Widok
Ciąża a okres próbny i przedłużenie umowy
Czy będąć na okresie próbnym umowy o pracę można nie powiedzieć pracodawcy że zaszło się w ciąże i poczekać do przedlużenia umowy na rok? Co w tedy się dzieje? czy jak urodzi sie powiedzmy 4 miesiące przed zakończeniem umowy o prace na rok to przysługuje roczny macierzyński czy tylko te 4 miesiące które zostały do końca umowy?
Jesli na okresie probnym jestes po 3 mcu ciazy to nie mozna z Toba rozwiazac umowy i automatycznie masz do dnia porodu. Za macierzynski placi zus.
Moim zdaniem lepiejpowiedziec na probnym jesli sie jest po 3 mcu ciazy. Jesli powiesz po przedluzeniu, pracodawca sie wkurzy i nie zatrudni tak latwo nowej kobiety itp itd.
Nic w ten sposob nie zyskasz a jedynie stracisz i narazisz sie na niepotrzebny stres.
Ja tak mialam. Powiedzialam pod koniec probnego i atmosfera sie zagescila wiec poszlam na zwolnienie. Nikomu nie zycze tego przez co przechodzilam zanim powiedzialam o ciazy... Nie warto.
Moim zdaniem lepiejpowiedziec na probnym jesli sie jest po 3 mcu ciazy. Jesli powiesz po przedluzeniu, pracodawca sie wkurzy i nie zatrudni tak latwo nowej kobiety itp itd.
Nic w ten sposob nie zyskasz a jedynie stracisz i narazisz sie na niepotrzebny stres.
Ja tak mialam. Powiedzialam pod koniec probnego i atmosfera sie zagescila wiec poszlam na zwolnienie. Nikomu nie zycze tego przez co przechodzilam zanim powiedzialam o ciazy... Nie warto.
Ja miałam umowę na 7 miesięcy gdy zaszłam w ciąże poinformowałam kierowniczkę,ze jestem w ciąży w momencie 8 tygodnia wręczyłam od razu zaświadczenie i wysłałam je do centrali firmy i byłam pod ochroną od razu. Na zwolnienie poszłam 3 tyg później aby mogli szkolić kogoś na moje miejsce.Umowę miałam do dnia porodu obecnie zus płaci mi zasiłek macierzyński a dzięki uporowi matek I kwartału i ja mogę być z synkiem rok:)
a w którym tyg jesteś? jeśli na samym początku i umowa na okres próbny skończy Ci się przed 12 tyg to nie muszą Ci jej przedłużyć, dopiero po 12 tyg mają taki obowiązek... do 12 tyg nie mogą Cię zwolnić, ale jeśli umowa wygasa to trudno... z własnej dobrej woli mogą ją oczywiście przedłużyć dalej na rok, ale nie muszą