Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14
ja robię tak: kapustę szatkuję, wkładam do gara daję trochę wody (tak aby ugotowała się na tzw parze, dlatego nic później nie muszę odlewać- oczywiście obserwuję czy się nie przypala, w razie co,...
rozwiń
ja robię tak: kapustę szatkuję, wkładam do gara daję trochę wody (tak aby ugotowała się na tzw parze, dlatego nic później nie muszę odlewać- oczywiście obserwuję czy się nie przypala, w razie co, dolewam po trochu wody, chodzi o to żeby w wodzie nie pływała).
daję cebulę w półkplasterki (szczypior zostawiam na koniec),daję sól, pieprz, cukier do smaku , liść laurowy i ziele angielskie. gotuję do miękkości, ale nie "rozpaciajności".
wlewam 2 łyżki octu (może być 10%).
można posypać trochę mąką ziemniaczaną (jak ktoś lubi, mniej więcej 2 łyżeczki).
na sam koniec szczypior i duużo koperku. wyłączam gaz i ta zielenina sama zmięknie (chodzi o to aby nie była sina).
zobacz wątek
13 lat temu
~Asiunia - niezalogowana