Widok
Ciemniejące ząbki u 15miesięcznego dziecka
Z czego może to wynikać? Ząbki robią się ciemniejsze od góry w okolicach korzeni. Nie podaję dziecku żadnych witamin (podobno ciemnieją np. od żelaza), staramy się je w miarę regularnie szorować. A może to wynik spożywania zbyt dużej ilości mleka i tam zawartego żelaza??
Niestety tak może zaczynac się próchnica.
U nas ząbki zaczęły ciemniec praktycznie po wyjściu czyli ok 7-8 miesiąca.W wieku 1,5 roku Natalka miała zalapisowane i niestety ma jedynki i dwójki czarne,czwóreczki zaleczone i jesteśmy pod kontrolą stomatologa.
Czekamy więc z utęsknieniem na pierwsze zęby stałe ale to jeszcze długa droga...
Radzę więc szybciutko udac się do stomatologa.
U nas ząbki zaczęły ciemniec praktycznie po wyjściu czyli ok 7-8 miesiąca.W wieku 1,5 roku Natalka miała zalapisowane i niestety ma jedynki i dwójki czarne,czwóreczki zaleczone i jesteśmy pod kontrolą stomatologa.
Czekamy więc z utęsknieniem na pierwsze zęby stałe ale to jeszcze długa droga...
Radzę więc szybciutko udac się do stomatologa.
moze byc też niedorozwój szkliwa - mój tak ma na górnych dwójkach i minimalnie na jedynkach - całe szczęście próchnica nie weszła. Niestety małe plombki nie miały się do czego przykleić, wymienialismy chyba z 15 razy i dwójki ma zalapisowane. Z jedynkami nic się nie dzieje, więc pani dr ich nie rusza.
Poszłam do dentysty jak miał 1,5 roku.
Poszłam do dentysty jak miał 1,5 roku.
Tomul ma 11 zebow - w poniedzialek mamy pierwsza wizyte u doktora -niby adaptacyjna-zobaczymy, czy da sobie chociaz obejrzec. Poki co idealnie biale ale chce go oswoic,zeby jakby byla taka potrzeba to wlasnie je lapisowac,czy zastosowac inne metody. Jedziemy do Chwaszczyna (to w sumie niedaleko Gdynii) http://www.rankinglekarzy.pl/lekarz/19094/Arkadiusz-Golmont/stomatolog/Chwaszczyno To nasz lekarz rodzinny i choc od kilku lat nie przyjmuje juz na NFZ to nie wyobrazam sobie pojscia gdzie indziej.
Byłam u Pani stomatolog -zależało mi na czasie więc brałam co było;) W innych punktach musiałabym czekać nawet do połowy listopada!! Ponieważ ząbki nie wymagały żadnej obróbki nic nie zapłaciłam -wizyta została potraktowana jako adaptacyjna, na miejscu wypełniłam jedynie ankietę potrzebną do badania. Dowiedziałam się, że gdyby małej trzeba by zalaminować lub pokryć czymś innym ząbki w tedy koszt nie przekroczyłby 100zł.
Po wyjściu z gabinetu byłam zadowolona, teraz jednak zastanawiam się czy nie wybrać się na spokojne do jeszcze innego stomatologa na konsultacje. Chciałabym mieć 100% pewność, że nie muszę się niepokoić.
Po wyjściu z gabinetu byłam zadowolona, teraz jednak zastanawiam się czy nie wybrać się na spokojne do jeszcze innego stomatologa na konsultacje. Chciałabym mieć 100% pewność, że nie muszę się niepokoić.