Odpowiadasz na:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Cytrynka - podaję zmodyfikowany przeze mnie przepis na chleb :]

***** Domowy chleb *****

- 600-640g mąki (daję ok 2/3 pszennej i 1/3 żytniej lub razowej) - najlepiej... rozwiń

Cytrynka - podaję zmodyfikowany przeze mnie przepis na chleb :]

***** Domowy chleb *****

- 600-640g mąki (daję ok 2/3 pszennej i 1/3 żytniej lub razowej) - najlepiej przesianej (tylko takiej używam)
- 1/3 kostki drożdży
- łyżeczka miodu (czubata)
- dowolne otręby (ok 3 łyżek, daję na oko)
- ciepła woda(ale nie wrząca)
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- dowolne dodatki (siemię lniane, sezam, słonecznik, suszone żurawiny lub śliwki- pokroić drobniej)
- może być jajko do posmarowania wierzchu (szczególnie jak chcesz posypać ziarnami - żeby się przykleiły)

w wersji całorocznej używam piekarnika podgrzanego do 50'C. Zimą można miski postawić na kaloryferze ;)

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać miód, łyżkę mąki i ok pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać otręby, sól, olej. Wlać wyrośnięte drożdże. Dodać ciepłej wody. Konsystencja zależy co chcesz upiec. Jeśli dasz więcej wody i ciasto będzie luźniejsze - to na chleb. Jeśli mniej wody i będzie do formowania dłońmi - możesz zrobić zwykłe bułki, bułki z parówkami, ciasto na pizzę(wtedy najczęściej daję tylko mąkę pszenną, reszta tak samo).
Wymieszać dokładnie. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować blaszkę - to jest sprawdzona proporcja na długą keksówkę :] (taką nie za szeroką) wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyjąć miskę z ciastem, dodać nasiona/suszone owoce - jeśli chcesz, wymieszać. Ciasto wlać do keksówki. Znów odstawić do wyrośnięcia. (każdy etap rośnięcia to u mnie ok 10 minut w nagrzanym do 50'C piekarniku).
Wyjąć formę z ciastem. Posmarować z wierzchu jajkiem i posypać słonecznikiem (lub nie robić nic, albo tylko posmarować jajkiem żeby była błyszcząca skórka).
Piekarnik nagrzać do 200'C. Wstawić chleb. Piec ok 40-60 minut.
Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku, później uchylić go na jakieś 5 minut. Wyjąć chleb i natychmiast wyjąć go z foremki :] najlepiej położyć na kratce do ostudzenia i odparowania(jak gofry). Można górę posmarować zimnym mlekiem (będzie chrupiąca ale nie twarda skórka).

Smacznego :]

zobacz wątek
13 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry