Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13
Novia - dzięki za namiary :))) filety też mają???
Ewa - ale masz zarąbiaszczo :] też tak chcę :D
Novia - gdzieś tam wyżej pisałam jak robię kluski :] więc kopiuję :] rozwiń
Novia - dzięki za namiary :))) filety też mają???
Ewa - ale masz zarąbiaszczo :] też tak chcę :D
Novia - gdzieś tam wyżej pisałam jak robię kluski :] więc kopiuję :]
zawsze ziemniaki mieliłam w robocie kuchennym :] i nie odciskałam soku :]
teraz robiłam w sokowirówce :]
pierwszego dnia dałam tylko 1/3 wyciśniętego soku z ziemniaków + skrobią :] dzięki temu nie musiałam dosypywać dużo mąki :P ale i przez to wyszło mało klusek ;) za to były przepyszne :]
wczoraj dałam 3/4 soku ;) i skrobię - na duży gar ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki) zużyłam 3/4kg mąki :]
też były pyyycha :]
Aga - ziemniaki surowe zetrzeć lub przemielić, dodać sól, pieprz i mąkę - "ciasto" ma być bardziej gęste niż rzadkie :P
w dużym garze zagotować wodę, osolić :] na talerz wyłożyć kilka łyżek "ciasta" - i łyżką zsuwać do wody takie nie za duże kluski :] zamieszać żeby nie przykleiły się do dna :] jak wypłyną - są już dobre :]
kluski wybrać i włożyć do miski, dodać 1-2 łyżki skwarek z cebulką, wymieszać :] a na talerzu każdy dodatkowo posypuje twarogiem :]
czasem w przepisach jest jeszcze jajko - ale wtedy kluski wychodzą twarde :P
jak wrzucisz próbną kluskę do wrzątku i się rozpadnie - tzn. że jeszcze trzeba dosypać mąki :]
właściwie ma być taka dość gęsta breja ;)
uwielbiamy je :))))))
zobacz wątek