Widok

Co na piknik?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam doświadczenia w piknikowaniu i zupełnie brak mi pomysłów na piknikowy prowiant. Jedyne co przychodzi mi do głowy wraz ze słowem 'piknik' to szampan i truskawki. ;)
Na trawce spędzimy prawdopodobnie cały dzień, będziemy z bandą dzieciaków.

Macie jakieś sprawdzone pomysły na przekąski albo coś, co można by zjeść w ramach piknikowego obiadu? Czym zapchać ten cholerny piknikowy koszyk, żeby było i ładnie i smacznie i pożywnie?

Pomożecie? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jedziemy w kaszubskie lasy - nie wiem dokładnie gdzie, bo to znajomi nas 'wywożą' w jakieś sobie tylko znane miejsce. :)
ja również piknikuję na kaszubach, z reguły przy jakimś jeziorku. Czasmi natomiast jedziemy po prostu przed siebie i jak nam się spodoba jakieś pole i nie widać w pobliżu jego właściciela hehe ;) to się tam rozkładamy, gdzie nie słychać samochodów tylko świerszcze i ptaszki achhh się rozmażyłam :))

Na Kaszubach macie piękne miejsce kierując się z Kartuz na Bytów (okolice Brodnicy dolnej), Chmielno przy jeziorku, Grzybno (wioska zaraz przed Kartuzami) jedzie się przez las jakieś 3-4 km i trafiasz na jeziorko, fajne miejsce na plażowanie i piknik
Ja ostatnio na piknik robilam parowki w ciescie francuskim. Szybko sie robi, w biedronce albo lidlu za 3zl jest ciasto francuskie, jedno starcza na ok 5-6 parowek, zawijasz, do piekarnika na 10 minut i gotowe;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamtu - kupiłaś już koc?

kilka dni temu oglądaliśmy z Mariuszem takie koce piknikowe w Lidlu :] całkiem fajne :D w kratkę :D od spodu mata termo. :)

zastanawialiśmy się nawet nad zakupem - ale mamy jeden taki koc za punkty na Lotosie :] (czy też innej stacji - już nie pamiętam)
O, dzięki Ci. :) Nie kupiłam jeszcze. A w którym Lidlu były?
one były dość dawno w ofercie. Jedynie co mogę powiedzieć, że są bardzo fajne, bo są bardzo duże i składają się tak, że wychodzi z tego mały pakunek w kształcie torby.
Na Oruni Górnej nie widziałam już tych koców
Wiem, bo sama chciałam kupić, ale mi się zapomniało. :/ Do dzisiaj ta oferta spędza mi sen z powiek. ;)
ja niedługo też wybieram się na piknik, mamy już wstępny plan:
tortilla na zimno z warzywami (marchew, ogórek, sos wasabi)
tortilla na zimno z surimi (paluszki surimi, sałata, pomidor bez pestek, sos jogutrowo czosnkowy)
owoce (winogrona, gruszka w kawałkach)
sery (pleśniowe głownie)
wino
muffiny bananowe
serowniki (placki serowe na zimno, można jeść z owocami lub dżemem)
Yooki, jak się robi placki serowe ?
O, też poproszę przepis.

A tortillę robisz sama czy kupujesz gotową?
prostacko:)

kostka twarogu, jajo, mąka, cukier, ciut mleka jeśli ciasto wychodzi za suche wszystko wymemlać razem. Polecam ręcznie bo ciasto jest dość gęste i mikser nie daje rady mielić przynajmniej mój.
Smażę małe dość cienkie placki na patelni bez tłuszczu szybko trzeba przewracać bo się przypalają ekspresowo.

I już:) tak samo dobre na ciepło co na zimno.
Moja ulubiona wersja to z truskawkami skropionymi octem balsamicznym. Mniam!
Teraz robię z malinami lub innymi owocami (co kto lubi) a zimą po prostu z dżemem. Smacznego:)
w mojej kuchni panuje zasada że jak się coś szybciej gotuje niż zjada to nie warto zabierać się do gotowania:)

Tortillę kupuję gotową.
miało być dłużej gotuje niż zjada:D sorki to z pośpiechu:))
Aha. :)))

A masz jakąś sprawdzoną, dobrej jakości?
a skoro już o pośpiechu....

zapomniałam dodać, że w serownikach najpierw dodaje się żółtko a na końcu pianę ubitą z białka:)
o fajne to to :)
tortillę kupuję delecta wraps pszenne
niech no pomyślę :P

to było w ubiegłym tygodniu (piątek, po lekarzu) na Zaspie :]
Dzięki wielkie, wyślę dziś męża, może jeszcze dostanie.

Ps: A gdzie dokładnie na Zaspie, tam jest jeden Lidl, bo ja zupełnie nie znam tych okolic.
na Hynka, koło kolejki SKM.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry