Odpowiadasz na:

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

To ja się wypowiem:)

cukinie można nafaszerować identycznie jak papryk, z tym, że papryki dłuzej potrzebują siedzieć w piekarniku do miękkości, więc mieso mielone do cukinii... rozwiń

To ja się wypowiem:)

cukinie można nafaszerować identycznie jak papryk, z tym, że papryki dłuzej potrzebują siedzieć w piekarniku do miękkości, więc mieso mielone do cukinii przesmażasz z cebulką, pieczarkami, możesz dodać sos pomidorowy, możesz fasole czerwoną (jak chili con carne), albo możesz mięso wymieszać z ugotowanym ryżem...do tego sporo przypraw (cukinie są neutralne), sól, pieprz, zielenina, zioła-tymianek,bazylia, oregano, papryka słodka,chili i co kto lubi.cukinie dobrze wyszorować, przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki, i miąższ (miąższ dodać do farszu-surowy, pociachany i razem przesmażyć), farsz ostudzony nakładasz do łódeczek cukiniowych, na to tarty żółty ser, plastry pomidorka, mozarella, i na pół godz do piekarnika (180st), aha cukinie od strony skórki lekko posmarować oliwą.

ostatnio robiłam też wersję wege: kasza jaglana plus bardzo dobrze przesmażone pieczarki z cebulką, duuuuzo pieczarek (tartych na tarce), do tego duuuzo zieleniny (natka pietruszki, koperek, rozmaryn, tymianek, bazylia) i przypraw (sół, pieprz, papryka słodka/ostra, majeranek), na to ser, pomidor i mozarella- wyszło pycha.

u nas dziś resztka polędwiczek z gruszkami, ziemniaczki gotowane w całości w łupinkach posypane sola morską, koperkiem i masełkiem i mizeria (kartofelki i ogórasy ze swojskiego ogródka:)

zobacz wątek
11 lat temu
~jagodzianka

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry