Re: Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)
daj znać jak smakowało :) ja jakoś rzadko robię to danie - nie wiem czemu? Tym bardziej, że mam "stałą dostawę" win wszelakich ;)
u nas plindze to placki/kotlety z gotowanych...
rozwiń
daj znać jak smakowało :) ja jakoś rzadko robię to danie - nie wiem czemu? Tym bardziej, że mam "stałą dostawę" win wszelakich ;)
u nas plindze to placki/kotlety z gotowanych ziemniaków :]
**PLINDZE***
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym :)
_________
kiedyś jeszcze moja Mama robiła taką chińszczyznę:
pierś z kurczaka (podwójna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mały seler
1/4 włoskiej kapusty
20 dag pieczarek
3 cebule
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy. Dodajemy seler pokrojony w słomki, poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut. Przekładamy z patelni do garnka, a teraz na patelni smażymy mięso(aż zbieleje) - cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i sos sojowy. Przekładamy do warzyw i chwilę razem dusimy.
Podajemy z ryżem :)
zobacz wątek