Widok

Cuda nie wida

Na nic się nie zda wklepywanie do internetu hasła "odśnieżać". Nie sprawi ono, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, z chodników zniknie śnieg. Trzeba wziąć łopatę, wiaderko z piaskiem i solą i wykonać swoją robotę. Jeżeli popatrzymy na wysprzątane przystanki autobusowe i tramwajowe, to okazuje się, że można. Dlaczego nie można zrobić tego metr, dwa metry dalej ?
Cuda nie wida,żeby śnieg spadł w litopadzie.

Wiara w technologiczne cuda towarzyszy także dziennikarzom.
O 9.00 parlament uchwalił ustawę, o 9.15 grono dziennikarskie w studio zajmuje się oceną realizacji ustawy. Płynie strumień słowotoku. Fale radiowo-telewizyjne niestety nie mają takiej mocy sprawczej, żeby ustawa realizowała się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Obywatele narzekają, jak najbardziej słusznie, na stan demokracji. Ale jeśli za demokrację uważają oddanie głosu raz na cztery lata na kogoś tam, to są niestety w błędzie. Każdy obywatel musi praktycznie niemal codziennie działać w wielu rozmaitych organizacjach na raz w spółdzielni albo wspólnocie mieszkaniowej, w parafii, w lokalnych stowarzyszeniach, w radzie szkolnej przy szkole, do której uczęszczają lub uczęszczały jego dzieci. Jeżeli tego nie robi, to ma to co ma. Dopiero gdy spełni ten warunek, będziemy mieli do czynienia z realną demokracją. Demokracja to coś nie dla krasnoludków.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zaprawdę bracie, Bóg widzi, jak wielka jest Twoja wiara w drugiego człowieka i widzi piękno wizji wspólnoty, jaką głosisz.
Lata minęły, jak zgasł we mnie zapał, który reprezentujesz i nie ma już dla mnie odwrotu, z raz obranej drogi.
Życzę Ci siły, wytrwałości i godnej zapłaty od Boga i od ludzi ;)

Ps
Pozdrawiam wszystkie "krasnoludki"... choć zarobione i usmarkane, "Ducha nie gaście..." ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się z łowcą w jego postrzeganiu zasady demokracji. Jesteśmy częścią społeczności, od której wymagamy by respektowała zasady na jakie wspólnie się zgodziliśmy, byśmy czuli się w niej bezpieczni i wolni w tych granicach. Ta zaś społeczność wymaga jednak od nas aktywnego i solidarnego w niej udziału. Najprościej mówiąc : wymagajmy od siebie tego, czego oczekujemy od naszej demokratycznej ojczyzny.
Chciałbym zatem zaapelować do Pana Prezydenta Andrzeja Dudy by respektował postanowienia Trybunału Konstytucyjnego RP, dokonał zaprzysiężenia sędziów tegoż Trybunału. Chciałbym by Pani Premier Beata Szydło wydrukowała w Monitorze postanowienia Trybunału Konstytucyjnego. Chciałbym by przywrócono do pracy w publicznych mediach dziennikarzy zwolnionych tylko dlatego, że nie godzili się na sposób w jakim PIS zawłaszcza tymi instytucjami. Chciałbym by przywrócono do pracy ludzi w firmach z kapitałem Skarbu Państwa, którzy zostali po wielu latach nienagannej pracy zwolnieni tylko dlatego, że znaleźli się na liście dobrej zmiany "do odstrzału, w celu zwolnienia stanowiska dla PIS owca"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
TK jest pozostałośćią peerelu i tam jego miejsce. Jest to jeden z niedemokratycznych filtrów selekcyjnych służących blokowaniu demokracji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
TK w samej swej istocie nie jest niczym złym.
Problem w tym, że jest spolityzowany. Jego skład powinien być wybierany w wyborach powszechnych. Np. co 2 lata 1/3 składu (czyli 6-letnia kadencja).
No i żeby spełniał właściwie swoją rolę, czyli ograniczał zapędy baranów z Wiejskiej (nieważne, z jakiej opcji politycznej), należałoby Konstytucję napisać na nowo. Bo obecna to jeden wielki potworek prawny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
A co to ma wspólnego z demokracją? dziennikarze wylecieli z roboty bo im się d""" przykleiły do stołków, prawdopodobnie wcześniej bzdury pisali w ramach demokratycznej wolności słowa.Nie przywiązuj się do mediów ani do twarzy. Lisienkę można zastąpić kimś innym. Każdy może na dziennikarstwie zarobić 100.000 na mc. wystarczy być mądrym cwanym lisem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sie odezwał Jacimówię Takalewicz. I odwrócił kota ogonem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ lukrecja

To nie jest tylko "wiara" w drugiego czlowieka, Mam na poparcie mnóstwo faktów, choćby te z lat 80-81 czy z 2015. To nie kwestia wiary, to kwestia organizacji i instytucji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
> TK jest pozostałośćią peerelu i tam jego miejsce. Jest to jeden z niedemokratycznych filtrów selekcyjnych służących blokowaniu demokracji.

Podobnie jak ty jesteś pozostałością peerelu.
Z I PRL łączy go tylko data powstania. Solidarność tez powstała w PRL-u.

Proponuje abyś dokształcił się z tego, jakie kompetencje miał TK w I PRL, a jakie ma wg Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 1997 roku. Przypominam także, ze pan doooda ten od dooopy dody przysięgał na tę właśnie Konstytucję.

Zmiany, które obecnie czyni Partia w odniesieniu do TK rzeczywiście przypominają konstrukcję ustroju I PRL pod względem roli TK.
Każdy prezydent ma swoją Marlyn Monroł na jaka zasłużył . (Przypowieśc ludowa)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Realna Demokracja? Demokracja jest dla korporacji i lewaków. d*pę sobie podcieracie pojęciami obywatele! Podobnie jest z Liberalizmem tak znienawidzonym przez Polaków.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Korporacje i lewacy w starożytnej Grecji i republice rzymskiej ?
Interesujące odkrycie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja mam dziabąga
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wracając do głównego wątku łowcy : druga część wypowiedzi odnosi się do braku u nas tzw społeczeństwa obywatelskiego i świadomości obywatelskiej. Niestety, brak nam jeszcze takiej świadomości by móc w pełni nazywać się świadomymi obywatelami demokratycznego państwa.
Trybunał, czy Sąd Najwyższy - bo takie instancje stają na straży przeciwko łamaniu konstytucji, czy to w Europie czy w USA, są ostatnią deską ratunku przed anarchią ustawodawców praw.
Ten kto nie wykonuje decyzji Trybunału Konstytucyjnego stawia się ponad prawem i nie może pozostać bezkarny. Demontaż naszego Trybunału Konstytucyjnego dzieje się na naszych oczach, a tak niewielu z nas ma świadomość rangi tego zamachu. Zamachu który niszczy jeden z filarów demokratycznego państwa.
Dlatego tak ważna jest świadomość obywatelska o której wspomina łowca. Bez niej, nasz niestety "ciemny lud" będzie powtarzał za pisowską propagandą bezmyślne farmazony, o stojącym na przeszkodzie "dobrej zmiany", Trybunale Konstytucyjnym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Swiadomość obywatelska nie jest deklaracją. Świadomość obywatelska kształtuje się w toku walki o instytucje włączające z siłami wspierająymi instytucje wyzyskujące. Cała tzw. III RP jest naszpikowana instytucjami wyzyskującymi, w konflikt z którymi wchodzą ludzie powoli się przekonujący co do ich właściwej, kłamliwej, postkomunistycznej natury.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jestem bezsilna i osłabia mnie to, co poczytuję tutaj :(
Duszę się i obumieram, miotam ...
Z czym, kur...wa do ludzi?! No z czym?!
Pierwszy przykład z brzegu...
Dziś, poniedziałek (po łykendzie, nielubiany), godzina po 10tej.
Przed zakupami w markecie, postanawiam z a j ś ć do "salonu" sieci telefonicznej by zarejestrować dodatkową kartę.
Drzwi uchylone, stoi kawał chłopa. Za dwoma stanowiskami obsługi siedzi 20-30 plus (???) dziunieczka.
Mówię głośno Dzień Dobry. Cisza kur...a. I... CZEKAMY!!! Czeka łysy kawał chłopa, ze spuszczoną głową i czekam ja, ze szkrabami. Czekamy na wielkie zdarzenie, na tzw. "obsługę klienta" made in Poland.
Stoję i modlę się do Gucia i do Lucia, żeby nie wybuchnąć. Pytam dziunieczkę, czy nie radzi sobie z systemem i czy potrzebuje kogoś wezwać na pomoc... Dopada mnie wyniosły wzrok i mina księżniczki...
Stoję twardo. Chcę mieć te "dwie minuty" (dla lotnej główki) czyli 10 (dla dziunieczki) z tzw. bani.
Zadaję, PO głównym tasku, pytanie dodatkowe i wychodzę wprowadzona w błąd ha ha, a to proszę Państwa jest big city, to jest Trójmiasto, nie Wiocha (dzięki Ci Boże za nią!)...
Łapię powietrze w płuca i czuję, jak puls mi zwalnia. Będę żyła.
Ten wirus obecny jest wszędzie, na każdym poziomie.
Ot, spuścizna minionych 10leci...
Lukrecja

Opisywałem parę dobrych miesięcy temu, jak moja siostra mieszkająca w Łodzi pomagała koleżance wyplątać się z jakiejś durnej umowy telefonicznej chyba, detali nie pamiętam. Odczucia obu pań były identyczne. Tak to jest gdy system gospodarczy opiera się na kretyńskim konsumpcjonizmie, w którym nie liczą się potrzeby klienta, lecz umiejętność marketerów wrabiania konsumentów w zbyteczne zakupy.
Konstytucja to diabelska sztuczka.

Skoro jestem wolnym człowiekiem, a jestem, bo deklaruje to choćby Powszechna Deklaracja Praw Człowieka, i sam świadomie nie wyrażałem nigdy na to zgody dlaczego mają mnie obowiązywać prawa ustalone przez kogoś? Nawet jeżeli zgodę taką wyrazili moi rodzice, to w dacie dojścia do pełnoletności powinienem mieć szansę, aby ją potwierdzić, albo jej zaprzeczyć. Tymczasem przez domniemanie zakłada się, że wyraziłem zgodę na Konstytucję. Nie wyraziłem. I nie wyrażam. Jestem Polakiem, bo stąd pochodzę (mogę to udowodnić świadectwem urodzenia), ale nie jestem niewolnikiem podległym wbrew mojej woli jakimś wydumanym prawom, ustalonym przez nieznanych mi ludzi we wrogich mi celach.

Ryzyk-fizyk?

Możesz zrezygnować z obywatelstwa i przyjąć inne, a wraz z nim konstytucję danego kraju. Możesz tez zostać bezpaństwowcem i nie mieć żadnych praw... Pozostaje bezludna wyspa;)
Ps. O.M. - nie wiem albo nie wiem... że wiem;) w sensie nie kojarzę.
A dlaczego mam rezygnować z czegoś, czego nigdy świadomie nie nabyłem?

Chrztu też większość z nas świadomie nie nabyła i jak ciężko z niego zrezygnować;)

Obywatelstwo danego kraju nabywasz, zdaje się, automatycznie, jeśli urodziłeś się na jego terytorium... Wielu rzeczy świadomie nie nabyłeś, ale z nich korzystałeś - także z praw obywatela w takim czy innym wymiarze.
Normy prawne nie są wymysłem z kosmosu, powstawały i ewoluowały razem z naszym gatunkiem, w nieco bardziej skomplikowanej formie niż u zwierząt.
Twierdzisz, że jestem niewolnikiem i pewne prawa przynależą się mojej osobie bez mojej woli?
W przeciwieństwie do Mansona uważam, że JAKIŚ zamordyzm państwowy powinien być.
Choćby dla egzekwowania podstawowych praw, w tym i prawa do wolności.
Ale spis tych praw można by zmieścić na formacie A4 ;)
Kto będzie o tym decydował? I według jakich pryncypiów?
Mówimy o tym samym różnymi definicjami. Jeśli przyjmujesz pewne prawa, z których korzystałeś i korzystasz nadal w mniejszym czy większym zakresie, powinienieś stosować się i do tych, które niezbyt Ci odpowiadają. To kwestia ponoszenia konsekwencji za dokonane wybory.
Ps. Pewien Major mi się przypomniał, jak Ciebie czytam... Dawne dzieje...
Nie korzystam. Jestem krasnoludem i ma w poważaniu ludzkie prawa.
@BMtF:

Możesz odłączyć się od systemu prawnego.
Możesz sam wymierzać sprawiedliwość... jeśli wiesz komu.
Ale w sytuacji, kiedy ktoś w nocy wyrżnie Ci Sforę... i nie wiesz kto, wygodnie skorzystać z pomocy psiarni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
W krainie krasnoludów też obowiązują prawa - nawet jeśli Ón krasnolud ów żyje jak eremita i sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem.
Prawo pierwsze - kołderka z merynosów należy do krasnoluda. A jak ktoś ukradnie? Złamie prawo? Czyje? Krasnoludzkie? Eee tam, on czyli kradziej np. górski troll jest i jego krasnoludzkie prawa nie interszą;) No chyba że świt zaskoczy...
Skoro myślisz jak niewolnik już jesteś niewolnikiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Krócej - na Twoim terenie nie obowiązują żadne zasady i prawa? Czyli każdy może tam wejśc i zrobić z Tobą i Twoją własnością, co mu się żywnie podoba... jeśli zdoła? Pełna anarchia, pełna (do)wolność.
To ja chcę to zobaczyć.
Wejdż i zrób. Nie bardzo kochamy elfy.
@BMtF:

W innym wątku przywoływałem kwestię wychowania dzieci, w którym Państwo przejęło nad nim pieczę.
Jestem zwolennikiem dowolności i wolności, ale w pewnych ryzach.
I jeśli przybiera to rozmiar patologiczny (typu maltretowanie) to Państwo powinno zaingerować.
W Twoim świecie nie byłoby komu tego zrobić.
Pfff... nawet byś nie zauważył;) Jak to leciało:... oko sokoła, słuch coś tam coś tam, a na końcu Haldir gasi te przechwałki krótkim tekstem i strzałą wycelowaną w zadarty krasnoludzi nos...
Dobranoc, merynosie;)
Znam Twoje chore poglądy, szanuję, nie podzielam. Chętnie dam Ci następną flaszkę pigwy, bo Cię lubię. Ale nie chciałbym żyć w Twoim świecie.
Przed elfami nie pękam.
Jak ktoś mię popieści strzała to będzie to driada.
Driady to potomkinie elfów między innymi, zatem uważaj na nagłą zieleń tej jesieni;) Idę - właśnie wyobraziłam sobie minę Łowcy na widok tak beztroskiego strasowania jego tematu... Kolejnego.
@BMtF:

Też szanuję Twoje poglądy.
Nie uważam, że są "chore". Są inne.
Na szczęście... jakoś się dogadujemy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Wiewióra:

Akurat ten wątek.. a przynajmniej wpis założycielski, był jednym z sensowniejszych popisów Zetjota.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wie wioora;)

Ale i tak w momentach płodnosci pisarskiej Łowcy lepiej rozumiem anarchistyczne zajawki Mansona. Przekora bywa... przekorna;)
Dobranoc.
@Sadyl:
Pytanie mam niezwiązane z tematem - de facto nie wiem o czym jest temat...

Dlaczego piszesz do Mansona per "BMtF"?
Kojarzy mi się to z pewnym portfelem z klasyki kina ;)
Anarchia. Tak mam na imię.

A Ty mnie elfica nie strasz bo się z******.

Nie lubię elfów, ale się Was ie czepiam.
Brodaty Manson z Lasu.
I tyle.
> Kojarzy mi się to z pewnym portfelem z klasyki kina

I świetnie Ci się kojarzy.
Manson sam kiedyś wywołał ten portfel do tablicy, tom dorobił do niego translację:
Brodaty Manson the Forester :)
Translacja godna polskich tłumaczy zagranicznych tytułów filmów ;)
Bo ja lubie Q.

Ti chyba Anka miała z tym problem???
@Aradash:

Translacja adekwatna na tamtą chwilę. Ale... myślę... że Manson nie ma nic przeciwko :D

@Manson:

To chyba z Vi było, ale głowy nie dam. Wiesz... demencja :)
Ha! Znalazłem!
http://forum.trojmiasto.pl/Praca-w-Holandii-a-podatek-dochodowy-w-Polsce-t645441,1,30.html

I to Ciebie wcześniej dopadnie przejście z sildenafilu na donepezil :D
Hej hej hej, Anka jak widać.
@BMtF:

Sprawdź po IP, kto to jest "konto usunięte" :)
Sory, oświeć mnie, zawsze byłem kiepski w dociekaniu prawdy. Co nie Szuroczka?
Ja wiem kto to jest, ale na tą chwilę zapomniałem jego nicka...
Jak dasz pierwszą literkę to pewnie skojarzę ;D

edit, a jednak wygooglałem - to Halewicz na 90%
W tamtym wątku rzeczywiście początek rozmowy był z Anką.
Ale pytanie o portfel Manson zadał Vi.
Dlatego uważam, że z moją pamięcią nie jest jeszcze tak źle :)

@Aradash:

Hydranta już wówczas nie było na Forum
Tak. Prawda. Chciałem, żeby znalazła co jest na nim napisane. Tak było. Nie wadzi mi określenie matkojebca. W sumie jestem kawał gnoja. Ze 100 kilo.
> W sumie jestem kawał gnoja. Ze 100 kilo.

Stanowczo przesadzasz.
Może z 80 :)
"Hydranta już wówczas nie było na Forum"
Rzeczywiście, nie spojrzałem na datę...
93. Dane z rana.
@BMtF:

A ważyłeś się przed defekacją, czy po? ;>

Ale... tak czy owak.. rozlazłeś się :D
Sam się rozlazłeś grubasie.
Przed.
93 kilo zdrowego ludycznego poczucia humoru.
Co jeszcze trzeba?
Elfica pewnie waży 40. W pełnym rynsztunku.
> Sam się rozlazłeś grubasie.

Nie mędź, bo całkiem niedawno ważyłem 82.
Nawet zaprzyjaźniony lekarz, z którym niejedną wódkę wypiłem, powiedział mi później, że wyglądałem wtedy jak trup ;)
Moja waga to 90-100. Powyżej setki, kiedy zaczynam mieć problem z zawiązaniem sznurowadeł, można się zwracać do mnie per "grubasie"
:D
Jak to mawiał mój stary druh z Wałów przepraszam za wyrażenie Jagielońskich? Prawdziwe kobietki lubią mężczyzn powyżej setki.
Nie wiem jak z facetami, ale elfice nieco przy kości generalnie są bardziej otwarte na życie.
Takie spostrzeżenie ;)
Może. Nie wiem. Elfice słabo mnie zajmują. Ale za to wiem, czemu splątane cząstki zachowują się tak, jak się zachowują. Elfy zawsze był słabe z fizyki.
Elfice są miłe w dotyku :)
No może. Nie żebym potępiał ale nie czepiam się delikatnych zboczeń.
"Delikatnych"?!

W mitologii skandynawskiej elfy były (mogły być) truposzami, albo mieć metr wzrostu ;)

Boję się pisać więcej ;D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ Manson

Jest problem, bo czlowiek nie rodzi się na bezludnej wyspie, lecz we wspólnocie i to wspólnota zapewnia mu byt. Ale nie wszyscy we wspólnocie kierują się altruistycznymi motywami. Tak więc we wspólnocie demokratycznej albo każdy musi konsejkwentnie udzielać się w rozmaitych instytucjach wspólnotowych, albo ryzykuje, jeśli tego nie robi, popadnięcie w niewolę lub przynajmniej spore uzależnienie od silniejszych. Tylko wspólnymi silami jesteśmy w stanie aktywnie się przeciwstawiać rozmaitym draniom i cwaniakom. Nie ma innego wyjścia.

Tak się dziwnie stało w Polsce, że Polacy stali się białymi Murzynami o czym napiszę za jakiś czas.
> czlowiek nie rodzi się na bezludnej wyspie, lecz we wspólnocie i to wspólnota zapewnia mu byt.

Zobaczcie jak myślenie kategoriami komunizmu przeżarło mózgi starszego pokolenia. Ci ludzie muszą po prostu wymrzec, aby w Polsce można było zacząć budowę normalnego społeczeństwa.

Wspolnota (komun. : społeczeństwo socjalistyczne) zapewniało byt w tzw. realnym socjalizmie. Można było nie pracować, a miało się zapewnione mieszkanie, zatrudnienie, a nawet wypoczynek w Funduszu Wczasów Pracowniczych. To są czasy, do których osoby pokroju Ratlerka wracają myślą z nostalgią.

Dziś wspólnota nie zapewnia bytu, bo nie jest to rolą wspólnoty. Wspólnota zapewnia jedynie przeżycie, minimalne minimum egzystencji. To jest coś, co nas różni od gatunku np. lisów czy wilków, w których ranny osobnik umiera.
Na resztę, poza minimum musisz sobie zapracować sam.

Oczywiście poza dyskusją jest fakt, ze powrót do społeczeństwa socjalistycznego jest obecnie wdrażany przez Partię. Programy typu 500+ to programy promujące postawy typowe dla społeczeństwa socjalistycznego. Trafnie to opisuje powiedzenie z tamtych czasów : Czy się stoi czy się leży pięćset złotych się należy.

PS. Proszę także używać poprawnie języka polskiego. Zgodnie z słownikiem prawidłowo jest : cuda niewidy. Każda inna forma jest błędna i świadczy o braku oczytania i ogólnej ogłady osoby stosującej formy nieprawidłowe.
To, że w coś wierzysz, jest istotne, ale nie ma mocy sprawczej.
Ludzie z charakteru są pasożytami.
@ Manson

Skąd ty czerpiesz wiedzę o ludzkiej naturze ? Z obserwacji ? Czy obserwacje te przeprowadziłeś na próbce reprezentatywnej i czy skonfronotowałeś je z wynikami badań naukowych ? Bo przecież nie jesteś specjalistą, więc jaka jest wiarygodność twoich twierdzeń ?

Statystyka i nauki szczegółowe pokazują, że ludzie są altrustami i tylko niewielka mniejszość to dokuczliwe pasożyty, bo czlowiek kieruje się w miarę wolną wolą. Tak też wskazuje teoria gier i psychologia ewolucyjna i kognitywna.

Muszę ci postawić zarzut, że rozpowszechniasz fałszywe informacje.
Możesz sobie stawiać, co Ci odpowiada, mój drogi.
Jestem matematykiem.
Z pracą w Katedrze Statystyki UG w życiorysie.
Nie zależy mi, żeby kogokolwiek przekonywać do faktu, że mam rację.
@ manson

" Nie zależy mi, żeby kogokolwiek przekonywać do faktu, że mam rację".

Czyli chcesz udowodnić nam że jesteś sobkiem ?.

Bo racja, w pojęciu naukowym, pojawia się dopiero wtedy, kiedy zostanie potwierdzona przez powolane do tego gremium obiektywizujące daną tezę jako prawdę naukową - np.na łamach periodyków naukowych. Tak więc nie opowiadaj głupot. Trzeba umieć zachowywać się przyzwoicie.
Tak. Jestem sobkiem. To nie wymaga dowodu.
Manson

"Tak. Jestem sobkiem. To nie wymaga dowodu."

To może nie wymaga dowodu ale jest dowodem na coś innego. Po prostu jesteś pasożytem i po sobie sądzisz innych.

Dlaczego jesteś pasożytem ? Oto dowód:

Człowiek jest biologiczną jednostką, ale jego biologiczne opakowanie zostaje napełnione oprogramowaniem z zewnątrz czyli dorobkiem kulturowym wytworzonym przez poprzednie generacje. Taka jest natura czlowieka: staje się człowiekiem dopiero jeśli wchodzi w interakcje, relacje z innymi ludźmi i od nich nabywa czlowieczeństwo. Same ciało stanowi tylko hardware dla ducha pochodzącego z zewnątrz. Tyle mówi nauka o prawdziwej ludzkiej naturze. Możesz być ignorantem i temu zaprzeczać. Ale to tylko świadczyć będzie o twojej ułomności.

Bierzesz od innych, sam w zamian nic nie dając a na dodatek ich oskarżasz o pasożytnictwo. czyli o swój grzech.
Oplułem się ze śmiechu.
> Bo racja, w pojęciu naukowym, pojawia się dopiero wtedy, kiedy zostanie potwierdzona przez powolane do tego gremium obiektywizujące daną tezę jako prawdę

Znamy takie gremia np. Święta Inkwizycja, albo z historii najnowszej Podkomisja Smoleńska.

Racja nie wymaga potwierdzenia przez nikogo. Jest racją z chwilą okrycia.
A jednak się kręci.
> Oplułem się ze śmiechu.

Myślę, a wręcz jestem pewien, że nie Ty jeden :)
@Manson ( & sadyl)

Oj, mundrale, mundrale, domowego chowu.

Daruję Ci ten język, którym mówisz o człowieku, zapożyczonym z biologii - "pasożyt". Człowiek jest istotą społeczną, więc jeśli chcesz o nim adelkwatnie rozprawiać, musisz użyć albo języka antropologii, albo socjologii albo psychologii. W żadnej z tych dyscyplin takie pojęcie jak "pasożyt" nie występuje. Jeżeli go używasz tworzysz bełkot.

Ale nie daruję Ci tego co mówisz o sobie - że jesteś matematykiem. Żaden prawdziwy matematyk nie może wypowiadać się o ludziach per "pasożyt". Bo jeśli poważnie traktujesz matematykę, to jak wytłumaczysz rozwój społeczny, technologiczny ? Rozwój przecież polega na tym, że powstaje wartość dodana do tego co było przedtem. Jak to wytłumaczysz matematycznie bo przecież matematyka to królowa nauk ?
Jeśli przyjmiesz język typu "pasożyt" to pasożyty mają to do siebie, że pomniejszaję pulę dorobku, a nie ją powiększają. Masz oto prosty matematyczny dowód na fałszywość swojej tezy.

Łowco, zaprawdę powiadam Tobie - gdyby 'ścisłowcy' z mojej rodziny przeczytali Twoje ostatnie posty w tym wątku

nie opluliby sie ze smiechu, o nie... Oni by się najtrywialniej w świecie zespołowo ze śmiechu usmarkali.
@Zetjot:
O ile kumam sens twojego pierwotnego (założycielskiego) wpisu, to teraz już bajdurzysz.
Nie oplułem się ze śmiechu ze względu na konkretną osobę Mansona.
Oplułem się, bo swoim wpisem zaprzeczyłeś np. sensowi istnienia zakonów kontemplacyjnych ;)
Ja też Manson,ja też ;-))))
Oplułam się ze śmiechu,dla jasności.
Posty na moim fonie są nieedytowalne.Czemu ?!?
Zakony kontemplacyjne ? Czy Twoje skojarzenia w Twoim strumieniu świadomości nie wyrwały Ci się spod kontroli ulatując w kosmos ?

W kwestii Mansona posługuję się jedynie tezami wyznawanymi przez Mansona - matematyk a więc uczeń Królowej Nauk uznaje czlowieka za pasożyta, co nijak nie bilansuje się z tezą o matematyce jako krółowej wszelkich pozostałych nauk.

Przypadek Mansona nie jest jedynym przypadkiem absurdu jakie mi się zdarza przyuważyć na tym forum. Bo ludzie nie dbają o to czy to co mówią zgadza się z tym co myślą albo z tym co robią. Im to dynda, a potem piszczą, że tak nie powinno być gdy ich trafi bumerang.
Juz Ci pisałem, powtórzę: to że w coś nie wierzysz nie ma mocy sprawczej.
Mam się dobrze.
Wbrew oczekiwaniom.
"to że w coś nie wierzysz nie ma mocy sprawczej"

W przypadku opisującym twórcę absurdów chyba bardziej trafne było by stwierdzenie:

"to, że coś przeczytałeś i w to wierzysz nie znaczy że tak jest na prawdę"

:D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Widać,że Aradash zakończył naukę czytania na gimnazjum i tak już zostało. Żadna wiedza mu nie zagrozi.
> Trybunał, czy Sąd Najwyższy - bo takie instancje stają na straży przeciwko łamaniu konstytucji, czy to w Europie czy w USA, są ostatnią deską ratunku przed anarchią ustawodawców praw.

W tych krajach umówiono się, ze podstawą ustroju demokratycznego jest trójpodział władzy. Jedną z konsekwencji trójpodziału jest to, ze 3 wladze wzajemnie współpracują i funkcjonują ramach określonych reguł określonych w Konstytucji. Równowaga wobec wladz oparta jest na poszanowaniu konstytucyjnej roli każdej z nich.

Jeżeli dochodzi do naruszenia równowagi pomiędzy władzami, nie możemy mówić o ustroju demokratycznym. Sejm dysponuje ustawami, rząd policją, a sądy mają wyroki.
Jeżeli nie uznajemy ustaw, policji czy wyroków to demokracja zamienia się w ustrój anarchiczny.
Widzę, że wieczór na jednej coronie nie zakończy się... ;)
W ramach pracy domowej i poszerzania horyzontów myślowych proponuję prześledzić sprawę orzecznictwa TK w kwestii uboju rytualnego. W skrócie było tak, że większość ludzi uważało swoje, parlament przychylił się do opinii większości, jedna gmina miała drobne zastrzeżenia, a TK uczepił się tych zastrzeżeń i odrzucił wolę i ludzi i parlamentu.
To są takie momenty, gdzie można wzbudzać dysonans poznawczy u ludzi o światopoglądzie, nazwijmy to, liberalno-lewicowym. Prawa strona w bardzo małym stopniu je wykorzystuje, bo słabych ma piarowców. Liberalna lewica ma zwykle kręćka na punkcie obrony praw zwierząt. W Hiszpanii goryle, szympansy i orangutany są prawnie chronione od chwili poczęcia - to taki spektakularny przykład. Gdyby PiS walił jak w bęben argumentem, że bohaterski prezes Rzepliński, ps. Orzeł, poparł podrzynanie gardeł zwierzętom, konsternacja lewicy trwałaby prawdopodobnie ładnych kilka tygodni.
Drugi przykład. Pamiętacie Golgota Picnic? Lewica narzuciła narrację o wojnie postępowych fanów wolności słowa z katotalibami. Prawica nie odpowiedziała silnym przekazem, że autor tego spektaklu to w istocie psychopatyczny sadysta w innej sztuce bestialsko znęcający się na scenie nad żywym homarem.
No i na koniec. Che i Fidel. Jak działacze partii Razem łączą sympatię, lub przynajmniej przekonanie o kontrowersyjności tych postaci z ich stosunkiem do osób homoseksualnych? Oni takich ludzi mordowali i zamykali w obozach koncentracyjnych.
Da się, jak widać. Choć ja akurat niespecjalnie lubię wprowadzać ludzi w zakłopotanie. Ale pan Szeferjakiśtam miałby tu pole do popisu. Na razie to tylko sprawę alimentów Kijowskiego rozegrali dość umiejętnie
Trybunał ma sporo różnych ciekawostek na koncie i lewica świetnie o tym wie i pamięta, więc o konsternacji nie ma mowy. Podobnie jak prawica ma po prostu wieloletnią wprawę w przemilczaniu kwestii w danej chwili niewygodnych - myk stary jak istnienie polityki;) Nie wygrywa sie wyborów prawdą, ale umiejętnie podanym populizmem - vide ostatnie wybory. I przedostatnie zresztą też... I wcześniejsze i tak dalej... Wiele to mówi o politykach a jeszcze więcej o wyborcach. W obu przypadkach niewiele dobrego.
Na końcu zwykle skonsternowani i zakłopotani są tylko wyborcy, polityków ich pełne wdzięku volty jakoś nie ruszają (pozdrowienia dla minister od edukacji;))
Sprawa alimentów rozegrała sie sama przy czynnym współudziale dziennikarza, który chciał bohatera obronić, ale zrobił to w tak kretyński sposób, że do dziś niektóre znajome pytają autora artykułu, jak mu w roli gwoździa do trumny:P
Nie ma tego złego - chcę wierzyć, że kwestia zaległości alimentacyjnych zostanie jakoś sesnownie załatwiona i kraj wielce w swych korzeniach chrzescijański/katolicki dogoni wreszcie te niedobre laickie kraje z zachodu;) Byłoby miło.
Konserwatyści mają to do siebie, że nie bazują na resentymencie, w odróżnieniu od osób o postawach lew-lib. To resentyment, taki sam jak w przypadku aktywnych homoseksualistów, nakręca ich psychicznie i generuje złość i wrogość wobec osób psychicznie zrównoważonych..

Dlatego konserwatyści nie cierpią PRu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
~łowca absurdów
Szanowny Pan jest konserwatystą?

Inne tematy z forum Hydepark

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (149 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (10 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

muza na dziś (778 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry