Odpowiadasz na:

Re: Co dziś na obiad? cz.30 - wiosenna:-)

Hokasia - kopiuję, bo przepis dawałam kilka razy ;) (jeszcze z czasów, gdy Młody jadł pieczarki) :) wczoraj dodatkowo wkroiłam kalarepkę i dodałam po kilka różyczek brokułowych i kalafiorowych :)... rozwiń

Hokasia - kopiuję, bo przepis dawałam kilka razy ;) (jeszcze z czasów, gdy Młody jadł pieczarki) :) wczoraj dodatkowo wkroiłam kalarepkę i dodałam po kilka różyczek brokułowych i kalafiorowych :) Im więcej warzyw - tym bardziej kolorowo ;)

MIELONE Z WARZYWAMI :)

danie to robię w patelni(przykrywanej) Zepter :)
ogólnie można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, plindzami :)

lubię je właśnie z plackami ziemniaczanymi - to moja wersja placka po cygańsku/węgiersku (zamiast gulaszu)

0,5kg mięsa mielonego wrzucam do rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażam.
do tego przegląd warzyw - najbardziej lubię mrożonki, bo to najszybciej ;) bez obierania, krojenia itp. ;)
więc daję 2-3 garści mrożonej włoszczyzny(starta na tarce marchewka, seler, biała pietruszka, plasterki pora), po 1,5 garści mrożonego groszku i kukurydzy, pół czerwonej papryki pokrojonej w krótkie paski, duża cebula pokrojona w piórka, kilka pieczarek pokrojonych w plasterki.

podlewam wodą, dodaję sos sojowy i mix przypraw - co mi wpadnie w rękę (oregano, majeranek, tymianek, imbir, kumin, curry itp.)

duszę pod przykryciem mieszając co jakiś czas :]

czasem dla złamania smaku dodaję troszkę cukru - tym razem nie musiałam, bo warzywa były słodziutkie.

można dodać też puszkę pomidorów - ja akurat nie miałam, a nie chciało mi się bawić ze świeżymi ;)

danie jest ślicznie kolorowe :) super pachnące i pyszne :))))

zobacz wątek
10 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry