Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16
Agusia - przepis jest prosty i pysznie wychodzi
potrzeba:
kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi), sezam, masło, odrobina oleju, sól
kalafiora myjesz, dzielisz...
rozwiń
Agusia - przepis jest prosty i pysznie wychodzi
potrzeba:
kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi), sezam, masło, odrobina oleju, sól
kalafiora myjesz, dzielisz na różyczki
mieszankę ziół suszonych mieszasz z olejem (ja daje z. prowansalskie)
naczynie do pieczenia smarujesz olejem(lekko), układasz kalafior "koronami" do góry, solisz odrobiną soli, smarujesz ziołami, przykrywasz folią alu, (folię podziurawić), i do piekarnika na ok 40 min w ok 160stC
po tym wyjmujesz, smarujesz "korony" masłem (lub obkładasz strużynami, jak jest twarde), posypujesz sezamem i do piekarnika na kolejne 15 min
i gotowe
kalafior ma wyraźny smak, jest słodkawy, soczysty, pyyszny :))
w wersji "na bogato" można obłożyć serkiem pleśniowym - będzie bardziej ostry w smaku
ogólnie, polecam pieczone warzywa, są smaczniejsze niż gotowane, nawet te gotowane na parze :))
przykładowo można tak piec wszystkie korzeniowe
(np buraczki - cymesik! :))
zobacz wątek