Odpowiadasz na:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

Lipunia - znalazłam info o mrożeniu szparagów :]

przejrzałam kilka stron i były sprzeczne opisy - albo surowe, albo blanszowane ;) teraz wiem dlaczego :]

"Są dwa... rozwiń

Lipunia - znalazłam info o mrożeniu szparagów :]

przejrzałam kilka stron i były sprzeczne opisy - albo surowe, albo blanszowane ;) teraz wiem dlaczego :]

"Są dwa sposoby, by cieszyć się szparagami przez okrągły rok. Po umyciu i osuszeniu można je zamrozić wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Ale jeśli przed zamrożeniem zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwile obgotowane), można je przechowywać 9 miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 23 minuty w posolonym wrzątku. Można je również konserwować: po obgotowaniu 3 minuty szparagi wkłada się do wysokich słojów, zalewa wodą z solą oraz cukrem i pasteryzuje."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html

dzisiaj kupiłam 4 pęczki białych szparagów :] dwie już ugotowałam(woda z mlekiem, sól i cukier) i zjedliśmy w formie przekąski polane przysmażoną bułka tartą :]

pierwszy raz jadłam/gotowałam :] smakują bardzo podobnie do skorzonery, którą uwielbiam - a której nigdy nie widziałam w sprzedaży :]
nawet się dowiedziałam, że swego czasu moja Mama sama hodowała szparagi na działce :] (na własne potrzeby)

zobacz wątek
13 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry