Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14
To muszę Wam jeszcze napisać przepis na gruszki, bo to był wczoraj numer jeden. Tak pysznego dania na grillu nie jadłam jeszcze nigdy...
Gruszki z wątróbką drobiową
4...
rozwiń
To muszę Wam jeszcze napisać przepis na gruszki, bo to był wczoraj numer jeden. Tak pysznego dania na grillu nie jadłam jeszcze nigdy...
Gruszki z wątróbką drobiową
4 twarde gruszki (mi wyszło 7)
25dag wątróbek drobiowych
1 cebula
10dag sera pleśniowego
4 suszone śliwki kalifornijskie
4 łyżki masła
2 łyżki winiaku
łyżka mąki
suszone oregano
mielona papryka
sok z cytryny
sól, pieprz
1. Wątróbki oczyścić, pokroić, obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać wątróbkę, smażyć 5 minut. Skropić winiakiem, oprószyć solą, pieprzem, oregano i papryką. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi śliwkami oraz pokruszonym rokpolem.
2. Gruszki umyć. Z każdej ściąć podłużny plasterek. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny. Napełnić wątróbkowym nadzieniem. Na wierzchu położyć wiórki masła.
3. Faszerowane gruszki ułożyć na tackach i piec na grillu około 20 minut.
To będzie numer jeden w tym sezonie :-)
zobacz wątek