Re: Co dzisiaj na obiad. Część 46 wrzesień 2015:-)
Z racji tego, że grzyby w lasach ju się pojawiły, u nas dziś polędwiczki z grzybami, akurat troszkę podgrzybków i maślaków:-)
Składy:
2 polędwiczki wieprzowe, tłuszcz do smażenia...
rozwiń
Z racji tego, że grzyby w lasach ju się pojawiły, u nas dziś polędwiczki z grzybami, akurat troszkę podgrzybków i maślaków:-)
Składy:
2 polędwiczki wieprzowe, tłuszcz do smażenia (olej), grzybki, 400 g. pieczarek (pokroić w plastry), 1 cebula (pokroić w kostkę), 200 ml wody, 125 g. masła (pokroić w kostkę), 1 torebka sos hollandaise (proszek), 2 łyżeczki tymianku (suszony) i przyprawy: sól / pieprz.
Polędwiczki pozbawić błonek, nadmiaru tłuszczu, umyć i osuszyć. W dużej patelni na bardzo gorącym oleju obsmażyć mięso około 8 minut ze wszystkich stron, następnie posolić, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygły. Grzyby i cebulę również mocno podsmażyć w patelni w tłuszczu po smażeniu mięsa i doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Sos hollandaise wymieszać z zimną wodą i mieszając zagotować, następnie wyłączyć piec i mieszając dodać masło. Sos połączyć z grzybami. Polędwiczki pokroić na (1,5cm) plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, tak aby nie nakładały się na siebie i polać sosem grzybowo-hollandaise. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 225C / Termoobieg /.
zobacz wątek