Odpowiadasz na:

Re: Co dzisiaj na obiad? część 53 październik 2016

Nata - bardzo proszę :)

Składniki
20 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag mąki pszennej,
25 dag cukru, (następnym razem dam 140g)
mała torebka cukru wanilinowego,... rozwiń

Nata - bardzo proszę :)

Składniki
20 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag mąki pszennej,
25 dag cukru, (następnym razem dam 140g)
mała torebka cukru wanilinowego,
200 g stopionej margaryny,
1 łyżka proszku do pieczenia,
5 jajek,
200-250ml gazowanej wody
olej.

Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej.
W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na talerz, bo zrobią się kapcie, muszą odparować/przestygnąć najlepiej na kratce z piekarnika). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego

dzisiaj dałam 160g cukru i w sumie mogłabym dać jeszcze troszkę mniej, tak ze 140g :) frużeliny owocowe i posypki robią swoje ;)

Trzeba tylko uważać, bo ciasto(jeśli jest gęściejsze) bardzo rośnie i ucieka z gofrownicy ;) Dzisiaj dałam jakieś 250ml wody i ciasto było lżejsze, nie uciekało :)

polecam Wam ten przepis :))))))))))

zobacz wątek
8 lat temu
~AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry