Odpowiadasz na:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Sylwia - ten jabłecznik sypany to przepis stary jak świat ;P u mnie w domu od zawsze ;) sama pamiętam, że jako 14-16-latka piekłam go z koleżankami :]

był taki wątek rozwiń

Sylwia - ten jabłecznik sypany to przepis stary jak świat ;P u mnie w domu od zawsze ;) sama pamiętam, że jako 14-16-latka piekłam go z koleżankami :]

był taki wątek http://forum.trojmiasto.pl/SzarlotkaJablecznik-sypanay-co-jest-nie-tak-t235009,1,16.html

my robimy trochę inaczej :] inne proporcje - bo na tortownicę lub prodiż :] no i jabłek nie trzemy na tarce tylko kroimy w dużą kostkę :] (mniej więcej kg jabłek - raczej trochę więcej jak mniej ;))

(u nas szklanka to normalny kubek)

**** Jabłecznik sypany ****

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
0,5 - 0,75 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5-0,75 kostki masła lub margaryny
1kg jabłek (może być troszkę więcej)
1 galaretka owocowa

Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód tortownicy wysypać ok 1/3 suchych składników. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, posypać dowolną galaretką i wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Zasypać pozostałą częścią suchych składników. Na to równo poukładać plastry masła/margaryny(na całej pow.). Piec około godziny w 180'C.
Ciasto jak jest ciepłe - to się jeszcze trochę rozpada ;) ale i tak jest dobre :] jak wystygnie to ścina się :]

wczoraj jedliśmy mega warzywne leczo z makaronem kokardkami :]

dzisiaj na obiad ziemniaki pieczone w popiele i gzik :]

ogólnie mam plan na kilka najbliższych obiadów :] bezmięsnych :] mięsa tyle co parówek w leczo :]

na jutro jeszcze leczo :]

jako że jesteśmy na działce do nie wiadomo kiedy ;) a jakoś specjalnie nie mogę się tutaj rozwinąć na 1 palniku kuchenki elektrycznej ;P
to w planach jest jeszcze:

- makaron ze śmietaną i cukrem :]

- makaron z łososiem wędzonym w sosie z serka mascarpone

- ziemniaczki i fasolka z bułeczką tartą :]

- kalafior - może upiekę w prodiżu???? korci mnie ten przepis :]

zobacz wątek
13 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry