Re: Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)
przepis na racuchy:
1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo...
rozwiń
przepis na racuchy:
1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
3-4 jabłka
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju racuchy będą miały lepszy smak
Graszka, po prawym żebrem to wątroba najszybciej, może tak z domowych sposobów kup sobie verdin do picia, nam na wszelkie dolegliwości trawienne zawsze pomaga, zresztą przyzwyczailiśmy się do jego smaku i często ot tak jako herbatę pijemy (teraz w ciąży oczywiście juz nie). dużo zdrówka chorowitkom i cierpliwości mamom nastolatków życzę!
zobacz wątek