Odpowiadasz na:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Dorciaa - przepis na ciasto kefirowe był na forum podawany wielokrotnie w ciągu ostatnich 3-4 lat ;) (albo ja pisałam albo Forumki kopiowały i przeklejały)

więc kopiuję co napisałam w... rozwiń

Dorciaa - przepis na ciasto kefirowe był na forum podawany wielokrotnie w ciągu ostatnich 3-4 lat ;) (albo ja pisałam albo Forumki kopiowały i przeklejały)

więc kopiuję co napisałam w kilku postach :]

bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)

dowolne owoce - sezonowe(jabłka lub gruszki z cynamonem - pycha, jeżyny, śliwki), suszone(moja Mama tak robi - i miesza z ananasem z puszki), z puszki(ananas lub brzoskwinki)

***** Ciasto kefirowe ******

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3, teraz nawet cały duży daję 400ml i jest ok)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)

ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna), albo kokosowa (20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :) )

ostatnio nawet robiłam górę jak w cieście szwedzkim ;) tzn wiórki masła i cukier demerara :]

:)

ciasto piec 45-60 min :) w temp. 200'C (zobaczysz po kolorze kruszonki)

zobacz wątek
13 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry