ale już nie moge sie doczekać na uśmiech dzieci.
*** Ciasto na pierogi ***
2 szklanki mąki
łyżka oleju
trochę wrzątku
płaska łyżeczka soli
1 żółtko

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Wlewać po trochu wrzątek i zagniatać nożem ciasto. Gdy pozostanie niewielki wianuszek mąki(a ciasto przestygnie) dodać żółtko, sól i olej. Bardzo dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto. Zostawić pod miską na 15 minut.

jeśli chcesz zrobić ok 100 pierogów, to gdzieś tak składniki na ciasto x 3 ;) (oczywiście zależy jakiej wielkości robisz pierogi ;))
Dziękuje bardzo jutro zabieram się do pracy ,będzie biało brudno i wesoło.
powodzenia ;)
jakie pierogi jutro robisz? my chyba też znowu musimy zrobić, bo dawno nie było :]
Z kapustą i grzybami

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry