Widok
u mnie standardowo zapiekanka rybna
filety rybne - dorsz np lekko usmażyć - lekko przyprawione po swojemu
na patelni drugiej sporo posiekanej czerwonej cebuli i sporo pieczarek (sól, pieprz)
potem
naczynie żaroodporne --> filety --> cebula z pieczarkami --> filety --> cebula z pieczarkami
potem
zalewam dużą śmietaną zmieszaną z jajkiem i startym serem. posypać odrobiną bułki tartej i do piekarnika
polecam
filety rybne - dorsz np lekko usmażyć - lekko przyprawione po swojemu
na patelni drugiej sporo posiekanej czerwonej cebuli i sporo pieczarek (sól, pieprz)
potem
naczynie żaroodporne --> filety --> cebula z pieczarkami --> filety --> cebula z pieczarkami
potem
zalewam dużą śmietaną zmieszaną z jajkiem i startym serem. posypać odrobiną bułki tartej i do piekarnika
polecam
ja znam inna wersję śledzi pod pierzynką: śledzie solone, ziemniaki, cebulka, kiszony ogóras, majonez z jogurtem, buraczki wiórkowane. układa się od dołu w kolejności wymienienia składników, ziemniaki posypać czarnym pieprzem.
Dla karmiących... rybka smażona, ew na parze, ryba po grecku, z ciast drożdżówka. Ja jadłam wszystko, ale Tośka miala w BN osiem miesięcy i jedyne po czym chorowała to jeśli zjadłam jajka, do tej pory nie lubi i nie je.
Dla karmiących... rybka smażona, ew na parze, ryba po grecku, z ciast drożdżówka. Ja jadłam wszystko, ale Tośka miala w BN osiem miesięcy i jedyne po czym chorowała to jeśli zjadłam jajka, do tej pory nie lubi i nie je.
Co myślicie o tym http://www.wielkiezarcie.com/recipe28758.html ?
Nie wiem czy ta sałatka warstwowa to to samo co mój śledzik,ale podaję przepis.
Słoik śledzi(ja biorę takie płaty śledziowe w occie).Nie mogą być w oleju bo nie będzie to taki smak.Ilość śledzi zależy od wielkości półmiska lub talerza na którym będzie pierzynka.3 duże ugotowane ziemniaki.4 marchewki(warzywa gotujemy w skórkach,potem obieramy),2 cebule,5 jajek ugotowanych na twardo.Sól pieprz i sos.Sos robię pół na pół ze śmietany i majonezu.Można zmienić proporcje w zależności od upodobania.
Płaty śledziowe kroimy na kawałki ok.2cm i układamy równo na talerzu.Na to posypujemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.Następnie obrane ziemniaki trzemy na grubych oczkach tarki,solimy i pieprzymy i polewamy sosem(nie zalewamy całych ziemniaków tylko tak gdzie nie gdzie)Na to ścieramy marchewkę,solimy,pieprzymy i znowu sos tym razem wylewamy wszystko co nam zostało.Na to dajemy starte na tarce jajka i gotowe.Pycha!
Słoik śledzi(ja biorę takie płaty śledziowe w occie).Nie mogą być w oleju bo nie będzie to taki smak.Ilość śledzi zależy od wielkości półmiska lub talerza na którym będzie pierzynka.3 duże ugotowane ziemniaki.4 marchewki(warzywa gotujemy w skórkach,potem obieramy),2 cebule,5 jajek ugotowanych na twardo.Sól pieprz i sos.Sos robię pół na pół ze śmietany i majonezu.Można zmienić proporcje w zależności od upodobania.
Płaty śledziowe kroimy na kawałki ok.2cm i układamy równo na talerzu.Na to posypujemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.Następnie obrane ziemniaki trzemy na grubych oczkach tarki,solimy i pieprzymy i polewamy sosem(nie zalewamy całych ziemniaków tylko tak gdzie nie gdzie)Na to ścieramy marchewkę,solimy,pieprzymy i znowu sos tym razem wylewamy wszystko co nam zostało.Na to dajemy starte na tarce jajka i gotowe.Pycha!




