Widok

Co czytacie swoim 3-latkom?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawia mnie co czytacie. Moja córka jest na etapie Kubusia Puchatka, Wierszyków rymowanek i krótkich opowiastek z małych książeczek z obrazkami. Próbowałam kilka razy podejść do Baśni Andersena ale to chyba za szybko? Najbardziej i tak lubi jak ja albo mąż opowiadamy jej bajki na dobranoc- (wymyślone przez nas). Mimo, że potrafi już kilka wierszyków i piosenek to Baśnie Andersena nie potrafią skupić jej uwagi, nie chodzi tu chyba o długość bo nasze wymyślone baje są często dłuższe... chciałabym poczytać jej coś ciekawego a nie mam pojęcia co... ;(
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może to się jej spodoba?znalazłam przypadkowo i czytam swojemu dziecku.http://nasze-bajki.pl/pl/przegladarka.aspx?bajka=580
http://bajki-zasypianki.pl/category/bajki-terapeutyczne/
Poczytam, dziękuję :)
Ja zaczęłam je czytać jak skończyły nam się książki/bajki na półkach.Założyłam też kartę w bibliotece dla dzieci i wypożyczałam,czasami sam sobie wybierał.Tu nie mam ''pod nosem''biblioteki więc zostaje internet :-)
dłuższe bajki i u nas nie przechodzą. Synek ma teraz prawie cztery lata, czytamy niezmiennie krótkie ulubione przez niego książeczki (zwykle on sam wybiera):
- z serii Mały chłopiec,
- wiersze m.in. Konopnickiej ostatnio też,
- serię Mądra mysz - te są już dłuższe, ale fajnie opisują różne sprawy :)

Poza tym jakiś m-c temu zapisałam młodego do biblioteki i tam wypożyczamy książeczki. Małemu bardzo spodobały się przygody Franklina (wiem,że i niektóre dziewczynki bardzo je lubią) i teraz co jakiś czas coś wypożyczamy. Synek sam wybiera :) A ku mojemu zaskoczeniu biblioteka posiada też sporo książeczek z grubymi stronami, więc i dla młodszych dzieci spokojnie można coś znaleźć :)
Jana Brzechwy wierszyki polecamy
My zaczęliśmy czytać młodej bardzo szybko bo gdzieś koło roczku i już nam się repertuar kończy:)

Teraz, oprócz wierszyków i rymowanek, czytamy już normalne długie opowiadania dla dzieci i dla dziewczynek - typu Martynka, Basia itd.
Ostatnio bardzo podobały się jej opowiadania o Heidi.

Baśnie Andersena i braci Grimm mamy przerobione ale niektóre są jeszcze dla niej za straszne (np. bardzo boi się Królowej Śniegu).

Też zapisałam się do biblioteki i wypożyczam książki bo kupując bym zbankrutowała:)
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nyzosia tylko podziwiać... :) ja w ciąży obiecałam sobie, że zacznę szybko czytać córce....ale mój plan legł w gruzach. Opowiadaliśmy jej bajki :) czytanie dopiero odkąd miała chyba 2 latka-takie regularne. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. :)
Mój uwielbia Tupcio Chrupacia, i serię Mamoko (ale w sumie to nie do czytania ;))
Moja woli dłuższe opowiadania, Martynki,Baśnie,Mikołajka,książeczki skandynawskich autorów,serię Zima ,WIosna,Lato,Jesień chyba tych samych autorów co Mamoko do samodzielnego opowiadania.
Kicia kocia jest super :) jest taki blog O tym, ze... My tam szukamy inspiracji. Do tego bardzo lubimy Chotomska.
ja ostatnio w smyku znalazłam "złota księga bajek" są chyba 4 rodzaje auta ,księżniczki, Kubuś Puchatek i zwierzaki. są to zbiory paro stronicowych historyjek w jednej książce jest chyba 10 historyjek dla nas super
My ostatnio walkujemy serie ,Poczytaj mi mamo'.

Andersena i Grimma tez przerobilismy, ale musialam czasami sciszac glos lub omijac fragmenty, bo faktem jest, ze to horrory a nie bajki dla dzieci czasami.
imageimage
Moja 3 latka bardzo lubi Martynke i Zuzie z seri:Madra Mysz.

U nas też Jadzia Pętelka, Kicia Kocia, Wielka księga Basi i Franka (ostatnio wałkujemy non stop), Pucio i książki o Kastorze (mamy 3 - Kastor piecze, Kastor uprawia fasolki i Kastor majsterkuje - te 2 pierwsze zdecydowanie kupiłabym jeszcze raz, ta o majsterkowaniu nas nie porwała)
https://bookolika.pl/pokaz-produkt/elementarz-3-latka-z-cwiczeniami-wielka-akademia/18

Do nauki pierwszych słowek i literek polecam ten elementarz :)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (70 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry