Re: Co dzisiaj na obiad? część 52 lipiec 2016
Emi - dopiero mam dostęp do kompa i przepisu ;)
Domowe suszone pomidory
Dowolna ilość świeżych, nie za miękkich pomidorów (najlepsze są odmiany Lima i Bawole serca) rozwiń
Emi - dopiero mam dostęp do kompa i przepisu ;)
Domowe suszone pomidory
Dowolna ilość świeżych, nie za miękkich pomidorów (najlepsze są odmiany Lima i Bawole serca)
Sól + pół łyżki cukru + łyżka octu winnego + ulubione przyprawy (można zrobić każdą porcję z innymi dodatkami)
Ząbki czosnku
Olej Kujawski
Pomidory myjemy, kroimy w pół plasterki.
Układamy gęsto na tackach suszarki do grzybów.
Włączamy suszarkę. Znajoma mówiła, że na całą noc, a po wymieszaniu pomidorów z ziołami jeszcze godzinkę je podsusza. U nas cała noc to było za długo. Także pewnie czas suszenia zależy od gatunku pomidorów oraz mocy suszarki. Trzeba za pierwszym razem wypróbować czas 7-12 godz. Najlepiej w tym czasie ze dwa-trzy razy zmienić wysokość poszczególnych tacek.
Rano przekładamy wysuszone pomidory do miski, dodajemy sól, cukier, ocet, łyżkę ulubionych ziół, kilka ząbków czosnku(przeciśnięte). Mieszamy. Przekładamy do słoików.
W garnku podgrzewamy olej, zalewamy pomidory, zakręcamy, stawiamy do góry dnem.
Pomidory nadają się do jedzenie po ok. 2 tygodniach od zamknięcia ich w słoikach.
Gdy już zjemy pomidory ze słoika nie wylewajmy oleju. Jest bardzo aromatyczny. Można go wykorzystać np. do zrobienia sosu bolońskiego lub ciasta na pizzę.
zobacz wątek