Widok

Ciemniejące ząbki u 15miesięcznego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Z czego może to wynikać? Ząbki robią się ciemniejsze od góry w okolicach korzeni. Nie podaję dziecku żadnych witamin (podobno ciemnieją np. od żelaza), staramy się je w miarę regularnie szorować. A może to wynik spożywania zbyt dużej ilości mleka i tam zawartego żelaza??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też jestem ciekawa może ktoś wie ??
U na tak się zaczęła próchnica. Wskazana wizyta u dentysty - tam zaimpregnują ząbki, żeby próchnica nie przeszła na pozostałe. Acha, nastaw się na regularne wizyty.
mojej kuzynce po kinderbiowitalu ciemniały
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kuzynki mała 2 letnia miała jakiś czas temu takie brązalki- teraz ma zaawansowana próchnicę;(
Nie wygląda to za ciekawie, a do tego za jakiś czas mleczaki moga wypaść po prostu.

Oby to nie to!
image

image

moim corkom czarnialy zeby,slodyczy duzo nie jadly myly codziennie,dentysta powiedzial ze moze to byc od wody,a kinderbiovial tez podawalam i tam jest duza dawka zelaza i mialy jeszcze bardziej czrne zeby lekarz kazal odstawic ,wizyty u dentysty regularne na lapisowanie,teraz maja ladne zeby
idz do dentysty ,moja siostra poszla za pozno i jej corka ma brzydkie zeby ma 4 latka i zeby ma czarne ,dentysta nie ma co z nimi zrobic ,lapisuje jej ,
Mój syn też ma czarne właśnie od azotanu srebra. Zepsuły mu się zęby, jak miał rok, teraz ma 5 - od 4 lat chodzimy regularnie do dentysty. Ale czarne ma tylko te lapisowane, czyli jedynki i dwójki górne.
Od 4 lat tzn. odkąd skończył 1 rok;)
Zaczęłam się zdecydowanie przejmować. Mała nie je słodyczy, ani ja ani mąż nigdy nie mieliśmy próchnicy więc jestem przerażona taką diagnozą. Skąd może to mieć?!
Czym prędzej muszę się wybrać z małą do stomatologa. Macie kogoś godnego polecenia z Gdyni lub okolic??
Próchnica może być spowodowana różnymi innymi czynnikami, np. przyjmowaniem żelaza, antybiotyków, piciem soków i herbatek z cukrem, może być to już uwarunkowane w ciąży, kiedy to dopiero tworzy się tkanka kostna.
Zazdroszczę zdrowych zębów Tobie i mężowi:)
To być może przez herbatki i soczki, które mała pije. Ale przecież są to produkty specjalnie dla dzieci. Skoro one szkodzą to czym poić nasze szkraby?!
Niestety tak może zaczynac się próchnica.

U nas ząbki zaczęły ciemniec praktycznie po wyjściu czyli ok 7-8 miesiąca.W wieku 1,5 roku Natalka miała zalapisowane i niestety ma jedynki i dwójki czarne,czwóreczki zaleczone i jesteśmy pod kontrolą stomatologa.
Czekamy więc z utęsknieniem na pierwsze zęby stałe ale to jeszcze długa droga...

Radzę więc szybciutko udac się do stomatologa.
moze byc też niedorozwój szkliwa - mój tak ma na górnych dwójkach i minimalnie na jedynkach - całe szczęście próchnica nie weszła. Niestety małe plombki nie miały się do czego przykleić, wymienialismy chyba z 15 razy i dwójki ma zalapisowane. Z jedynkami nic się nie dzieje, więc pani dr ich nie rusza.
Poszłam do dentysty jak miał 1,5 roku.
Tomul ma 11 zebow - w poniedzialek mamy pierwsza wizyte u doktora -niby adaptacyjna-zobaczymy, czy da sobie chociaz obejrzec. Poki co idealnie biale ale chce go oswoic,zeby jakby byla taka potrzeba to wlasnie je lapisowac,czy zastosowac inne metody. Jedziemy do Chwaszczyna (to w sumie niedaleko Gdynii) http://www.rankinglekarzy.pl/lekarz/19094/Arkadiusz-Golmont/stomatolog/Chwaszczyno To nasz lekarz rodzinny i choc od kilku lat nie przyjmuje juz na NFZ to nie wyobrazam sobie pojscia gdzie indziej.
Jednym zaszkodzą, innym nie. Myślę, że ważne jest, żeby po piciu lub jedzeniu słodkiego chociaż wypłukać buzię. Mój syn nie pił w ogóle wody, tylko soki (ogromne ilości, nawet w nocy) i myślę, że miało to duży wpływ na to, że zepsuły mu się zęby.
Wczoraj byliśmy u pedodonty na Witawie. Na szczęście to nie próchnica tylko jakiś osad być może po antybiotyku, który mała brała jakiś miesiąc temu. Na razie obserwujemy. Kupiliśmy też pastę elmex dla dzieci i tak jakby ten osad powoli schodził.
O, to super.
Hej, a byłaś u tego lekarza polecanego w innym wątku?

Powiedz czy jesteś zadowolona i jaki jest koszt wizyty?
Byłam u Pani stomatolog -zależało mi na czasie więc brałam co było;) W innych punktach musiałabym czekać nawet do połowy listopada!! Ponieważ ząbki nie wymagały żadnej obróbki nic nie zapłaciłam -wizyta została potraktowana jako adaptacyjna, na miejscu wypełniłam jedynie ankietę potrzebną do badania. Dowiedziałam się, że gdyby małej trzeba by zalaminować lub pokryć czymś innym ząbki w tedy koszt nie przekroczyłby 100zł.
Po wyjściu z gabinetu byłam zadowolona, teraz jednak zastanawiam się czy nie wybrać się na spokojne do jeszcze innego stomatologa na konsultacje. Chciałabym mieć 100% pewność, że nie muszę się niepokoić.
Randa, bardzo mnie pocieszyłaś :)
Zosia brała już niestety kilkakrotnie antybiotyk, więc mam nadzieję, że to tylko osad.

Nie mogę znaleźć tego wątku o polecanym lekarzu.
Napisz mi proszę nazwisko i kontakt.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

do góry