Widok

Co na chrzest- "zwykły gość"

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
na niedzielę jesteśmy zaproszeni na chrzciny ale jako zwykli goście, nie chrzestni. Niestety nie kupiłam jeszcze prezentu więc pozostaje mi tylko jutro coś poszukać ale kompletnie nie mam pomysłu.
co kupuje się z takiej okazji? jakąś zwykłą zabawkę lub ubranko wypada? dodam, że nie chcę wydać za dużo kasy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
smoczek, grzechotka, duzy pluszak, obrazek srebrny, album na zdjecia, zalezy tez od kwoty jesli dziewczynka moga byc jakies kolczyki, ramka na zdjecie, sa takie fajne litery do pokoju dziecka i np kupic tyle ile ma imie dziecka dobrac odpowiedni kolor, jakis dobry jakosciowo kocyk, zabawka edukacyjna na przyszlosc, mata karuzela itp masa tego jest.zalezy co juz maja a czego nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie mają sporo bo to drugie dziecko.
dzięki za podpowiedzi mam nadzieję, że coś wpadnie mi jutro w oko.
Najlepiej chyba album, niekoniecznie taki "chrzcinowy" - to się zawsze przyda :)

biżuterię zazwyczaj kupują rodzice chrzestni lub (w moim przypadku ) dziadkowie.
Książkę z baśniami, obrazek z aniołkiem np., album na zdjęcia, ramkę na zdjęcia - np. taki na 12 zdjęć z pierwszego roku życia dziecka, będą sobie uzupełniać, albo taki z miejscem na odcisk dłoni, zabawkę - ale możesz zdublować z tym co mają już, pierwsze sztućce - ok 50zł kosztują.
Moja przyjaciółka - "zwykły gość" - kupiła:
1. album na zdjęcia
2. złotą zawieszkę - 4listna konieczynka
3. wielkiego pluszowego misia
4. cudną kartkę z życzeniami
5. kwiatki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam nadzieję, że uda mi się coś z tych rzeczy o których piszecie dziś kupić. wybieram się do Tesco
Ja przy okazji nieskromnie się zareklamuję - w razie czego mogę wykonać kartkę/pamiątkę chrztu z imieniem, datą i ułożonymi indywidualnie życzeniami:
:)))

image

image

image

I albumy
http://2.bp.blogspot.com/_ow8LfM25ekc/TU5nawcuznI/AAAAAAAABwc/KKmWMumHFzY/s1600/IMG_3204.JPG
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
zuzka a w jakiej cenie takie albumy na foto?

To zależy jaki format i ile kart w środku (i czy jakieś dodatkowe bajery, chociaż robię standardowo kieszonkę na CD i kieszonkę na białą szatkę) - od 40-50 zł za album 15x20cm (to sporo pracy, materiały są dość kosztowne - ale to i tak dużo taniej niż ceny w galeriach internetowych, gdzie ceny potrafią dochodzić do 180zł za album 20x25cm).
Tutaj więcej fotek:
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com/search/label/chrzest
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
Odnośnie wpisu Kiki3: to wszystko kupuje się na jedne chrzciny?:P Czy była na pięciu różnych?:P Jestem świeża w temacie, byłabym wdzięczna za odpowiedź kogokolwiek bardziej zorientowanego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A może jajko niespodziankę?

Ludzie przecież to chrzest, pierwszy i zarazem najważniejszy Sakrament
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

hela nie przesadzaj, chrzest to nie Komunia czy Ślub. Wiadomo cos więcej niż na zwykłe urodziny, ale bez przesady. Na chrzest wystarczy 100 zł od osoby.
Jako gość można wpadać z zabawką, tak myślę. Można dać też coś, co będzie i sympatyczne i rodzicom się przyda albo będzie rozwijać maluszka, to zawsze jest mile widziane. (: Np. my daliśmy ostatnio misia-termofor żelowy (mr b) i słyszymy, że się przydaje bardzo na spacerkach i przy masażu przeciw kolce.Z albumami jest taki problem, że to dość popularny alternatywny prezent. Książki na potem też fajna rzecz (:
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czemu ktoś dał Katy minusa?:> Coś nie tak jest z Mr B czy wpisem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
W Smyku są fajne "formy" na odcisk stopki czy rączki:)
Ja jako zwykły gość dałam po prostu kartkę pamiątkową.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Polecam bardzo modne w ostatnim czasie ŚWIECĄCE TORTY Z PAMPERSÓW, prezent praktyczny bo wiadomo pampersów nigdy za dużo. Możliwość zrobienia tortu w różnych zakresach cenowych.
http://allegro.pl/hit-swiecacy-tort-z-pampersow-led-i6005692947.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Obrzydliwe te tory! Nie wiem, komu się mogą podobać. A cena z kosmosu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe.. straszne ale przynajmniej pożyteczne i d.. nie urośnie ;-))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kopertę z kasa i kartkę pamiątkowa, najlepszy prezent, dasz 200 zł i będzie ok
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas 200 zl dali chrzestni...ludzie opamietajcie sie-moze od razu na chrzest"wypada"dac co najmniej rower albo laptopa?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wystarczy jakaś zabawka, super książka z bajkami, ręcznik kąpielowy z wyhaftowanym imieniem, fajny koc, pamiątkowa skarbonka, a nawet jakieś ubranko w większym rozmiarze na potem. Jako "zwykły gość" to bez przesady.
200 zł.to przesada? W restauracji za.obiad.trzeba zapłacić 150 za.osobe wiec te 50 zl wypada żeby dziecku zostało.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nikt nie każe robić obiadu w restauracji.
Nikt nie każe zapraszać "zwykłych gości".

Zaproście sobie samych bogaczy.

Acha - strasznie drogie te restauracje. Ja zapłaciłam w restauracji po 75 zł / osoba (bez ciasta), to było 5 lat temu - teraz jest tam po 80 zł / osoba. Za drugim razem catering do domu sam obiadek 25 zł / osoba.
Miska, daj namiary na te restauracje, bo bardzo tanio, ja niestety nie znalazłam nic na mniej niż 100 -150 zl a menu i tak nie powala rosołu 1 DANIE i deser, nawet ciast nie ma ani przystawek, o torcie nie wspomnę
Ja robiłam chrzciny w restauracji w Zajeździe Tallar na Trakcie św. Wojciecha (Orunia Dolna). Świetne, jedzenie, miła obsługa. Z właścicielką można ustalić co i jak, nie ma sztywnych reguł czy menu. Cena nie obejmowała ciast, sami kupiliśmy, oni tylko przyszykowali i podali. Tortu wcale nie mieliśmy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ile? 150zl? Moj brat na chciny swojego dziecka placil 60zl od osoby.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja płaciłam 130. W eleganckiej restauracji przy plaży.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najlepiej dać pieniądze, moim zdaniem nie ma sensu tutaj kombinować z prezentami materialnymi z uwagi na to, że rodzice będą wiedzieli co jest dobre dla dziecka. Zdecydowanie nie polecam kupowania ubranek bo dziecko szybko wyrasta a rodzice na pewno dostaną takich prezentow wiele, tak wiec nie ma konieczności dokładania swojej cegiełki.
W sklepach z dewocjonaliami mozesz kupić jakies pamiątki na chrzest. Jak tutaj. W zależności od tego co Ci się podoba, może to być
kartka
ksiązka
ewentualnie metalowa tabliczka z grawerem

jak kupisz jakies fajne ubranko to na pewno ktos to doceni
https://www.fazymazy.com/blog/blog-fazymazycom/ubranka-do-chrztu
trzeba cos wybrać ladnego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (14 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry