Widok

Co potrafią Wasze 4-latki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy znają już literki, cyferki? Dodają, odejmują te mniejsze liczby? Zakładam, że takie dzieci chodzą do przedszkola, więc czy same uczycie ich czegoś dodatkowo?
Mój syn potrafi policzyć do 20-tu, odjąć, dodać na palcach. Literek praktycznie nie zna wcale, cyferek kilka. I tak się zastanawiam czy to nie za mało...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Moja córka odejmować ani dodawać nie potrafi.. nie mieści się to jeszcze w jej głowie:)
Alee! potrafi 3 literki napisać ;D policzy też do 20.. pokaże 1-6 która cyfra to która..
Ale nie cisnę jej jak chce to się tego uczy jak nie to zabawa.
Ma jeszcze czas na naukę.. u nas jest to w formie ciekawostki;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moja jest mistrzem w mówieniu: NIE BEDE. Ewentualnie samo "nie" (z naciskiem i ewentualnie tupaniem) :)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hehe mój tak samo mówi nie chce ,nie będę , a po co ,nie zmuszam Go
a tak serio to coś tam potrafi jak się zapomni a jak go chwałę to się potrafi obrazić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
U mnie jest wojna z myciem zębów:

Nie umyje! Nie bolą mnie! Tata ma sobie iść-mama ma mi pomóc.
a babcia powiedziała...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nasz 4 i pół latek liczy do 135 :) tak przed zaśnięciem Literki wszystkie zna i nawet dobrze mu idzie pisanie ze słuchu ale czasami z racji swojej leworęczności pisze wszystko odwrotnie. Myślę, że to wszystko to zasługa jego ukochanej kuzynki, która jest w 2 klasie i strasznie chce jej dorównać w tym czytaniu i pisaniu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zazdrośnice: a, dam minusa, bo mój tego nie umie.
Super, że Twój synek taki mądry, pójdzie do szkoły, to będzie miał łatwiej. Ja mam 3,5- latkę i też dużo umie, sama się garnie, pyta, to ją uczę, oczywiście nic na siłę.
Kiedyś jak dziecko było mądre i grzeczne to był to powód do dumy i obcy ludzie chwalili za to, a teraz jakieś czasy chore nastały, że jak dziecko jest grzeczne, mówi proszę, dziękuję, przepraszam, nie drze japy w sklepie, nie rzuca się na podłogę, to mówią, że za grzeczne, dziecko musi się wyszaleć. Jak umie czytać w wieku 4 lat, to mówią, że za wcześnie, ma jeszcze czas.
Uważam, że jeżeli dziecka nie interesuje poznawanie literek, cyferek itp. to na siłę nie można cisnąć i wbijać do głowy, ale jeżeli lubi zabawy, które jednocześnie tego uczą, to jak najbardziej trzeba korzystać i uczyć, bo umysł dziecka chłonie jak gąbka. To, czego się nauczy teraz będzie umiało za kilka lat i lepiej sobie będzie radziło z nauką w szkole.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Moja 3.5 latka liczy do 15, dodawac i odejmowac zdecydowanie nie potrafi.
Napisze kilka literek, swoje imię, mama, tata... cyferki zna do 10 ale nie napisze... tylko rozpozna.
Zna bardzo duzo piosenek i wierszykow, nawet kilka krotkich po angielsku.
Nie wiem czy to duzo czy malo.... wydaje mi sie odpowiednio na jej wiek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dziecko w wieku 4 lat powinno samo się ubrać, umyć zęby i zjeść, a to że nasz mały się rozpędził to mu nie będę zabraniać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry